Erol Çimen

Erol Çimen

Haset

Haset

       Haset; bir kimsenin hayırlı bir işi veya evi, malı, mülkü, ilmi olsa, o kimseden bunların gitmesini, onda olmayıp kendisinde olmasını istemektir. Onda olduğu gibi kendisinde de olmasını istemek haset olmaz. Buna gıpta etmek imrenmek denir. Günah değildir.

       Başkasının, kendinden üstün olan her şeyini  kıskanana, yani ondaki üstünlüğün, yalnız kendinde olmasını isteyene kıskanç denir. Bu hal en kötü huylardan biridir. Kıskanç insan ömrü boyunca rahatsız insandır. Böyle insan, kendinden aşağı olan insanı görmez de, kendinden yüksek ve varlıklı insanın her şeyini görür ve onu kıskanır. Kıskanç insan, Allah’u Teala’nın kendisine verdiği şeylere, razı olmayan insan demektir. Allah’u Teala’nın verdiğine razı olmayan insandan Allah’u Teala razı olmaz. Allah’u Teala’nın bir insandan razı olmaması ise felaketlerin en büyüğüdür. Artık o insan, bu Dünyada da Ahirette de zarardadır.

        Bunun için kendisinde kıskançlık ve haset duygusu olduğunu gören, bu kötü huyundan kurtulmalıdır. İnsanlar kendilerini ıslah edebilirler. Kıskançlıktan kurtulanlar rahat ve huzura kavuşurlar. Bu iş zenginlik ve fakirlik işi değildir. Bu iş kalbin zenginliği ve fakirliği işidir. Nice fakirler vardır ki, bir lokma ekmek kazanınca Allah’u Teala’ya şükreder. Nice zenginler vardır ki, milyarlarına daha birkaç milyar katamadığı için üzüntü içindedir.

        Kıskanç insan, başka bir insanın kendinden iyi giyinmesini, iyi yaşamasını hazmedemez. Yani onun boyunu, bosunu, güzelliğini, çalışmasını, başarısını kıskanır. Daha kötüsü onun başına gelen fenalıklara sevinir. İşte bu hal kıskançlığın en kötü derecesidir. Böyle insandan Allah’u Teala’nın yardımı kesilebilir. Daha da mahrum olur. Peygamber Efendimiz(s.a.v) bir Hadisi Şeriflerin de” Bir Müslüman , kendisine istediği bir iyiliği, başka bir Müslüman için istemezse ve bir Müslüman , kendisine gelecek bir kötülüğü istemediği halde, o kötülüğü başka bir Müslüman için isterse, onun imanı tam değildir” buyuruyor.

         Haset eden çekemediği kimseyi gıybet eder, çekiştirir. Onun malına canına saldırır. Kıyamette, bu zulümlerin karşılığı olarak, hasenatı alınarak ona verilir. Haset edilendeki nimetleri görünce, dünyası azap içinde geçer, uykuları kaçar. Hayır hasenat işleyenlere on kat sevap verilir. Haset bunların dokuzunu yok eder, biri kalır. Haset edenin duası kabul olunmaz. Peygamber Efendimiz(s.a.v) bir Hadisi Şeriflerinde” Hasetten sakınınız! Ateş odunu yakıp yok ettiği gibi, hasette hasenatı yok eder”(Ebu Davut) buyuruyor.

      ALLAH bizi de haset etmeyenlerden eylesin. Amin. Selam Ve Dua İle.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erol Çimen Arşivi
SON YAZILAR