Hastalığınızı karıştırmayın

Özel Büyükşehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ümit Demirci, Dar kanal hastalarının en az bel fıtıklı hastalar kadar, teşhis ve tedavide önem taşıdıklarını belirtti
Hastalığınızı karıştırmayın

Dar kanal hastalarının en az bel fıtıklı hastalar kadar, teşhis ve tedavide önem taşıdıklarını belirten Özel Büyükşehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ümit Demirci, “Çünkü bu hastalar ya yanlışlıkla bel fıtığı tanısı almış ya da ameliyat platin takmayı gerektirdiği için korkutucu ve riskli hastalık grubunda kabul edilip ihmale uğramışlardır” dedi.

Dar kanal hastalığının zamanında tedavi edilmezse hastayı geri dönüşü çok zor bir nörolojik tablo içine sokacağının altını çizen Özel Büyükşehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ümit Demirci, “Bulguları yerleşmiş ve kalıcı felç başlamış bir yıllık vakaların ameliyatlarının taze vakalar kadar iyi sonuç vermeyeceğini, hatta iki yıllık vakaların bile ameliyatının  nerdeyse boşuna olduğunu bildirse de elde ettiğimiz ameliyat sonuçlarına göre bu hastalar kaçıncı yılda olurlarsa olsunlar mutlak ameliyat edilmelidirler. En azından olanı korumak gerekmektedir.  Aksi taktirde hasta yatalak noktaya gelebilir.  Hastalar yürürken bacaklarına tutulma geldiğini ve durmak zorunda kaldıklarını ifade etmektedirler. Çok acil ameliyat gerektirir” diye konuştu.

op.-dr.-umit-demirci.jpg

“HASTA VİDALARIN VARLIĞINI HİSSETMEYECEK”

Hastaya göre ameliyat planı yapıldığını vurgulayan Demirci, “Dar kanal ameliyatında genellikle arkadan omuriliğe basıp onu sıkıştıran kemik yapılar çıkartılır.  Kemik aldığımız için taşıma gücü düşen ve hatta kayma tehsi taşıyan omurga vidası denen (aslında titanyum) metal vida desteklenmelidir. Bu metaller takıldıktan sonra vücudun kendi kemik yapısı gibi davranacak ve hasta bunların varlıklarını hissetmeyecektir. Bu ameliyata spinal instrumantasyon ameliyatı denmektedir. Titanyumun vücutta alerji yapma riski nerdeyse yok denecek kadar azdır. Birkaç ay içinde omurganın kendisi birbirine kaynayacağından vidalara binen yük azalacaktır. Asıl yükü omurga kendisi artık taşımaya başlayacaktır. Bu metaller MR filmi almaya kesinlikle uygundur” şeklinde konuştu.

 

“HASTALIKLARI BİRBİRİNE KARIŞTIRMAYIN”

Dar kanal ile bel fıtığında bacak ağrısı, uyuşma ya da güç kaybı olabileceği için bulgularının benzer olabileceğini söyleyen Demirci, “Bel fıtığında olay genellikle tek taraftadır. Dar kanalda ise genellikle iki bacağı birden tutar. Dar kanal ayakta iken sorun çıkarır. Oturunca hemen geçer. Dar kanal sadece ayakta iken güç kaybı yani geçici felç ya da uyuşma şeklinde gelirse doktorlar tarafından da kolaylıkla atlanır. Sadece uyuşma ile gelen dar kanal hastası   doktora gitmesi gerektiğini anlayamayabilir. Kısacası dar kanal her zaman ağrı ile gelmek zorunda değildir. Hem ağrı, hem uyuşma hem de güç kaybı bir arada olursa teşhisi daha kolay olmaktadır. Hafif öne eğik yürürler. Hasta uzun süre ayakta kaldığında ya da yürümeye başladığında bacaklarının genellikle her ikisine birden sadece ağrı ya da sadece uyuşma ya da sadece kuvvetsizlik ya da bunlar bir arada gelir. Oturmak ya da bir süre dinlenmek zorunda kalır. Daha sonra yürümeye devam eder.  Zaman geçtikçe yürüme mesafesi kısalır. Hatta son dönmelerde ya da günlerde kötüleşme çok daha hızlı ilerler” ifadelerini kullandı.


“AMELİYATIN ERTESİ GÜN HASTA YÜRÜR”

Ameliyatın ertesi gününde hastanın yürüdüğüne dikkat çeken Demirci, “Öne eğik yürüme ortadan kalkar. Hasta bacaklarına kuvvet geldiğini hisseder. Ancak ameliyat öncesi yerleşik felçler düzelmeyebilir. Çünkü felç aşamasında sadece mevcut olan korunabilmektedir. Zaten bu da çok önemlidir. Yine de yeni ve en son eklenen felçlerin toparlama eğilimi vardır. Ağrı ise hemen düzelmez. Giderek azalarak 3-4 ayda hastanın üzerinden kalkar. Gerçek anlamda iyileşme bir yılı alır. Hasta 3. gün taburcu edilir” diye konuştu.

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER