'Hammarskjöld'ün ölümü araştırılması gerekiyor'

BM Genel Sekreteri Ban, "Benim tanınmış ve seçkin selefim Dag Hammarskjöld'ün, ona eşlik eden diğer parti üyelerinin ve ailelerinin o zamanki şartlarının tam olarak araştırılması bizim resmi yükümlülüğümüzdür" dedi.
'Hammarskjöld'ün ölümü araştırılması gerekiyor'

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 1961 yılında Afrika'da uçağının düşmesi sonucu hayatını kaybeden BM'nin ikinci Genel Sekreteri Dag Hammarskjöld'ün ölümünü araştırmak üzere kurulan Bağımsız Uzmanlar Komisyonu'nun 2015 raporuna ilişkin bir takip notu yayınladı.

Uçak kazasında öldüğü açıklanan Hammarskjöld'ün ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatının (CIA) da desteklediği Güney Afrika ajanları tarafından öldürülmüş olabileceği iddialarından yıllar sonra bu konuda bir soruşturma daha yapılması gündeme geldi.

Ban, BM Genel Kurulu'na gönderdiği takip notunda, "Benim tanınmış ve seçkin selefim Dag Hammarskjöld'ün, ona eşlik eden diğer parti üyelerinin ve ailelerinin o zamanki şartlarının tam olarak araştırılması bizim resmi yükümlülüğümüzdür." ifadesine yer verdi.

Hammarskjöld'ün ölümünün soruşturulması amacıyla yeni bir araştırma komisyonu kurulmasının sinyalini veren Ban, soruşturmanın BM'nin Genel Kurul veya kendi seçimiyle belirlenecek seçkin kişi ve kişiler tarafından yürütülebileceğini belirtti.

"Bu belki bizim 1961'deki ölümün arkasındaki gerçeği keşfetme açısından son şansımız." ifadesini de kullanan Ban, "Hammarskjöld'ün ölümünde yeterince cevaplanmamış sorular" olduğunu vurguladı.

Ban, üye ülkelere, ilgili dokümanları, diğer nedenlerden dolayı gizli ya da açıklanmayan bilgileri araştırmaya devam etmeleri çağrısında bulundu.

İsyancıları BM gücüyle bastırmak istemişti

Genel sekreterlik görevine Nisan 1953'te başlayan Hammarskjöld, yaşamını yitirdiği 1961 yılına kadar bu görevde bulunmuştu.

Uçak kazasında 56 yaşında hayatını kaybeden İsveçli diplomat Dag Hammarskjöld'ün, Batılı maden şirketlerinin yanında yer alan isyancıları BM gücüyle bastırmaya karar verince CIA, İngiliz istihbaratı ve Belçika madencilik firmasının desteklediği Güney Afrikalı paramiliter kuruluş tarafından uçağı vurularak öldürüldüğü iddia edilmişti.

Kazanın hemen ardından olayı soruşturan İngilizlerin yönetimindeki komisyon, Hammarskjöld'ü taşıyan DC6 tipi uçağın düşmesini "pilot hatası" olarak nitelemişti.