HAFTALIK MEDYA GÜNDEMİ (26 MAYIS 2014 – 01 HAZİRAN 2014)

HAFTALIK MEDYA GÜNDEMİ (26 MAYIS 2014 –  01 HAZİRAN 2014)

HAFTALIK MEDYA GÜNDEMİ

(26 MAYIS 2014 –  01 HAZİRAN 2014)

 

 

 

 

GÖRSEL BASIN

 

RTÜK

 

·       Halk TV’ye ‘Müstahak’ Cezası

Hürriyet Gazetesi yazarı Yılmaz Özdil'in Soma'da ölen işçilerle ilgili "müstahak" sözüne RTÜK'ten ceza geldi. RTÜK, insan onuruna saygılı olma ilkesini ihlalden Halk TV'ye 11 bin TL idari para cezası kesti. Halk TV'de Soma'daki maden faciasını yorumlayan Hürriyet gazetesi yazarı Yılmaz Özdil, "Başbakan'a ben katılıyorum yani bu olan biten gayet normaldir hatta müstahaktır bile de denilebilir" dedi. RTÜK Üst Kurulu, yaptığı değerlendirmede Özdil'in eleştirilerinin kamuoyunu rencide edici, insan onurunu yok sayar nitelikte olduğu kaydedildi. Üst Kurul, Özdil'in sözlerinin eleştiri maksadını aşarak toplumsal vicdanı yaraladığı kanaatine vardı. "İnsan onuruna saygılı olma ilkesine aykırılık" hükmünü ihlal ettiği için kanala 11 bin TL ceza kesildi.

 

·       İskender 'Kötü Dünya' Yarattı

Avrupa kıtasından Hindistan’a kadar fetihleriyle dünyayı sarsan Makedonya Kralı İskender’i anlatan ‘Aleksander’ adlı filmdeki sevişme görüntüleri ile kanlı sahneler, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) kestiği cezayı, mahkeme de çarpıcı bir gerekçeyle onadı. Mahkemedeki bilirkişi raporunda filmdeki görüntülerin, “Kötü Dünya Sendromu’na” neden olabileceği, bazı davranışların ‘toplumsal kanıt’ ilkesi doğrultusunda çocukların ahlaki gelişimine zarar verebilecek nitelikte bulunduğu belirtildi. Mahkeme, bu bilirkişi raporu doğrultusunda RTÜK’ün kararını haklı bularak CNBC-e’nin itirazının yerinde olmadığına hükmetti.

 

ATV

 

·       ‘Yasak’ 13 Haziran’da Sona Eriyor

Fikret Kuşkan, Deniz Çakır ve Burak Yamantürk gibi başarılı oyuncuların başlıca rollerini paylaştığı, Kudret Sabancı'nın yönetmenliğini yaptığı ve Erol Avcı'nın yapımcılığını üstlendiği Yasak dizisi düşük reytingleri sebebiyle 9.bölümüyle final yapacak. Buna göre Yasak dizisi final bölümüyle 13 Haziran Cuma akşamı ATV’de ekrana gelecek.

 

·       Özlem Yılmaz Diziden Ayrılıyor

ATV’nin başrollerinde Gürkan Uygun, Berk Hakman, Mustafa Avkıran, Begüm Birgören gibi isimlerin yer aldığı 'Kaçak' dizisinde Nurgül karakterini canlandıran Özlem Yılmaz diziden ayrılıyor. Ayrılığının senaryo gereği olduğunu söyleyen Yılmaz, 34. bölümde diziye veda edecek

 

BJK TV

 

·       BJK Tv Dijital Yayına Geçti

İletişim Komitesi Başkanlığı'na getirilen Erdoğan Aktaş'ın BJK TV’deki atılımları sürüyor. Aktaş'ın önderliğindeki kulüp televizyonunun 2 Haziran Pazartesi gününden itibaren yeniden Digiturk ve DSmart dijital platformları ile Türksat uydudan yayma başlayacağı öğrenildi. Yayınlar süresiz olacak.

 

CNN TÜRK

 

·       ‘Ye İç Mutlu Et’ 8 Haziran’da Yayında

CNN Türk’te ekrana gelecek Vahe Kılıçarslan'ın yeni programı 'Ye İç Mutlu Et' 8 Haziran 2014 tarihinde saat 12.10'da ilk bölümüyle ekrana gelecek. 'Dekodizayn' adlı programıyla hatırlanan Vahe Kılıçarsalan programı yaptığı 14 sene boyunca toplam 1100 evi dekore etmişti.

 

FOX TV

 

·       Fox TV'nin Yeni Komedisi Ekran Yolculuğuna Çıkıyor

Fox TV ve Bando Yapım'dan yeni bir dizi geliyor: 'Ruhumuzun Aynası'.  Tuba Ünsal ve Filiz Ahmet'in başrollerini paylaştığı 'Ruhumuzun Aynası', hayatın tüm planları alt üst eden sürprizleri ve insan ruhuna ayna tutan zıtlıklar üstüne kurulu bir mahalle komedisi. Yapımcılığını Müge Turalı ve Mehmet N. Karaca'nın yaptığı, öykü ve senaryosu Zehra Çelenk'e ait dizinin yönetmeni ise Bülent İşbilen. Temmuz başında FOX TV'de yayınlanması planlanan dizide, başarılı psikiyatrist Elçin (Tuba Ünsal), 35. doğum gününde başına gelen bir dizi olayla, tüm hayatına 'sil baştan' dediği bir noktaya geliyor.

 

KANAL D

 

·       Sezon Finali 29 Haziran’da

Yaklaşık bir senedir dinlenmeden çalışan dizi ekibi kısa bir yaz tatili yapma fırsatı bulacak. Kanal D'de Pazar akşamları yayınlanan ve başrollerinde Kerem Bürsin, Hande Doğandemir, Yağmur Tannsevsin ve Emre Kınay'ın yer aldığı 'Güneşi Beklerken' dizisinin sezon finali tarihi belli oldu. Yönetmenliğini Altan Dönmez'in yaptığı pazar günleri Kanal D'de ekrana gelen başarılı dizi 29 Haziran 2014 tarihinde sezon finali yapacak. Dizi yeni sezonda Eylül ayında tekrar başlayacak.

 

·       ‘Yalan Dünya’ Devam Edecek

Kanal D ekranlarının sevilen dizisi Yalan Dünya için son karar verildi. Reytinglerde en üst sıralarda yer almamasına rağmen, en fazla reklam gelirine sahip dizilerden olan Yalan Dünya, Haziran ayında sezon finali yapacak. Sevilen dizi yeni oyuncular ve sürprizlerle Eylül ayında yeniden Kanal D ekranlarında olacak.

 

·       Kurtlar Vadisi Pusu Kanal D’de

Başrollerinde Necati Şaşmaz, Kenan Çoban ve Çiğdem Batur’un yer aldığı ve ekranlarda 10 yılını deviren dizi, ATV’den önce Show TV, Star TV ve TNT gibi kanallarda yayınlanıyordu. Yapımını Pana Film’in, yapımcılığını ise bugüne kadar Raci Şaşmaz’ın üstlendiği dizinin yönetmen koltuğunda Onur Tan oturuyor. Kurtlar Vadisi Pusu önümüzdeki sezon Eylül’den itibaren Kanal D’de yayınlanacak.

 

SHOW TV

 

·       Show Tv Mahkeme Kararıyla TMSF’ye Devredildi

TMSF açıklamasına göre, İstanbul 4. İdare Mahkemesi, Show TV'nin satışının iptali için açılan davada, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme kararının gereği olarak, Show TV logosuyla yayın yapan Aks Televizyon Reklamcılık ve Filmcilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin yönetimi, TMSF tarafından devralındı. Açıklamada, Show TV ile ilgili hukuki sürecin devam ettiği belirtildi.

 

·       ‘Ağlatan Dans' 4 Haziran Çarşamba Günü Başlıyor

Yapımcılığını Joy PR’ın üstlendiği, 'Ağlatan Dans'ın kadrosunda, Arsen Gürzap, Levent Tülek, Ayten Uncuoğlu, Mehmet Ulay, Ümit Yesin, Toygun Ateş ve Cem Kurtoğlu gibi isimler de yer alıyor. Dizinin senaryosunu Murat Gürvardar kaleme alırken, yönetmen koltuğunda ise, Hakan Kurşun oturuyor. 'Herkesin hayal ettiği ve bu hayalini gerçekleştirmek istediği en güzel aşk'ı anlatan 'Ağlatan Dans' 4 Haziran Çarşamba akşamı saat 20.00'de Show TV ekrana gelecek.

 

·       ‘Pis Yedili’ Ekrana Geri Dönüyor

'Pis Yedili' 98. bölümden itibaren macerasına kaldığı yerden devam edecek. Dizinin yeni bölümü 10 Haziran Salı günü saat 20.00′de yine Show TV ekranlarında olacak. Gani Müjde'nin sahibi olduğu Tükenmez Kalem'in patronajında çekilecek dizide Ayşegül Aldinç, Asuman Dabak, Eda Ece, Ümit İbrahim Kantarcılar, H.İbrahim Babür, Bükre Atala, Hazal Şenel başrolleri paylaşıyor.

 

STAR TV

 

·       Star TV'den Yeni Dizi

Star TV'de yaz aylarında yapımcılığını NTC Yapım'ın yaptığı, yönetmen koltuğuna Kerem Çakıroğlu'nun oturduğu 'Kaçak Gelinler' adlı yeni bir dizi başlayacak. Senaryosunu Engin Elgün'ün kaleme aldığı dizinin kadrosunda da; Ege Aydan, Şenay Gürler, Selin Şekerci, Deniz Baysal, Açelya Topaloğlu, Furkan Andıç, Fırat Altınmeşe, Fırat Albayram, Cihan Yenici, Romina Özipekçi, Tarık Özenbaş, Tuğçe Kıltaç gibi isimler bulunuyor. 

 

·       Fox TV’den Transfer

FOCUS Film yapımı "Beni Affet" isimli günlük diziyle dev projeleri reytingte geride bırakan Star TV, yeni bir transfere imza attı. Kanal aynı yapım şirketinin FOX'ta ekrana gelen dizisi "Deniz Yıldızı"nı transfer etti. Ankara'da çekilen dizide Başak Akbay gibi genç oyuncular yer alıyor.

 

·       Oktay Kaynarca 'Vay Arkadaş' Diyecek 

Bilgi odaklı yeni yarışma programı 'Vay Arkadaş', Oktay Kaynarca'nın sunumuyla yakında Star TV’de. Altı yarışmacı dik yokuşlardan çıkılıyor, zincirlerden geçiyor, mayınlardan kaçıyor. Kazanılan etaplar, yarışmacıların ödüllerini yükseltiyor, yerlerini korumalarını sağlıyor. Acımasız düellolardan ve son kapışma oyunundan başarıyla çıkan finalist giyotinde paralarını korumaya çalışıyor. Vay Arkadaş'a başvurular www. startv.com.tr üzerinden yapılabiliyor. 

 

·       Sezon Finali 3 Bölüm Sonra

Yapımcılığını Ay Yapım’ın üstlendiği başrollerini Kıvanç Tatlıtuğ ve Farah Zeynep Abdullah’ın oynadığı Kurt Seyit ve Şura için Star TV kararını verdi. Star TV, Kurt Seyit ve Şura’ya 3 bölüm sonra sezon finali yaptıracak ve Eylül ayında yeni bölümleriyle yeniden başlayacak. Dizinin önümüzdeki sezon da devam etmesinin en önemli sebebinin Kıvanç Tatlıtuğ’un vazgeçmeme ısrarı olduğu ve Star TV’nin de Kıvanç’ı kaybetmemek için dizi önümüzdeki sezon da devam ettirme kararı aldığı konuşulmakta.

 

·       Kösem Sultan Geliyor

Muhteşem Yüzyıl'ın TEM Stüdyoları'ndaki 15 milyon TL'lik setinin yapımcı Timur Savcı tarafından yıkılacağı iddia edilmişti. Sektöre 1 yıl ara verip Berlin'de otelcilik yapacak olan Timur Savcı kararından vazgeçti. Bu dekorda önce 'Kösem Sultan'ın filmini, ardından dizisini çekeceğini ekibine bildirdi. Başrollerde Halit Ergenç ve Meryem Uzerli'nin olmayacağını söyledi. 'Muhteşem Yüzyıl'ın sinema filmini yapıp yapmayacağı konusundaki sorulara da "Henüz belli değil, düşünüyorum" cevabını veriyor. 'Kösem Sultan' dizisi Eylül 2015'te Star TV ekranlarına gelecek. Oyuncu kadrosunun seçimlerine yaz sonunda başlanacak.

 

TGRT

 

·       TGRT Haber'e Ceza

Gezi olayları sırasında Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel hakkında haberlere yer veren TGRT haber ile ilgili açılan davanın kazananı Sertel oldu. Sertel hakkında haksız ve asılsız haber yapan, Ana Haber Programı'nda Haber Spikeri Fuat Kozluklu tarafından hakaret içerikli cümleler kullanılan TGRT'ye açılan dava Atilla Sertel lehine sonuçlandı. İzmir Asliye Hukuk Mahkemesine Atilla Sertel'in Vekili Avukat Murat Ergün tarafından açılan "tazminat ve kınama" davası 26 Mayıs günü görülen son duruşmada karara bağlandı. Mahkeme TGRT kanalının kınanmasına ve tazminat ödenmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca, "TGRT kanalının kınanması kararının TGRT Ana Haber'de yayınlanması" istemini de kabul etti.

 

TRT

 

·       Sina Koloğlu- TRT’den Yerli Malı Yarışma

'Yüzde yüz yerli' sloganıyla ikinci yarışmasına hazırlanıyor TRT. 'Joker'den sonra fikir babası Birol Güven'in olduğu bir yarışma gelecek. TRT Haber'in canlı yayınında, TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren, 'Anadolu formatı' diye tanımladı ve anlattı: "Fincan diye bir oyun vardır. Fincanın altında bir yüzük vardır. Yüzüğü ararlar. Onu bir televizyon formatı haline getirdik Birol Güven'le. Onun fikriydi. Bir diğer amacımız da bu yarışmayı dünyaya satmak..."

 

·       'Böyle Bitmesin' Ekranlara Veda Ediyor

Başrollerinde Nergis Öztürk, Cemal Toktaş, Yeliz Kuvancı ve Ali İl'in yer aldığı, yönetmenliğini Emre Kabakuşak'ın yaptığı, At Yapım imzalı sevilen dizi “Böyle Bitmesin” için yolun sonuna gelindi. “Böyle Bitmesin” 6 Haziran Cuma günü 69. bölümü ile final yapacak.

 

TV 8

 

·       Derya Baykal TV 8’de

Kanaltürk'te kadın programı sunan Derya Baykal, Acun Ilıcalı ile el sıkıştı. Baykal yakında TV8 ekranlarında izleyicinin karşısına çıkacak. Farklı bir kadın programı yapan Derya Baykal, özellikle el işi yeteneklerini geliştirmek isteyen hanımları ekran başına topluyordu.

 

 

YENİ YAYINLAR

 

·  ‘Two And A Half Men' sezon finali 26 Mayıs’ta CNBC-e’de yayında (Yabancı Dizi)

·  ‘Revolution’ sezon finali 30 Mayıs’ta CNBC-e’de yayında (Yabancı Dizi)

·  ‘Dur Durabilirsen’ 30 Mayıs’ta ATV’de yayında (Yarışma)

·  'Evim Şahane’ sezon finali 30 Mayıs’ta Kanal D’de yayında (Dekorasyon)

·  'Makina Kafa' sezon finali 30 Mayıs’ta Show TV’de yayında(Talk Show)

·  ‘Gezgin’ 1 Haziran’da TV Net’de yayında (Gezi)

·  ‘Arrow’ 1 Haziran’da Cnbc-e’de yayında (Yabancı Dizi)

·  ‘Pazar Gezmesi’ sezon finali 1 Haziran’da Kanal D’de yayında (Sohbet)

 

YAYINI DEĞİŞEN-DURDURULAN YAYINLAR

 

·  Show TV’de yayınlanan ‘Sevdaluk’ dizisi sona erdi.

 

GÖRSEL BASINDA GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ

 

·  Beyaz TV'den geçtiğimiz aylarda ayrılan haber spikeri Hilal Ergenekon, Artı 1 TV ile anlaştı.

·  Beyaz TV Haber Genel Yayın Yönetmeni Bülent Çöltekin görevinden ayrıldı.

·  Sky360 TV, ana haber sunucusu Korcan Karar ile yollarını ayırdı.

 

YAZILI BASINDA GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ

 

·  Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, medyadaki varlıklarını Kalyoncu ailesine ait Zirve Holding’e sattıktan sonra, medya şirketlerinin yönetim kurulu Başkanlığı’ndan ayrıldı.

·  Sabah Gazetesi'nde editör Fikret Eser, Yazı İşleri Müdürlüğü görevine getirildi.

·  Turkuvaz Reklam Grubu'nda Yazılı Medya Satış Genel Müdürlüğü yapan Gürcan Korkmaz görevden alındı. 

·  Dergilerden sorumlu reklam genel müdür yardımcısı Ceyda Uzman Başman Turkuvaz Reklam Grubu'nun yeni Yazılı Medya Satış Genel Müdürü oldu.

·  Etyen Mahçupyan, Zaman Gazetesi ile yollarını ayırdı.

·  Akşam gazetesinde Mart 2011'den bu yana muhabirlik yapan Melis Apaydın ile gazetenin yolları ayrıldı.

·  Vatan Gazetesi yazarı ve Enerji Editörü Ufuk Şanlı, Milliyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Ercüment İşleyen ile el sıkıştı ve Grubun yeni markası uzmanpara.com’un başına getirildi.

·  Vatan Gazetesi Haber Merkezi Muhabirlerinden Bülent Aydoğdu, Öznur Karslı ve Şeyma Ulusoy görevlerinden ayrıldılar.

·  Aydınlık gazetesinin yazar kadrosuna gazeteci ve siyasetçi Can Ataklı, akademisyen, yazar ve siyasetçi Birgül Ayman Güler, ekonomi yazarı Mustafa Pamukoğlu, şair, oyuncu ve çevirmen Ülkü Tamer katıldı.

·  Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilay Etiler, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yar. Doçent Dr. Nilgün Tunçcan Ongan ve Trabzon'da Türkiye'nin ilk futbol kütüphanesinin emektarlarından Cihan Aslan Evrensel gazetesinin yazar kadrosuna katıldı. 

·  Gazeteci ve spor yazarı Kadir Çetinçalı,'Amerika'daki Türklerin gazetesi' POSTA212 ailesine katıldı. 

·  Dergiler Yayın Koordinatörü Eray Özer ile Doğuş Dergi Grubu’nun yolları ayrıldı.

·  Cihan Haber Ajansı'nda Genel Müdür olarak görev yapan Beytullah Demir görevinden ayrıldı.

 

19.05.2014 25.05.2014  TARİHLERİ ARASINDA GAZETE SATIŞ RAPORU

 

GAZETE

SATIŞ

ZAMAN

1.028.945

POSTA

391.761

HÜRRİYET

376.943

SÖZCÜ

351.353

SABAH

320.224

HABERTÜRK

186.788

P.FOTOMAÇ

183.813

TÜRKİYE

164.903

MİLLİYET

161.514

FANATİK

160.147

BUGUN

156.115

STAR

120.470

YENİ ŞAFAK

113.326

AKŞAM

106.748

TAKVİM

104.772

VATAN

104.659

GÜNEŞ

102.416

TARAF

69.677

YENİ AKİT

60.289

AYDINLIK

52.827

YENİ ASYA

52.695

YURT

52.331

CUMHURİYET

52.209

YENİ ÇAĞ

52.135

A.ŞOK

50.576

YENİ MESAJ

46.988

AMK

33.308

MİLAT

29.987

YENİ ASIR

25.816

BİRGÜN

24.132

RADİKAL

22.591

MİLLİ GAZETE

21.789

SOL

15.076

TODAYS ZAMAN

10.943

DAİLY SABAH

8.440

G.EVRENSEL

7.603

ORTADOĞU

5.623

T.DAİLY NEWS

5.503

HÜRSES

1.197

TOPLAM

4.836.632

 

  

Kaynak: 

070720132155093749348_3.jpg