Hakim Başer: Adliyeye gelin hepsini tahliye edeceğim

Tahliye kumpasının başaktörü Hakim Mustafa Başer, cumartesi günü adliyeye gelip, evden çağırttığı kalem personeliyle odasına kapanıp, soruşturma dosyasını görmeden 63 kişinin tahliyesine karar verdi.
Hakim Başer: Adliyeye gelin hepsini tahliye edeceğim

Paralelin firar kumpasında başrol oynayan hakim Başer'in nöbetçi ve yetkisi olmadığı halde 63 tutuklu için verdiği tahliye kararı Sulh Ceza Hakimliği'nce bozuldu. İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Mustafa Başer aralarında Hidayet Karaca, Yurt Atayün, Ali Fuat Yılmazer’in de bulunduğu 63 tutuklu hakkında tahliye kararı verdi.

Dosyayı incelemeyen 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Başer tahliye kararını hem savcılığa göndermedi hem de UYAP’a yüklemedi. Tahliye girişimi 10. Sulh Ceza Hâkimliği’nden döndü.

İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik, tutuklu avukatlarının 20 Nisan'da yaptığı adliyedeki tüm sulh ceza hâkimlerinin de reddi yönündeki taleplerini kabul etti. 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mutafa Başer'in cumartesi günü hâkimin evinden kalkıp adliyeye giderek verdiği tahliye kararının arkasında ise büyük firar planı çıktı.

Buna göre paralel yapının kritik isimleri sessiz sedasız yurtdışına kaçıp firar edecekti.

TELEFONLA ADLİYEYE ÇAĞIRDI

Kalem personelini çağıran hâkim Başer’in, paralel yapı üyelerinin avukatlarını bizzat cepten arayıp 'tahliye vereceğim' diyerek adliyeye çağırdığı öğrenildi.

10. SULH CEZA KARARA 'DUR' DEDİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, nöbetçi 10. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurarak kararın iptalini istedi. 10. Sulh Ceza Hâkimi Necmettin Kafalı, verilen kararın yok hükmünde sayılmasına karar verdi.

Paralele açık destek verdi

Eski Özel Yetkili Hakim Mustafa Başer Twitter hesabından HSYK seçimlerinde paralel yapının desteklediği bağımsız adaylara açık destek vermiş.

HSYK’ya inceleme başlattı

Bu olayın ardından harekete geçen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun müfettiş görevlendirerek, hakim Metin Özçelik ve Mustafa Başer hakkında inceleme başlattığı öğrenildi. Başer daha önce de adil yargılama yapmadığı için HSYK'ya şikayet edilmiş.

Başsavcı: Tahliye yetkisi yok

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, “Tahliye taleplerinin görevli ve yetkili mahkemesinin sulh ceza hâkimlikleri olduğu açıktır. (Akşam)