Halkoyunları Minikler Türkiye Şampiyonası sona erdi

Türkiye Halk Oyunları Federasyonu ve Konya’nın Akşehir İlçe Belediyesi işbirliği ile Akşehir ilçesinde düzenlenen 2016 yılı Halkoyunları Minikler Türkiye Şampiyonası sona erdi.
Halkoyunları Minikler Türkiye Şampiyonası sona erdi

Türkiye’nin 27 farklı ilinden gelen halk oyunları ekipleri birincilik için iki gün boyunca ter döktü. Performansları ile göz dolduran ekipler, gösterileriyle izleyenlere renkli saatler yaşattı. Akşehirlilerin büyük ilgi gösterdiği ve Akşehir Açık Hava Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen şampiyonaya; Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Eski Yardımcısı Remzi Kaya, Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin, Akşehir Garnizon Komutanı Albay Erdal Canol, Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, AK Parti Akşehir İlçe Başkanı A. Bahadır Örs, Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Başkanı Gürhan Ozanoğlu, Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Yöneticileri, bazı kurum ve daire müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

ŞAMPİYONA ÖNCESİ EKİPLER KORTEJ YAPTI
Şampiyona öncesi Akşehir’e gelen ekipler tarafından şampiyonanın başlaması nedeniyle Akşehir Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na da çelenk sunuldu. Çelenk sunumundan sonra yarışmaya katılan bazı ekipler tarafından yörelerine ait kısa halk oyunları gösterileri sunulurken, vatandaşlar da bu gösterileri ilgi ile izledi. Anıttaki törenin ardından şampiyonaya katılan tüm ekipler ve protokol tarafından kortej oluşturularak birlikte yüründü. Kortej, Akşehir sokaklarında dolaşırken renkli görüntüler oluşturdu. Akşehirlilerin de büyük ilgisini çeken yürüyüş Nasreddin Hoca Türbesi önünde son buldu.
Halkoyunları Minikler Türkiye Şampiyonası'nda ilk gün Geleneksel Dal (düzenlemeli) yarışması yapıldı. Yarışmada; 13 ekip gösterilerini sergileyerek puan toplamak için ter döktü. Yarışma sonunda Geleneksel Dal (düzenlemeli) birincisi Muğla Bodrum Akademi Karya ve Karya Çiçekleri G.S.K. oldu. İkinciliği İzmir Border G.S.K. alırken üçüncülüğü Antalya Yörem Halk Dansları Spor Kulübü kazandı.
Yarışmanın ikinci gününde ise, Geleneksel Dal (düzenlemesiz) yarışmaları yapıldı. 14 ekibin yarıştığı yarışma sonunda birinciliği Sivas Kazım Karabekir Paşa İ.Ö.O.S.K. kazandı. İkinciliği Gaziantep Nizip Mehmet Akif Ersoy H.E.M.S.K. kazanırken üçüncülüğü ise İzmir Aliağa Belediyesi Helvacı G.S.K. kazandı.
Yarışmalarda dereceye giren ekiplere kupaları şampiyonaya katılan protokol tarafından verildi.

"AKŞEHİR BELEDİYESİ OLARAK ŞAMPİYONAYA EV SAHİPLİĞİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ" 
Ödül töreninde bir konuşma yapan Akşehir Belediye Başkanı Salih. Akkaya, iki gün boyunca yarışmada gösterilerini sunan tüm ekipleri tebrik ederek, yarışmada her ekibin gönüllerinde birinci olduğunu söyledi. Türkiye’nin ve Anadolu’nun tüm kültürünü, motiflerini ve havasını Akşehir’de dolu dolu yaşadıklarını söyleyen Başkan Akkaya, Akşehir Belediyesi olarak bu şampiyonaya ev sahipliği yapmaya devam edeceklerini kaydetti. Başkan Akkaya “27 ekipten 800 tane yavrumuzu hatta birçoğunun annesi ve babasıyla birlikte şehrimizde ağırladık. Biliyoruz ki halk kültürü önemli ve bu kültürü gelecek nesillere aktarmamız lazım. Bu gençlerimiz Türkiye’mizin renkleri ve gerçekten onlarla birlikte biz hep beraber Türkiye’yiz. Her geçen gün birlik ve bütünlüğümüz artıyor. Biz ne kadar birlik ve bütünlük içerisinde olursak tarihimizde de olduğu gibi inşallah kimse bizi yıkamaz” dedi.
Kaymakam Yalçın Sezgin’de yaptığı konuşmada, şampiyonada yarışan ekiplerin Anadolu’nun zengin kültürünü dünyanın ortası Akşehir’e taşıdığını söyleyerek, “Kültür şehri Akşehir’e gerçekten böyle bir organizasyon yakıştı. Bu şampiyonada emeği geçen Akşehir Belediyemize ve Değerli Belediye Başkanımıza, Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Başkanı Gürhan Ozanoğlu Beye ve Federayon Yöneticilerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Yarışmada dereceye giren ekipler büyük sevinç yaşarken, dereceye giremeyen yada istediği sonucu elde edemeyen bazı ekiplerdeki minikler ise gözyaşlarına boğuldu.

BAŞKAN AKKAYA KÜS İKİ MÜZİSYENİ BARIŞTIRDI
Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, yarışma ekiplerinin birinde müzisyen olarak görev alan ve aralarında kırgınlık olduğu öğrendiği iki müzisyen kardeşi de Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin ve Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Başkanı Gürhan Ozanoğlu ile birlikte sahneye çağırarak “Dünyanın Ortası Akşehir’de, Nasreddin Hoca’nın memleketinde ve Mevlana’nın esintilerinin yaşandığı bu atmosferde küslük olmaz. Mübarek Ramazan Ayı’na girdiğimiz bu günde küslükler ve dargınlıklar son bulacak” diyerek barıştırdı. Küs iki müzisyen kardeş öpüşerek barışırken, barışmalarını sağlayan Başkan Akkaya ve diğer protokole de sarılarak kucaklaştı.
Halk Oyunları Şampiyonası, yarışmaya katılan ekipler ve şampiyonaya katılan protokol üyelerinin toplu fotoğraf çekilmesiyle sona erdi.