Hamilelere aşırı sıcak uyarısı

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle hamilelerin hem kendileri hem de bebeklerinin sağlığı için güneşten korunması gerektiği bildirildi.
Hamilelere aşırı sıcak uyarısı

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle hamilelerin hem kendileri hem de bebeklerinin sağlığı için güneşten korunması gerektiği bildirildi.

Bursa Kamu Hastaneler Birliğine bağlı Bursa Çekirge Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Serhat Ünal, yaptığı yazılı açıklamada, gebelikte vücudun sıvı ihtiyacının artacağını belirtti.

Günde en az 2-3 litre sıvı alımının şart olduğunu vurgulayan Ünal, bol su, taze meyve suyu, ayranın yanı sıra et, süt, yoğurt, peynir gibi temel protein kaynaklarının az yağlı tüketilmesine özen gösterilmesi gerektiğini bildirdi.

Hamilelerin güneşten sakınmasının önemli olduğuna işaret eden Ünal, "Güneşışınlarının en dik geldiği 11.00-16.00 saatlerinde güneşlenmemek, direkt güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmamak gerekir. Gün içinde ne zaman dışarı çıkılacaksa bol koruyucu faktörlü krem sürmeleri, gerekirse koruyucu güneş gözlüğü, şapka takmalarını öneriyoruz." ifadelerini kullandı.

"Denizde yüzün ama güneşlenmeyin"

Aşırı sıcakların hem anne hem de bebeğin sağlığı için risk oluşturduğunu belirten Ünal, şöyle devam etti:

"Özellikle bebeğin aşırı ısıya maruz kalmaması çok önemli, bebekte anomali riski bile doğurabilir. Yine aynı zamanda güneş radyasyon etkisi çok önemli, yani gebelere 'Deniz kenarına gidin, güneşlenin' diyemeyiz. Yüzün ama havuzların hastalıkların yayıldığı önemli alanlardan biri olduğunu unutmamak gerekir. Denizin dezenfektan özelliği bulunduğundan, bulaşıcı hastalıkları havuzda daha kolay kapmak mümkün. Bu yüzden havuz yerine deniz tercih edilebilir. Havuz tercih edilecekse de sürekli denetlenenlere girilmelidir."

Ünal, hamilelerin 15-20 dakika gibi kısa süreli denize girip, tekrar gölgelik alanları tercih edebileceğini kaydetti.