Hava fişek hani yasaktı?

Konya’da, 2015 yılında patlayıcı maddeler ile ilgili yasaklama kararı çıkmıştı. Bu karara göre şehirde, havai fişek, tabanca, yanıcı ve patlayıcı maddelere yasak getirilmişti. Fakat halen akşamları özellikle hava fişek kullanımı devam ediyor.
Hava fişek hani yasaktı?

Konya’da özellikle havai fişek sesleri vatandaşları ciddi oranda rahatsız ediyor. Çoğunlukla geceleri patlatılan hava fişekler birçok kazaya da neden oluyor. Düğünlerde ve özel gün kutlamalarında çoğunlukla havai fişek tercih edilirken, kimi vatandaşlar da keyfi olarak patlatıyor. Şehrin her alanında görülen bu duruma, 2015 yılında düzenleme gelmişti. Havai fişek, tabanca, yanıcı ve patlayıcı maddeler Konya Valiliği tarafından alınan karar ile yasaklanmıştı. Sonrasında, patlayıcı maddelerin kullanımı noktasında denetimler yapılmış ve özellikle havai fişek kullanımında azalma olmuştu. Fakat gayri resmi bu kullanımlar, bir türlü durdurulamadı. Halen akşamları hava fişek atışı devam ediyor. Kimi mahallelerde rastgele araçlardan atılan silah sesleri bile duyuluyor. Vatandaşlar bu soruna sıkı bir denetim istiyor. Kimi vatandaşlar da derdini sosyal medyadan duyurmaya çalışıyor.

VATANDAŞIN CEZADAN BİLGİSİ YOK MU?

Konya Valiliği’nin web sayfasında, “Olağanüstü Hal Kanunun 11. Maddesinin (j) bendine istinaden Havai Fişekler ve diğer Piroteknik maddelerin satışı, bulundurulması ve kullanımının yasaklanması, Havai Fişekler ve diğer Piroteknik maddelerinin satışını yapan, bulunduranlar ve kullananlar hakkında Olağanüstü Hal süresince Olağanüstü Hal Kanununun ceza hükümleri başlıklı 25. Maddesinin b. fıkrasının (1) bendi  gereğince cezalandırılması ( Bölge valisi veya il valisi tarafından, bu Kanun veya diğer kanunlarla verilen yetkilere dayanılarak alman tedbirlere aykırı hareket edenler, emirleri dinlemeyenler veya istekleri yerine getirmeyenler veya kimliklerine dair kasten veya ger­çeğe aykırı bilgi verenler veya bilgi vermekten çekinenler, fiilleri başka bir suç oluş­tursa bile ayrıca bir aydan altı aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılırlar) Valiliğimizin 26.08.2016 tarih ve 223 sayılı kararı ile yasaklanmıştır.” ifadeleri yer alıyor.

Salih KÖPRÜLÜ / YENİ HABER GAZETESİ