Hamdi Akın'dan dünyadaki 400 yatırımcıya mektup

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın, yabancı paydaşları için ülkedeki politik, ekonomik ve sosyal atmosfere ilişkin bir mektup kaleme aldı.
Hamdi Akın'dan dünyadaki 400 yatırımcıya mektup

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, gelecek 2-3 yıl içerisinde Türkiye ekonomisinde ciddi bir yükselişin başlayacağını umut ettiğini belirterek, yabancı yatırımcılara "Bugün satmak değil, almak zamanı" tavsiyesinde bulundu.

Akın, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminden hemen sonra, yurt dışındaki yabancı paydaşlarına Türkiye'deki politik, ekonomik ve sosyal atmosfere ilişkin kişisel görüşlerini aktarmak üzere kaleme aldığı mektubu AA muhabiri ile paylaştı.

Mektubuna "Bir ülke halkı demokrasi ve istikrar talebi için daha fazla ne yapabilir ki..." cümlesiyle başlayan Akın, paydaşlarına, Türkiye'de son 40 yılda yaşanılan gelişmeleri anlattı.

Akın, askerden Türk siyasetine 1980'den bugüne kadar herhangi bir darbe girişimi olmadığını, ancak 28 Şubat 1997'de askerlerin siyasete müdahale etmek istediğini ve bir ültimatom verdiğini, ancak bu ültimatomun millette karşılık bulamadığını, tam aksine "sen siyasete karışma" reaksiyonuyla milletin ültimatom verilen partiyi tek başına iktidara getirdiğini belirtti.

Tek parti hükümetinde Türkiye'nin 2'nci en önemli ekonomik performansını gerçekleştirip çok ciddi sıçramalar yaptığına işaret eden Akın, "Türkiye, bu dönemde büyümesini yıllık olarak ortalama yüzde 5'in üzerinde gerçekleştirerek kişi başı Gayrisafi Yurt içi Hasıla'yı (GSYH) 2 bin dolardan 10 bin dolara taşımıştır. Bu dönemde de ülkemize yatırım yapan tüm yerli ve yabancı sermaye dünya ortalama gelirlerinin üzerinde kazançlar sağlamış ve gerçek bir özelleştirme programına şahit olmuştur. Her olağanüstü dönemin arkasından olduğu gibi müthiş bir ekonomik çıkış sergilenmiş, birlik ve beraberliğin getirdiği maksimum fayda en iyi şekilde kullanılmıştır." görüşünü dile getirdi. 

"Kalkınmayı ve büyümeyi bu sefer de tereddütsüz yakalayacağız"

Hamdi Akın, bugün yeni bir darbe girişimiyle karşı karşıya kalındığını belirterek, şunları kaydetti:

"Ancak halkın reaksiyonu o kadar kuvvetliydi ki sanırım askeri cenahta artık böyle bir dönem ve düşünce hiç açılmamak üzere kapanmıştır. Artık şunu çok iyi biliyoruz ki Türkiye'de kalıcı olan yönetim şekli demokrasidir. Askerlerin emir komuta zinciri içerisinde bu girişimi yapmaması memnuniyet vericidir. Görülmüştür ki ordu içerisinde çeteleşmiş, bir azınlık grubu, esasen bir terör örgütü bu darbeyi gerçekleştirmek istemiştir. Aslında Türkiye'de ordu sivil iktidara ve demokrasiye müdahale etmeyecek olgunluğa ulaşmıştır. Biz bu girişimi ordunun değil, cunta heveslisi çetecilerin başarısız bir girişimi olarak değerlendiriyoruz. Bu denemenin üstesinden yine millet gelmiştir, demokrasi ve istikrarı ne kadar önemsediğini tüm dünyaya tekrar kanıtlamıştır. Parlamenter rejimin simgesi olan TBMM'sini korumuş, kollamış ve sahip çıkmıştır."

Türkiye'de bu vesileyle iktidar, muhalefet ve tüm kurumlar arasındaki iş birliğinin fazlasıyla güçlendiğine ve yeni bir ekonomik çıkışın temellerinin atıldığına dikkati çeken Akın, "40 yıllık yakın tarihimizde görülen her talihsiz olayın arkasından yakaladığımız kalkınmayı ve büyümeyi bu sefer de tereddütsüz yakalayacağız. Hükümetin tüm kadroları, yeni bir kalkınma programıyla beklenenin üzerinde bir büyüme yakalamak için çalışmaları hızlandırarak büyümeden taviz verilmeyeceğini açıklamıştır." ifadelerini kullandı.

"Bugün yapılacak yatırımlar beklenenin çok üzerinde bir getiri sağlayacak"

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın, mektubunda, ekonomik değerlendirmelerde de bulunarak, istatistiklerin, son 40 yıldır her yaşanılan türbülans ve kötü tecrübenin arkasından birlikteliğin getirdiği bir ekonomik kalkınmanın yaşandığını gösterdiğini kaydetti

Son 6 aydır Türkiye'ye karşı doğrudan yabancı yatırımcı ilgisinin oldukça azaldığını, Türkiye'yi çok iyi tanıyan yatırımcılar hariç birçoğunun piyasadan çekildiğini belirten Akın, "Kimileri coğrafi konumdaki istikrarsızlık, kimileri terör, kimileri ise bu yaşanacakları tahmin ediyor. Açıkça söyleyemiyor ama yatırım için elverişli ve uygun bir zemin olmadığını söylüyordu. Tehlike, halk ve tüm siyasi partilerimizin ittifakı ile bir daha geri gelmeyecek şekilde atlatılmıştır. Umuyorum ki terör eylemleri de bu olaya paralel yok olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Ufak tefek arızi durumlar dışında, terörün biteceği, siyasi istikrarsızlığın hiç olmayacağı bir döneme girildiğini, Türkiye'de artık hızlı bir ekonomik çıkışın yaşanacağını görmek gerektiğini ifade eden Akın, bugün yapılacak yatırımların 2-3 yıllık bir periyot içerisinde beklenenin çok üzerinde bir getiri sağlayacağını vurguladı. 

Akfen'in yabancı ortaklarından Financial Times'a logolu ilk ilan

Bu arada, Akfen'in yabancı ortakları ilk defa kendi logolarıyla uluslararası Financial Times Gazetesi'ne ilan verdi. Akfen'in de kendi logosuyla yer aldığı ilanda, "Türkiye'nin geleceğine yatırım yapıyoruz ve güveniyoruz" vurgusu yapıldı.