Haviceli sivillerin DAEŞ'ten zorlu kaçış yolculuğu

Irak'ta terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Kerkük'ün Havice ilçesindeki sivillerin, militanlara haraç vererek güvenli bölgelere kaçmaya çalıştığı belirtildi.
Haviceli sivillerin DAEŞ'ten zorlu kaçış yolculuğu

Kerkük'ün Dakuk İlçesi Peşmerge Komutanı Albay Tarık Ahmed Caf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "DAEŞ'ten kaçan vatandaşlardan aldığımız bilgilere göre, militanlar bazı bölgelerde adam başı 500 ile bin dolar arasında haraç aldıktan sonra güvenli bölgelere geçişe izin veriyor." dedi.

Haraç vermenin kurtuluş olmadığını, çünkü militanların vatandaşları mayınlı yollara yönlendirdiğini belirten Caf, "Maalesef, haraç verip yola çıkan çok sayıda kişi, örgüt tarafından döşenen mayınlı yoldan geçerken hayatını kaybediyor." diye konuştu.

Peşmerge komutanı, mayına basıp hayatını kaybeden sivillerin cesetlerinin Peşmerge mevzileri ile DAEŞ arasındaki arazide öylece kaldığını aktardı.

Militanlara haraç vererek Dakuk ilçesinin güneyindeki Peşmerge mevzisine sığınan ismini açıklamak istemeyen bir iç göçmen de kaçış sürecini şöyle anlattı:

"Havice'den yola çıkmadan önce haraç vereceğimiz militanla telefonda görüştük. Tanınmaması için yüzü kapalı olarak yanımıza geldi ve kişi başı 300 dolar alarak geçeceğimiz güzergahı gösterdi."