Han'ın darbe oyunu

Pakistan'da Navaz Şerif'i hedef alan darbeci muhalif lider Han, amacına ulaşmak için 'Ordu arkamızda!' şeklinde asılsız iddialar ortaya attı.
Han'ın darbe oyunu

Pakistan Halk Hareketi (PAT) lideri Tahir-ul Kadiri ile İmran Han'ın başkanlık yaptığı Pakistan Adalet Hareketi (PTI) taraftarlarının 'darbe' amaçlı gösterilerinde henüz geri adım atışmış değil. 14 Ağustos'ta başlayan gösteriler 3. haftasını geride bırakırken, olayların ordu destekli olduğu yönünde assılsız iddialar ortaya atılmaya başlandı. Devlet televizyonu ve hükümet binalarına yönelik işgal askerler tarafından püskürtülürken, Han'ın partisinden gelen 'arkamızda bazı generaller var' açıklaması kafaları karıştırdı.

NASIR-UL MÜLK'E SUÇLAMA

PTI liderlerinden Cavit Haşimi'nin olayların öncülüğünü yapan iki partinin arkasında ordunun bulunduğunu ileri sürmesiye gözler komuta kademesine çevrildi. Kadiri ve Han'ı bir arada tutanın ordu olduğunu savunan Haşimi, diğer taraftan da Pakistan Yüksek Mahkemesi Başkanı Nasır-ul Mülk'ü 'hükümetin devrilmesini ve yeni seçimlerin gerçekleşmesini onaylaması' yüzünden bu planın bir parçası olmakla suçladı.

İSTİHBARATIN ADI GEÇİYOR

Haşimi'nin işaret ettiği Nasır-ul Mülk, Han ve Kadri'ye hükümet ile müzakerelerde arabuluculuk rolünü üstlenebilecekleri yönünde teklifte bulunmuş ancak bu girişim sonuçsuz kalmıştı. PAT liderinin dile getirdiği iddiaların arasında planın kime ait olduğu ifadesi bulunmazken, Han'ın parti merkez komitesinde yaptığı konuşmalarında ordunun ve hatta ISI'nın (Pakistan İstihbarat Servisi) adının da geçtiği öne sürülüyor.

ASKERİN DEĞİŞİM SANCISI MI?

Haşimi'nin iddiaları ordudan yapılan açıklama ile yalanlanırken, terörle mücadele uzmanı Ajai Sahni'nin Pakistan'da süren siyasi krizle ilgili açıklamaları ise çelişkiyi gözler önüne seriyor. Sahni'ye göre İslamabad'da patlak veren krizin arkasında ordu var. 'Navaz Şerif hükümeti orduda problemli olan belli pozisyonlara el atmak istiyor. Çünkü orduda bir uyuşmazlık var. Ordu, İmran Han ve Kadiri gibi güçsüz siyasi liderleri hükümeti zayıflatmak için kullanıyor' diyen Sahni, ordunun İslamabad'da güçlü ve istikrarlı bir hükümet istemediğini belirtti. Ayrıca açıklamalarında Pakistan'da ne zaman demokratik bir hükümet olsa daima 'itaat veya devrim' mesajı veren ordunun bu konuda apolitik olmadığını ve Han ve Kadiri'nin birer maşadan başka bir rolünün olmadığını ifade etti.

Ordu muhalif liderleri yalanladı

Muhalif lider Cavid Haşimi'nin iddialarına ordudan yanıt gecikmedi. Yapılan açıklamada, PAT ve PTI'nın arkasında ordunun ve istihbaratın olduğu iddiaları kesinlikle reddedildi ve bu iddialar 'asılsız' olarak nitelendirildi. Ayrıca 'ordunun apolitik bir kurum olduğu' ve 'sayısız olayda demokrasiye benzersiz bir destek gösterdiği' ifade edildi. Ancak hükümet karşıtı gösteriler, Başbakan Navaz Şerif'in önceki iki başbakanlık döneminin adli ve askeri müdahalelerle kesilişini hatırlatıyor.

Polise linç girişimi

Şerif'in istifası talebiyle başlayan bakanlık binaları ve parlamentonun yer aldığı kırmızı bölgede devam ediyor. Olaylar sırasında Pakistanlı bir polis 7-8 kişi tarafından neredeyse linç ediliyordu. Eli taşlı sopalı göstericiler, yere yığılan polisi böyle dövdü.

Geniş çaplı operasyon hazırlığı

Başbakan Navaz Şerif'in istifası talebiyle başlayan hükümet karşıtı eylemlere katılan ve polisle çatışan göstericilerin, bakanlıklar ile parlamentonun bulunduğu kırmızı bölgedeki bekleyişi sürüyor. Önceki gün göstericiler tarafından kısa süreli işgale uğrayan ve yayını kesilen devlet televizyonu PTV ise yayına tekrar başlarken, bina askerler ve Rangers olarak adlandırılan özel timler tarafından korunuyor. Savunma Bakanı Havaca Asıf, sorunların diyalog yolu ile çözülmesinden yana olduklarını ancak PTV'nin işgal edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek göstericilere karşı geniş çaplı operasyon yapılacağını söyledi.