İsmail Poçan

İsmail Poçan

Halkın gündemi referandum

Halkın gündemi referandum

Anayasa değişiklik teklifini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onaylaması birlikte Nisan ayında referandum gerçekleşecek. Yaşım itibariyle fazla seçim ve referandum görmedim ama şu bir gerçek halk kendisi için en iyi olana karar veriyor.

Herkese sormanın imkanı yok ama gördüğüm ve sorduğum kadarıyla görülüyor ki vatandaşların bir kısmı kararını vermiş. Zaten gündem de referandum. Gencinden yaşlısına herkes bu tarihi oylamayı bekliyor ve konuşuyor.

Kimi evet diyor kimi de hayır diyor.

Kimi de ne evet diyor ne de hayır. Kararsız.

Şunu söylemek gerekirse evet veya hayır diyenlerin büyük bir kısmı neye evet veya neye hayır diyeceğinin farkında değil. Hatta umurunda olmayanlar bile var.

Anayasa değişikliğinden haberi olmayanlar bile var. Vatandaşlar içtenlikle cevap veriyor ama gazetede yayınlayacağımızı duyunca hemen vazgeçiyor ve reddediyor konuşmayı.

Görüşü ne olursa olsun gönül rahatlığıyla kararını söylemekten çekiniyor. Tabi korkmadan cesurca fikrini savunanlar da var.

Bazen birbirlerine kızarak tartışıyorlar bazen de neden evet veya hayır dediğini sakin sakin anlatıyorlar.

Ama konuşulan yerlerde insanların bazen sesi çıkmıyor. Çünkü ortam o kadar gergin ki her an bir kavganın içinde olmak istemiyorlar.

Ama hayır diyen kesimin çoğu kişinin derdi sadece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. Değişikliğin doğru veya yanlış olduğunu tartışmıyorlar bile. Hayır demesinin tek sebebi Erdoğan. Siyasi görüşünün de ne dediği umurunda değil. Lideri belki evet diyecek ama insanların içinde o kadar kin oluşmuş ki laf anlatabilmek ne mümkün.

Evet diyen kesimlerde liderlerinin arkasında duruyor.

Ama en önemli tercih bence kararsız kesimde. Bu kararsız kesimin büyük bir çoğunluğunun görüşü evet yönünde.

Onlarda aynı sebepten dert yanıyorlar. Çoğu kişi onlarda bu değişikliği neye evet neye hayır diyeceğini bilmiyor.

Başkanlık sistemi nedir vatandaşın bilgisi yok. Maddeleri bilmiyor. Haliyle halkın kafasında soru işaretleri bir hayli fazla.

Bunlar aydınlatılırsa birçok kişi evet diyecek.

Halkın üzerine düşenin farkında ne yapılması noktasında göreve hazır.

Bunun içinde değişikliğin, maddelerinin kendilerine anlatılmasını ve kafalarındaki soru işaretlerinin bir an önce giderilmesini ve evet demeyi bekliyor.

Yapılacak olan çalışmalarla mitinglerle birlikte vatandaş Türkiye için en doğru kararı verecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Poçan Arşivi
SON YAZILAR