Dr. Ramazan Tuzla

Dr. Ramazan Tuzla

Halkla ilişkiler çalışanının hakla ilişkileri-1

Halkla ilişkiler çalışanının hakla ilişkileri-1

Halkla ilişkilerin genel kabul edilen tanımlarından biri, onun bir yönetim fonksiyonu olduğu yönündeki ifadedir.

Halkla ilişkiler bir yönetim fonksiyonudur ve yönetim içinde bu fonksiyonu yerine getiren bir birim mevcuttur. Bu birim içinde çalışan görevliler de, halkla ilişkiler çalışanıdır.

İş ve işlemler bu görevliler tarafından gerçekleştirilir. Yönetimi temsil eden bu insanların sahip oldukları mesleki anlayışları da, bir şekilde davranışlarına yansır.

Halkla ilişkiler görevlisi, kurumsal bir yapı içinde kendisine verilen görevleri yaparak fonksiyon icra eder.

Kurum menfaatleri doğrultusunda hareket eder ve bu bağlılık onun hareket çerçevesini oluştur. Kurumsal olarak gerçekleştirilen enformasyon aktarımlarının doğruyu yansıttığı yapılarda, halkla ilişkiler birimindeki görevlilerin işlerinin daha kolay olduğu söylenebilir. Bilgiler gerçektir, vaatlerin içi doludur ve anlatanın yüzünü kara çıkaracak bir sonuçla karşılaşmak pek mümkün değildir.

Halkla ilişkiler görevlisi, bir anlamda kurumsal yapının sözcüsü durumundadır ve karar verme noktasında tasarruf sahibi ise, kendisini öne çıkaracak olan en temel özelliği etik kurallara olan bakış açısı olacaktır.

Kurumun hedef kitle ile ve dış dünya ile olan ilişkilerinde köprü vazifesi görecek olan halkla ilişkiler görevlisinin kullanacağı araç bilgidir ve bu bilginin aktarımındaki ilkesel tavırlar, kurumsal yapı için olmazsa olmaz bir şarttır.

Bilginin aktarılmasında da, aktarılmamasında da belli kodların sahiplenilmesi gerekir.

Halkla ilişkiler görevlisi için sahiplenilecek en önemli husus, aktarılan bilginin doğruyu yansıtan bilgi olmasıdır.

Hiçbir kurum yalan bilgilerle uzun süre hayatta kalamaz ve kalmamıştır da. Kendinde olmayanı satan bir tüccarın tahsil edeceği para da ancak sahte paradır ve yanlış bilgi aktarımı, bir anlamda yokluğa talip olmak demektir.

Bir insanın yalanı ne kadar az ise ömrü de o kadar uzun olur. Hem süreli ömrü uzundur, hem de itibari ömrü uzundur.

Kurumlar da canlı varlıklardır ve kendilerine itibar edildiği müddetçe varlıklarını devam ettirirler.

Ürün veya hizmet üretip satan bir firmanın ürün veya hizmetine yönelik halkla ilişkiler çalışanı tarafından aktarılacak gerçeğe aykırı bilgiler, kısa dönemde ürün veya hizmetin satışı için destekleyici nitelik gösterebilir ama uzun dönemde, vücuda giren bir virüs gibi, sistemin aleyhine çalışmaya başlar.

Bu virüsü vücuda enjekte eden kişi halkla ilişkiler çalışanıdır. Halkla ilişkiler çalışanının doğru bilgi aktarımı yönündeki hassasiyeti, kurumun hayatiyetine yönelik temel tavır durumundadır.

“Her zaman doğruyu söyleyin ki, ne söylediğinizi hatırlamak zorunda kalmazsınız” tavsiyesi, halkla ilişkiler çalışanı için baş tacı edilecek bir tavsiyedir.

Doğru olmayan bilgiyi desteklemek için doğru bilgiler kullanılmaz. Bir yalan beraberinde başka bir yalanı getirir. Bu yalanların kurumu götüreceği yeri tahmin etmek hiç de zor değildir.

Bu konuya devam edeceğiz İnşaallah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Dr. Ramazan Tuzla Arşivi
SON YAZILAR