Arif Tekeli

Arif Tekeli

HATA BİR BAŞKA HATA İLE TELAFİ EDİLMEZ

HATA BİR BAŞKA HATA İLE TELAFİ EDİLMEZ

 

Dünyanın her tarafında futbol adına tatlı bir heyecan ve şans faktörünün devreye girdiği önemli bir alandır hakem performansı. “Hakem şansı yanında olsun” diye bir söz vardır. Devasa Uluslararası organizasyonlarda dahi karşımıza çıkabilen hakem hatalarına taraftar üzülür ama bir noktadan sonra bu unutulur gider. Büyük toplumsal sorunlar yaratmaz.

Ama Türkiye’de hakemlerle alakalı sorun böyle bir sorun değil. Hakemler sahada yaptıklarını düşündükleri hataları sahada başka hatalarla telafi etmek suretiyle adaleti sağlama duygusuna kapılıyor. Tabi bu başka hataları da doğuruyor. Hâlbuki bu böyle olmamalı. Sahada hata yapan hakeme bence hiçbir taraftar ciddi manada tepki vermez. Futbol seyircisinin hakemlere olan tepkisi bu söylediğim sebepten dolayı.

Bu mantalitenin en ciddi örneklerinden biri bu hafta Galatasaray-Gençlerbirliği maçında ve Torku Konyaspor-Boluspor maçlarında yaşandı. Galatasaray’ın yediği golde Vleminckx’in Eboue’yle olan mücadelesinde gole hükmetse de bu pozisyonu çok net görmediği için saçma sapan bir penaltı kararıyla olayı dengelemek istedi. Hakem böylece maçta adaleti sağlayacaktı. Yine aynı şekilde T. Konyaspor-Boluspor maçında takımımız lehine verdiği penaltıya tam emin olamayan hakem maç boyunca takdir haklarını Boluspor lehine kullanarak yine kendince adaleti sağlama yolunu izledi. Tabi böyle bir dünya yok. Bir hatayı yeni bir hatayla telafi etmek adaleti sağlamaz. Yeni adaletsizlikler yaratır. İşte büyük hakem hataları böyle oluşur.

Ben zannetmiyorum herhangi bir takımın veya taraftar topluluğunun hakemlere yaptıkları hatalardan dolayı büyük tepkiler göstereceğini. Büyük tepkilerin sebepleri böyle durumlardır. Çünkü bu yapılanda kasıt vardır. Kasıt olduğunda da tepkinin olması gayet normal bir hal alıyor. Bu yanlış, Türk hakemlerinin böyle yapmaması lazım. Bu yanlışı en çok tekrarlayan hakemlerden biri Uluslararası arenada en ciddi hakemimiz olan Cüneyt Çakır Cüneyt Çakır bu kasti dengeleme hastalığını Avrupa’da yapmıyor. Ama dikkat edin Türkiye’deki tüm maçlarına bunu göreceksiniz. Fenerbahçe ile Galatasaray arasında oynanan Türkiye Süper Kupa Finali bu noktada çok ciddi bir örnektir. O tarihten sonra bir daha FB-GS derbisi yönetemez hale geldi. Muhtemelen bu yıl bir daha da yönetemeyecek. Bu eyyamı yapmak yerine yanlış da olsa gördüğünü çalsaydı böylesi önemli bir hakemi ligimizde kullanabiliyor olurduk.

Neticede Avrupa’da başarılı maçlar yöneten hakemlerimiz ligimizde bu tip davranışlara girmemeliler. Hakemleri hatalarıyla kabul etmeye hazır bir anlayış var, bu yola sapmamalılar. Hata yapsınlar. Futbol seyircileri olarak eyyam yapmalarını değil, hata yapmalarını bekliyoruz. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arif Tekeli Arşivi
SON YAZILAR