Hatay'ın ramazana özel lezzeti: Küncülü helva

Ramazan ayında tezgahlardaki yerini alan Hatay'ın önemli lezzetlerinden "küncülü helva", iftar sonrası sunumların yanında çerez olarak da damaklara hitap ediyor.
Hatay'ın ramazana özel lezzeti: Küncülü helva

Ramazan ayında tezgahlardaki yerini alan Hatay'ın önemli lezzetlerinden"küncülü helva", iftar sonrası sunumların yanında çerez olarak da damaklara hitap ediyor.

Zengin mutfağı ve birbirinden leziz yemekleriyle ön plana çıkan Hatay, künefe ve kabak tatlısı gibi yöresel tatlıların yanı sıra sadece ramazanda yapılan küncülü helvasıyla da adından söz ettiriyor.

Tahin, şeker, çöven otu ve yörede küncü olarak bilinen susamın karışımıyla üretilen helva, iftar sonrasında atıştırmalık olarak tercih ediliyor.

Yaklaşık 40 yıllık küncülü helva ustası Mehmet Fansa, AA muhabirine, dedelerinden kendilerine miras kalan bu işi Antakya Uzun Çarşı'daki küçük işletmelerinde geleneksel yöntemlerle sürdürmeye çalıştığını söyledi.

Günlük 150-200 kilogram üretiyorlar

Fansa, akşam saatlerine kadar çıkardıkları küncülü helvaya yoğun ilgi olduğuna dikkati çekti. Özellikle iftar saatine yakın, dükkanın önünde kuyruk oluştuğunu belirten Fansa, "İftara yakın burası tıklım tıklım oluyor. Kilosunu 16 liraya satıyoruz. Çok şükür satışlarımız da iyi. Günlük ortalama 150-200 kilogram arasında üretim yapıp satıyoruz." diye konuştu.