Hamzaçebi'den bedelli askerlik geliri sorusu

TBMM Başkanvekili ve CHP İstanbul milletvekili Hamzaçebi, 2011 ve 2014 yıllarındaki bedelli askerlik uygulamalarından kaç yükümlünün yararlandığını ve ne kadar gelir elde edildiğini sordu.
Hamzaçebi'den bedelli askerlik geliri sorusu

TBMM Başkanvekili ve CHP İstanbul Akif Hamzaçebi, 2011 ve 2014 yıllarındaki bedelli askerlik uygulamalarından kaç yükümlünün yararlandığını ve ne kadar gelir elde edildiğini sordu.

Hamzaçebi, Başbakan Binali Yıldırım'ın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğunu soru önergesinde, Askerlik Kanunu'na eklenen geçici 46. madde ile kanunun yürürlüğe girdiği tarihte askerlik hizmetine başlamamış ve 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla 30 yaşından gün almış yükümlülerin, 6 aylık süre içerisinde askerlik şubelerine başvurmaları ve 30 bin lira bedel ödemeleri şartıyla temel askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmalarına olanak tanındığını anımsattı.

Akif Hamzaçebi, ayrıca 10 Aralık 2014'de Askerlik Kanununa geçici 52. maddesi eklenerek, 1 Ocak 1988 tarihinden önce doğan yükümlülerin, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içerisinde askerlik şubelerine başvurmaları ve 18 bin lira veya karşılığı kadar konvertibl yabancı ülke parasını ödemeleri şartıyla, temel askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmalarına olanak tanındığını da belirtti.

Hamzaçebi, anılan kanuna 2011 yılında eklenen geçici 46. madde kapsamında toplanan paraların Bakanlar Kurulu'nun belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde şehit yakınları, gaziler, engelliler, muhtaç erbaş ve er aileleri, TSK mensubu vazife malulleri ile emniyet hizmetleri sınıfına mensup vazife malullerine yönelik sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerinin finansmanında kullanılacağının, 2014 yılında eklenen geçici 52. madde kapsamında toplanacak paraların ise Savunma Sanayii Destekleme Fonu adına açılacak olan banka hesaplarına yatırılacağının hükme bağlandığını kaydetti.

Söz konusu bedelli askerlik uygulamalarından kaç yükümlünün yararlandığını, ne kadar gelir elde edildiğini öğrenmek isteyen Hamzaçebi, "Bu tutarın ne kadarı şehit yakınları, gaziler, engelliler, muhtaç erbaş ve er aileleri, Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu vazife malulleri ile emniyet hizmetleri sınıfına mensup vazife malullerine yönelik sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerinin finansmanında kullanılmıştır?" diye sordu.