'Halep kırsalının da teröristlerden arındırılması gerekir'

Suriyeli hayırseverlerce kurulan Minberşam Derneği yetkilileri, Halep kırsalının da Fırat Kalkanı Harekatı'yla terör örgütlerinden arındırılması gerektiğini düşünüyor.
'Halep kırsalının da teröristlerden arındırılması gerekir'

Suriyeli hayırseverlerce kurulan Minberşam Derneği yetkilileri, Halep kırsalının da Fırat Kalkanı Harekatı'yla terör örgütlerinden arındırılması gerektiğini düşünüyor.

Gaziantep'te geçen yıldan beri faaliyet gösteren dernek gönüllüleri, Fırat Kalkanı Harekatı'nın Suriye'deki umutları yeşerttiğini belirtiyor.

Türkiye'deki bazı sivil toplum kuruluşlarıyla da ortak çalışmalar yapan Minberşam Derneği yetkilileri, Suriye'ye gıda gönderirken, savaş mağdurlarına da eğitimden sağlığa her konuda destek oluyor. Gönüllüler, Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin ihtiyaçlarını da düzenli olarak karşılamaya çalışıyor.

Minberşam Derneği Başkanı Cemal Mustafa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fırat Kalkanı Harekatı'yla Suriye'de yıllardır tükenen umutların yeniden yeşerdiğini söyledi.

Operasyonun Suriye halkı tarafından memnuniyetle karşılandığını belirten Mustafa, iç savaştan önce "kurtarılmış bölgelerde" yaşayan insanların yeniden evlerine dönmeyi arzuladığını vurguladı.

Suriyeli vatandaşların kaygıları bitince evlerine dönmeye başlayacağını dile getiren Mustafa, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 600 kilometre alan DAEŞ terör örgütünden kurtarıldı ama insanların dönüş aşamasında kaygıları var. Mesela Çobanbey gibi bölgelerin defalarca el değiştirmesi insanları korkuttu. Bölgede istikrarı bekleyeceklerdir ama bazıları şu anda dönmeye başladı. Carablus'ta gördüğüm kadarıyla birçok insan evine dönmek istiyor. DAEŞ terör örgütünün döşediği mayınlar yüzünden geçişlere çok fazla izin verilemiyor. O bölgelerde mayınlar tamamen temizlenince gidecek aile sayısı da artacak.

Bayram sonrası Suriye'ye yoğun bir göç dalgası başlayabilir. Bu bölgeleri kalkındırmak için yardımlar artarsa giden aile sayısı da artacaktır."

"Halep kırsalının da teröristlerden arındırılması gerekir"

Terör örgütü DAEŞ'in bazı bölgelerde Türkiye sınırına çok uzak olmadığını ifade eden Mustafa, "Operasyonların güney kesimde ilerlemeye devam etmesini temenni ediyoruz. Vatandaşların Türk sınırına yakın bölgelere yerleşmesi için en azından harekatın Suriye'nin güneyine doğru genişlemesi lazım. Tabii ki buralarla sınırlı kalmamalı. Harekatın Halep kırsalına doğru ilerlemesi, bu bölgenin de DAEŞ ve PYD terör örgütlerinden arındırılması gerekir." diye konuştu.

Suriye'yi ziyaretlerinde eğitim konusunda büyük sorunlar yaşandığını gördüklerini anlatan Cemal Mustafa, "Çocuklar yıllardır eğitimden uzak. Okullar, DAEŞ terör örgütü tarafından askeri karargah ya da hapishane olarak kullanılmış. Bizler sivil toplum kuruluşları olarak araştırmalar yapıyoruz. Anadolu Platformu ile eğitimin tekrar başlayabilmesi için ihtiyaç raporu hazırlayacağız. Gerekli desteği vereceğiz." ifadelerini kullandı.