Hayatını engelli kızına adadı

Kütahya'da, genç yaşta prematüre dünyaya getirdiği kızı, yanlış ilaç tedavisi yüzünden bedensel ve kısmen zihinsel engelli olan, daha sonra eşi tarafından terk edilen anne, mücadelesi ile takdir topluyor.
Hayatını engelli kızına adadı

Kütahya'da, genç yaşta prematüre dünyaya getirdiği kızı, yanlış ilaç tedavisi yüzünden bedensel ve kısmen zihinsel engelli olan, en fazla desteğe ihtiyacı olduğu dönemde eşi tarafından terk edilen 41 yaşındaki anne, yaşam mücadelesiyle örnek oluyor.

Devletten aldığı ev bakım parası ve engelli maaşı ile iki kızını kimseye muhtaç olmadan tek başına büyüten fedakar anne, 24 yaşındaki engelli kızının, zorlu tedavi ve rehabilitasyon sürecinin ardından destekle de olsa kendi kendine yetebileceğine inanıyor.

Kütahya'da yaşayan Gülden Olgun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kızı Havva Adıyaman'ın, 1992 yılında prematüre dünyaya geldiğini anlattı.

Kızının bir süre ilaç tedavisi gördüğünü anlatan Olgun, "3 yaşına geldiğinde kızımın akranları gibi gelişim göstermediğini gördüm ve bu durumdan şüphelenip doktora götürdüm. Doktorlar, kızımın gördüğü yanlış ilaç tedavisi yüzünden sol tarafının felç olduğunu ve hem bedensel hem de kısmen zihinsel engeli bulunduğunu, bu nedenle de normal çocuklar gibi olamayacağını söylediler." diye konuştu.

"Doktor doktor gezdirdim"

Olgun, bir anne olarak bu durumu kabullenemediğini ve kızının tedavisi için mücadeleye başladığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Önceleri, kızımın engelli olmasını ona yakıştıramadım. Şimdilerde durum öyle değil tabii. Eşim de bu durumu kabul edemedi ve iki kızımla beni yalnız bıraktı. Ondan sonra engelli kızımın tedavisi için mücadeleye başladım. O zamanlar Kütahya'da imkanlar kısıtlı olduğu için kızımı Ankara, İstanbul ve Eskişehir gibi illerde doktor doktor gezdirdim. O süreçte gerek çevremden gerekse bazı doktorlardan tepkiler aldım. Hatta bazı doktorların 'Gezdirme, çocuğun nasılsa ölecek' demelerine rağmen ben hiçbir zaman kızımın tedavisi için asla pes etmedim ve kızımı bu yaşa kadar getirdim."

"Eşim bizi terk etti"

Tedavi sürecinde hep yalnız kaldığını, 17 yıl önce engelli kızı 7 yaşındayken eşinin kendilerini terk ettiğini anlatan Olgun, şunları dile getirdi:

"Eşim, kızımı tedavi ettirirken beni yalnız bıraktı. Kızım 7 yaşına gelene kadar evliliğimi sürdürdüm ancak eşim daha fazla bu duruma dayanamayıp bizi terk etti ama ben kızımı asla ve asla yalnız bırakmadım, bırakamazdım da. Onun eli, ayağı, her şeyi bendim. 21 yaşında ve sağlıklı olan diğer kızım Gülseren ile el ele verip engelli kızıma baktık. Kızım şu an 24 yaşında ve çok şeyi başardığımızı düşünüyorum."

Olgun, kızının halen özel bir rehabilitasyon merkezinde tedavi ve eğitim gördüğünü, bu tedavi sonrasında kendi kendine yetebilecek duruma geleceğini ifade ederek, her anne baba gibi kızının bir gün beyaz gelinlik giyip evlenebileceği günlerin hayalini kurduğunu sözlerine ekledi.

Annesinin kendisine çok iyi baktığını ve onu çok sevdiğini dile getiren Havva Adıyaman ise okumak, iş hayatına atılmak ve evlenmek gibi hayalleri olduğunu söyledi.