Hasan Angı: Bunun adı makam adamlığı

AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, mevcut siyasi gündem hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.
Hasan Angı: Bunun adı makam adamlığı
AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, mevcut siyasi gündem hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu. AK Parti’den aday gösterilmeyince başka partilere ya da adaylara destek verenleri ilkeli olmaya çağıran Angı, “Eğer parti aidiyetiniz, dava şuurunuz varsa, lidere olan sadakatiniz varsa, Genel Başkanların verdiği kararın dışında farklı konum almak, dava adamlığının göstergesi asla olamaz. Demek ki bu iş sadece makam adamlığı” dedi.
 
AK Parti’den aday gösterilmeyince ya da gösterilen adayları beğenmeyince ilkesizliklerini ortaya koyanların olduğuna değinen AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, “Partimizin seçim dönemindeki duruşu belli. Ekim ayı itibariyle bu süreç başladı. Birçok arkadaşımız partimizden aday adayı oldu. Bunun içinde ilçe başkanlarımızdan aday olmak için düşünen arkadaşlarımız da vardı, geçmiş dönemde belediye başkanlığı yapmış veya meclis üyesi olan arkadaşlarımız da vardı. Sürecin yerel çalışmaları, genel merkez değerlendirmeleri yapıldı ve nihayetinde bir karar çıktı. 31 ilçenin 5’inde Milliyetçi Hareket Partisinin, 26’sında da AK Parti’nin aday göstermesi, Cumhur İttifakı olarak belirlendi.31 ilçede tek adayla seçime gidilmesi iki partinin ortak kararıydı. Mevcut belediye başkanlarımızdan 13’ü yeni dönemde de aday olarak sürece devam ediyorlar. 13 ilçemizde de yeni isimlerle seçimlere giriyoruz. Bunun dışında kalan arkadaşlarımızın bir bölümü gayet olgunlukla bu karara saygı duyarak gerek teşkilat çalışmaları, gerekse adaylarımızın çalışmalarına destek oluyorlar. Hatta bazı arkadaşlarımız da Türkiye’nin yeni döneminde bir nefer olarak ben de ne katkı sağlarım şuuruyla hareket ediyorlar. Hepsinden müteşekkiriz. Allah hepsinden razı olsun. Ama maalesef bazı arkadaşlarımız ise geçmişte bu partide belediye başkanlığı veya meclis üyeliği yapmış ya da teşkilatlarda görevlerde bulunmuşlar. Ancak bugün kendilerinin veya bekledikleri aday adayının, aday gösterilmemesi durumundan dolayı farklı tavırlar içine giriyorlar. Bu davranışı en hafif tabiriyle ilkesizlik olarak değerlendiriyorum” dedi.
 
“ONLARINKİ DAVA ADAMLIĞI DEĞİL MAKAM ADAMLIĞI”
 
Bazı isimlerin, gönlünden adaylık geçirip, cesaretsiz davranarak bir başkasının üzerinden seçim çalışması yürüttüğünü söyleyen Başkan Angı, “Önceki süreçte bizim yanımızda görünen, bizimle birlikte çalışan bazı isimlerin, bu seçimlerde başka bir parti veya bağımsız adayın yanında yer alarak, bizim adaylarımızla seçim yarışına girdiğini görüyoruz. Kamuoyunda da bunu paylaşıyorlar. Son derece üzüntü verici bir tablo. Eğer parti aidiyetiniz, dava şuurunuz varsa, lidere olan sadakatiniz varsa, Genel Başkanların verdiği kararın dışında farklı konum almak, dava adamlığının göstergesi asla olamaz. Demek ki bu iş sadece makam adamlığı. Bir makam varsa ben oradayım, eğer yoksa ben başka şekilde o makama gelirim bakışıdır. Hem AK Partili olan hem de MHP’li olan arkadaşlarımız için bu durum geçerlidir. Baktığımız zaman Ereğli’de, Seydişehir’de adaylık bekliyorlardı. MHP o ilçelerde AK Parti adayına destek verme kararı aldığı halde, o isimler çıkıp kendilerini bağımsız aday koymak ve kendilerine bizim kırgın, küskünlerimizi de destekçi olarak bulup, meclisi de nasıl destekleyeceklerini başka partiler üzerinden hesap yapar hale geliyorlar. Son derece yanlış bir davranıştır” dedi.
 
hasan-angi-seyfullah-koyuncu-gulsen-yilmaz.jpg
 
“BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPMIŞSANIZ HEP BAŞKAN OLARAK MI KALACAKSINIZ?”
 
“Bizim ilçe başkanımızken bu süreçte adaylık beklemiş, görevinden ayrılmış, şimdi kalkıp başka bir partiye giderek o partiden aday olup, güya seçimi kazanırlarsa da AK Parti’ye geleceklerinden bahsedenler var” diyen Angı, “Hiç kusura bakmasınlar. Dava adamlığı bu seçimlerde partinin adayının en güçlü şekilde sandıktan çıkmasına emek vermek gerektirir. Bunun dışındaki bir hareket, bu insanları AK Parti nezdinde kusura bakmasınlar kapının kapalı olduğunun farkına varmalarına ve durup kendilerini bir çek etmeleri gerektiğine inanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız bu trenden inen oturup düşünsün. Ben varsam partim var. Ben yoksam kendime yer bulurum mantığıyla ben merkezli bir harekete karşı AK Parti net bir duruş ortaya koyuyor. Belediye başkanlığı yapmışsanız hep başkan olarak mı kalacaksınız? Mesela Altınekin’de geçmişte ANAP döneminde belediye başkanlığı yapmış, AK Parti’yle bir dönem bizimle çalışmış, sonra aday olmamış, 2014’te AK Parti’den adaylık beklemiş olmayınca gidip Saadet’ten aday olarak yarışa girmiş ve boyunun ölçüsünü almış bir isim var. Bu seçimlerde de tutup İYİ Parti’den aday olup etrafına birtakım bizden adaylık beklemiş arkadaşlardan destekçi bularak bir süreç yönetmeye kalkanlar var. Milletimiz her şeyin farkındadır. Adamın ilkeleri yok. Siyasi tercih noktasında bir omurgası yok. Yeter ki bir yer bulayım, bu hangi parti olursa olsun mantığıyla yürüyorsa, milletimiz de bunlara fırsat vermiyor. Sarayönü’nde şimdi mevcut belediye başkanımızla devam kararı alınmış, önceki dönemlerde belediye başkanlığı yapmış arkadaşları, birileri sen de aday ol diye ısrarla yola çıkartmaya çalışıyorlar. Yanlış yapıyorlar. Bağımsız belediye başkanlığı yaptığı dönemde ilçesiyle ilgili gayreti olmuştur ama imkanlar nedir? 2014 sonrasında Büyükşehir, ilçe ve devlet imkanlarıyla ilçeye hizmetler yapabiliyorsunuz. Bu koordinasyonu gerçekleştiremediğiniz zaman ilçe imkanları çok dar kalıyor. O ilçenin yaşayanları, ilçedeki seçmenler bunun farkında olarak kararlarını veriyor. Çoğunluğuyla da seçimlerde mevcut ittifak olarak yürüdüğümüz bu yolda AK Parti ve MHP’nin adayına bütün desteğini verip kazandıracaklar inşallah. Buradan kırılmış veya farklı düşüncelerle oy vermekten çekinen adamları sanki sandıkta kendilerinin hanesine yazdırmakla alacakları birkaç yüz oyun boşa gitmesine sebep olacaklar. Bu doğru bir yaklaşım değildir.
Herkes her şeyin farkında. Bu duruş doğru değildir” diye konuştu.
 
“AK PARTİ’NİN GİZLİ ADAYIYMIŞ GİBİ KENDİSİNE OY TOPLAYANLARA KAPILAR KAPALI”
 
Ben varsam en iyisi, yoksam gerisi tufan anlayışına AK Parti’de yer olmadığını vurgulayan Angı, “Açıkça Sayın Genel Başkanımız bu süreçle ilgili kanaatlerini ortaya koymuştur. Belirlenen kriterlere uygun herkes hareket etmek zorundadır demiş. Ben varsam en iyisi, yoksam gerisi tufan anlayışına bu partide yer yok yaklaşımının her konuşmasında altını çize çize ifade ettiği yerde bunu yapmaları doğru değildir. Bağımsız aday diyor ki, “Seçileceğim, seçilince de AK Parti’ye gireceğim” daha önce bizde iki dönem belediye başkanlığı yapmış bir kardeşimiz bunu söylüyor. Geçen dönem aday gösterilmemiş. MHP’den seçilen başkanımız daha sonra AK Parti’ye katılmış, hizmetine öyle devam etmiş. Bu dönem ittifak olduğu için MHP’den İsmail Bey aday gösterilmiş, ittifak olarak biz tüm desteğimizi veriyoruz.  AK Parti’nin gizli adayıymış gibi bir söylemle kendisine oy toplama çabası son derece yanlıştır. Buna niye ihtiyaç duyuyorsun? Hangi cesaretle? Eğer sen gerçek AK Partiliysen zaten böyle bir yola başvurmazsın. Elinden gelen desteği, çıkmış adaya vermelisin. Yeter ki Akören ilçesi bir fazla hizmete ulaşsın. Hizmetse iki dönem zaten yaptın. Hiç kimseye babasından kalmış yerler değil ki. Hepimiz farklı konumlarda görevler yapıyoruz. Nöbetimiz bitiyor ve çekilip kendi işimize, gücümüze bakıyoruz. Önemli olan, millet ve memleket meselesi olarak bakabilmek. Birtakım kaygıları gidermek adına güçlü bir seçim yaşayalım diye yukarıda oluşturulan ittifakın yereldeki güçlenmesine fırsat varken buna fırsat vermemek adına bir çabayla partizanlık olarak yaklaşmak veya mevcudu başarısız kılmak adına ister bağımsız, ister başka türlü hareketi asla meşru göremeyiz. Kimse de bu şekilde gizli, açık desteklerle bir neticeye varacaklarını zannetmiyorum. Milletimiz artık her şeyin farkında. Rağbet etmeyecek. Ne AK Parti’ye ne de MHP’ye gelecek oyların bir kısmının o taraflarda boşa gitmesine gönlümüz razı olmaz. Sahadayız, çalışıyoruz ve milletimize her şeyi anlatıyoruz. Bu noktadaki tavrımız da açık ve net. Hiç kimse kendi kendine durumdan vazife çıkarmış, beni çok istiyorlar, destekliyorlar şeklinde düşünceye girmesin. Önümüzdeki 40 küsür gün sonra sandıklar açılınca tıraş herkesin gözünün önüne gelecek. İlk defa seçim yaşanmıyor. Geçmişte yaşandı. O çıkanların pek çoğu başarısızlıkta sonuçlanan süreçlerdir” dedi.
 
“MECLİS ÜYELİĞİNDE DE BİR İTTİFAK OLABİLİR”
 
AK Parti ve MHP arasında Meclis Üyeleri noktasında İttifak görüşmelerinin devam ettiğine değinen Angı, “Hem ittifak dışı olan 49 ilde nasıl işbirlikleri yürütülebilir, hem de bu ittifaklarla mecliste nasıl bir kompozisyon ortaya çıkabilir, bunlarla ilgili birtakım kriterler belirleniyor. 2014 seçimleri yine referans alınacak. Dolayısıyla partilerin çıkarmış oldukları meclis üyelerinin sıralama yeri de dont sisteminde belli zaten. Bu çerçevede nihai bir karar henüz verilmedi. Muhtemelen bugün yarın bununla ilgili bir karar verilecek. Meclis üyelerinin dağılımında da bir ittifak kararı söz konusu. Şu an üzerinde konuşuluyor. Burada iki sebeple bu ortaya koyuluyor. Birincisi; meclislerin de çok güçlü oluşması isteniyor. Ve ilçe meclislerinden büyükşehir meclisine girecek arkadaşlarımızın da yine çoğunluklu yapısını dikkate alarak, meclis oylarında en çok oy alanın kontenjanı da, her ilçenin kendi seçmen sayısına bağlı olarak bir, iki, üç, dört, beş şeklinde kontenjanlarla şekillenecek. Bu meclis dengelerini oluşturmak, başkanın elini güçlendirmekle ilgili mevcut seçim sistemindeki bir düzenleme. Hem de oradan avantaj sağlamak adına Türkiye geneli ile ilgili bir değerlendirme. Konya ölçeğinde bütün meclislerde hamdolsun AK Parti çoğunluğu vardı. MHP’nin de gücü eklenince, çok büyük bir çoğunluk sağlanıyor. Liste belirleme noktasında da 2014 Seçim kriterleri esas alınıyor. Dolayısıyla daha bereketli bir meclis aritmetiği oluşabilir. Nihai karar tabi ki genel merkezlerimizin. Verilen kararın uygulama kriterlerini bize talimatlandırdıkları zaman, oturup MHP İl Başkanımız Murat Çiçek’le ilçelerimizin durumunu görüşeceğiz. Daha sonra ilçelerimizle beraber oturup yeni ortaya çıkan tabloya göre de meclislerimizi şekillendireceğiz.
 
“MECLİS ÜYELERİNİN LİSTESİ TAMAM”
 
AK Parti Konya İl Başkanlığı olarak şu anda meclis listelerini tamamladıklarını belirten Angı, “Sayın Nurettin Canikli Bakanımızın başkanlığında Konya’ya gelen genel merkez heyetimizle son çalışmayı yaptık. Sıralamalarımızı, her şeyi netleştirdik ve Salı Günü tamamladık. Şu anda listelerimizi Genel Merkezimize göndermeye hazırız. Eğer Meclis Üyeleri noktasında bir ittifak söz konusu olursa, yeni duruma göre de tekrar üzerinde çalışılması gerekiyorsa çalışacağız. Bizim listelerimiz şu an için hazır. Genel Merkezimiz listeleri YSK’ya gönderin dediği an göndeririz” şeklinde konuştu.
 
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 22 MART’TA KONYA’DA
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın miting takvimine göre 22 Mart 2019 Cuma günü Konya’ya geleceğini belirten Angı, “Şu ana kadar planlamaya göre tarih bu şekilde ama programda bir değişiklik olması da söz konusu olabilir. Cumhurbaşkanımızın programlarına göre şekillenecek tarih. Ama şu anki düşünce 22 Mart görünüyor” dedi.
 
SEYFULLAH KOYUNCU-GÜLŞEN YILMAZ / YENİ HABER GAZETESİ