Halep'te ateşkes isteyen BMGK karar tasarısı hazırlandı

Fransa'nın hazırladığı, Halep'teki saldırıların durdurulması ve ateşkesin gözetlenmesi için mekanizma oluşturulmasını öngören tasarı, BMGK üyeleriyle paylaşıldı.
Halep'te ateşkes isteyen BMGK karar tasarısı hazırlandı

Fransa, Suriye'nin Halep şehrinde Esed rejimi ile Rusya'nın saldırılarını artırması üzerine, çatışmaların durması için BM Güvenlik Konseyi'nde yeni bir adım attı.

Sivil kayıpların önüne geçilmesi ve insani yardımların ulaştırılmasını hedefiyle Fransa tarafından hazırlanan tasarı, Konsey üyeleriyle paylaşıldı.

Taraflara "çatışmaları derhal durdurun" çağrısı

Halep'teki şiddetin boyutlarının kabul edilemez düzeyde olduğu vurgulanan tasarıda, taraflardan derhal çatışmaları durdurmaları, savaş uçaklarının bombardımanının durdurması ve insani yardım konvoylarının ulaşımına izin verilmesi istendi.

Tasarıda, ateşkesin gözlenmesi için BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan da gözlemci mekanizması oluşturması talep ediliyor.

Suriye'de kimyasal silah kullananların yargılanması da talep edilen tasarının ne zaman oylamaya sunulacağı açıklanmadı.

Tasarının geleceği Rusya ve Çin'in elinde

Tasarının kaderini Halep'te hava operasyonları düzenleyen BMGK'nın veto yetkisine haiz üyelerinden Rusya ile Çin'in tutumu belirleyecek.

Rusya ve Çin, daha önce Suriye konusundaki 4 tasarıyı veto etmişti. Rusya'nın veto edeceğinin anlaşılması üzerine birçok tasarı da Konsey'de oylanmadan rafa kaldırılmıştı.