'Hayvanların da hakları var'

Sağlık Bakanı Akdağ, "Kurbanlıklara iyi davranmak, asla zulüm etmemek gerekir. Hayvanların hakları var hayvanların bizim inançlarımızda da bu anlamda incitilmemesi gerekiyor" dedi.
'Hayvanların da hakları var'

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kurbanlıklara asla zulüm edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Hayvanların hakları var hayvanların bizim inançlarımızda da bu anlamda incitilmemesi gerekiyor." dedi.

Akdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi nedeniyle, 15 Temmuz'da Türkiye'nin bir ateş çemberinden geçtiğini ifade etti.

Terör örgütlerinin Türkiye'deki saldırılarının devam ettiğini belirten Bakan Akdağ, "Bir taraftan PKK, bir taraftan DAEŞ, bir taraftan DHKP-C'nin kendisini güçlendirmek için çabalarının olduğunu biliyoruz. Fırat Kalkanı Harekatı'nı yapıyoruz böyle bir ortamda bayrama giriyoruz." değerlendirmesinde bulundu. 

"Hayvan haklarını unutmamak gerekir"

Kurban ibadetini yerine getirirken kurbanlıklara iyi davranmak gerektiğini vurgulayan Akdağ, "Kurbanlık hayvanlara asla zulüm etmemek gerekir. Hayvanların hakları var hayvanların bizim inançlarımızda da bu anlamda incitilmemesi gerekiyor. Mutlaka ehil insanlar bu işleri yapmalı. Geçmiş dönemlerden hatırlıyorum bazen hiç görmeyi istemediğimiz durumlar meydana gelebiliyor. Satın almadan başlayarak, kesim işlerine ehil ellerde gidilmelidir." ifadelerini kullandı.

Kurban satın alırken de veteriner kontrolünden geçen sağlıklı bir hayvan olduğuna vatandaşların mutlaka dikkat etmesini isteyen Akdağ, "Hiç kimse kendi ehil olmadığı bir kasaplığa soyunmamalı. Eğer işi çok iyi biliyorsa kendi hayvanının kesimine ya da parçalanmasına uygun bir yerde yardımcı olabilir. Biz kurbanlarda o kadar parmağını, elini, kolunu, kesmiş hem de çok ağır bir biçimde yaralanmış insanla karşılaşıyoruz. Bizim bayramlarda sağlıkçılarımızın klasiği, 'acemi kasaplar' meselesidir. Vatandaşımız hatta kasaplarımız da bu işe imtina etmelidir. Bu hususta kullanılan eldivenler var." dedi.

Sağlık Bakanı Akdağ, hijyenik olmayan ortamlarda asla kurban kesilmemesi gerektiğine dikkati çekerek, kurbanın sokak ortasında ya da bir arsanın içinde kesmek ve artıklarını ortada bırakmanın ibadetin ruhuna da uygun olmadığını söyledi. Belediyelerin bu husustaki mevzuata uygun olarak çok güzel çalışmalara yaptığını aktaran Akdağ, her şehirde modern kesim alanları bulunduğunu belirtti.