Hazır ol Konya! Yatırım yağacak

Hazır ol Konya! Yatırım yağacak

Cuma günü Konya’da olacak Başbakan Davutoğlu’nun bu ziyareti öncesinde basının karşısına geçen AK Parti kurmayları Konya için düşünülen onlarca projenin müjde verdi. Bazı müjdelerin Konya kamuoyuna duyurulması için de Başbakan beklenecek. 

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Konya İl Teşkilatı Tanıtım ve Medya Birim Başkanlığı tarafından organize edilen “Şehir Buluşmaları, Basınla Buluşma” programına AK Parti Konya İl Başkanı Musa Arat, milletvekilleri, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, merkez ilçe belediye başkanları, merkez ilçe başkanları ile il yürütme kurulu üyeleri ve Konya basını katıldı.

Dedeman Otel’de sabah kahvaltısı eşliğinde düzenlenen toplantının gündemi Konya oldu. Konya’nın daha yaşanabilir, müreffeh, ulaşan ve ulaşılabilir bir şehir olması için yapılması gerekenler konusunda fikir alışverişinde bulunulan toplantıda, Konya’ya ilişkin sorunlar, aksayan yatırımlar, eksikler ve yapılması gerekenler konusunda da görüş alışverişinde bulunuldu.

yatirim-yagacak--(4).jpg

ARAT; “KONYA HER GEÇEN GÜN GÜÇLENİYOR”

Toplantının açılış konuşmasını yapan AK Parti Konya İl Başkanı Musa Arat, Konya’nın her geçen gün siyasette daha güçlü ve daha etkin olduğuna dikkat çekti. Konya’nın bir Başbakan şehri olmasıyla yerel yöneticilerine büyük sorumluluklar getirdiğini belirten Arat; “Konya’nın ulusal ve yerel manada yatırımları var. 1 Kasım’dan bu yana Konya ve Konyalılar adına sahip olduğumuz sorumluluklar dahilinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yakın zamanda gerçekleştirdiğimiz Tarım Çalıştayı ile Konya tarımının sorunları ve çözüm önerileri ortaya koyuldu. Tarım Bakanımız Faruk Çelik Konya’da iki gün kalarak su ve tarım sorunlarını gözlemledi. Ayrıca Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ve Ulaştırma Bakanlığı’nın Konya’ya ve bölgeye ciddi yatırımları var. Özellikle son dönemlerce sıkça konuştuğumuz dış havzalardan su getirme meselesi ile ilgili Başbakanımızın somut adımlar atacağından ümitliyiz” ifadelerini kullandı.

yatirim-yagacak--(1).jpg

22 NİSAN’DA BAŞBAKAN KONYA’DA İSLAM DÜNYASI TURİZM BAŞKENTİ GALASINA KATILACAK

Arat’ın ardından konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Yerel Yönetimler Ödülleri’nde ‘Medeniyet Okulu Projesi’ ile bir yeni ödülü daha Konya’ya kazandırdıklarını kaydetti. Konya Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeler ile her sene 8 bin öğrencinin değerler eğitimine tabi olduğunu söyleyen Akyürek konuşmasını şöyle sürdürdü, “Böyle güzel olaylar yaşanıyorken Konya’nın İslam Dünyası Turizm Başkenti olarak anılacağı 2016 yılı boyunca birçok etkinlik sergilenecek. Özellikle geçtiğimiz hafta Türk Yıldızları Parkı’nın açılışıyla Turizm Haftası kapsamında ilk etkinliğimizi gerçekleştirmiş olduk. 22 Nisan’da ise İslam Dünyası Turizm Başkenti unvanın galası niteliğinde düzenleyeceğimiz gala da Başbakan Ahmet Davutoğlu da bizlerle olacak.”

yatirim-yagacak--(5).jpg

KONYA’NIN DIŞ TİCARETTE ÖNÜNÜN AÇILMASI ADINA ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR

Ulaştırma Bakanlığı tarafından Konya’ya yapılan ve yapılacak olan yatırımları dile getiren AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, uzun zamandır üzerinde konuşulan Lojistik Merkezi’nin netlik kazanmaya başladığına dikkat çekti. Konya’ ya yatırımların 4.8 Milyar değerinde olduğunun altını çizen Altunyaldız, “Lojistik Merkezi, Metro ve Dış Çevre Yolu projeleri üzerinde konuşmuştuk. Projelerin ihale aşamasına geldiğini belirtmek istiyorum Özellikle 6 Eylül 2014’te temellerini attığımız 122 Kilometrelik çevre yolunun 71kilometrelik Karaman, Ereğli, Aksaray hattının ihalesi önümüzdeki haftalarda gerçekleşecek. İhalesi gerçekleşecek olan 71 kilometrenin 2019 yılında tamamlanacağını belirtmiş olalım. Konya’mızın bu anlamda özellikle 2. Marmara üretim havzası niteliğini geliştirmek istediğimiz 2003-2015 döneminde çok sayıda yatırım gerçekleşti ve gerçekleştirilmeye devam edecek” diyerek Konya’nın dış ticarete de önünün açılması adına çalışmaların sürdüğünün altını çizdi.

metro-001.jpgKONYA, MERSİN VE ANTALYA’YA KARADAN VE DEMİR YOLUNDAN ENTEGRE EDİLECEK

Lojistik Merkezi ile ilgili bilgilendirmede bulunan Altunyaldız, “Çalışmalar devam ediyor. Lojistik köyü Konya merkezine 25 kilometre uzaklıkta olan Kayacık mevkiinde yapılması ve hızlı tren hatlarıyla da entegre edilmesi için çalışıyoruz. Özellikle Konya’mızın üretimini Mersin ve Antalya ile entegre edip, dış ticaretteki payını doğrudan artırmayı hedefliyoruz. Yapılan araştırmalar doğrultusunda küresel rekabet için Lojistik Merkezi ve ticaret yolları için bu entegrasyon şart” diye konuştu.

BİRÇOK BÖLGEYE YENİ TRAMVAY HATTI ÇALIŞMALARI ÜZERİNE PLANLAR YAPILIYOR

Toplantının sonunda milletvekilleri ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin şehir içi ulaşımla ilgili Tahir Akyürek’e yönelttiği,  “Şehir içi trafiğinin verimini artırılmasına dönük olmak üzere, Kunduracılar Kavşağı, Sanayi Kavşağı ve Aydınlık Kavşağı, bölgede yüksek hızlı tren hattı ve dönüşüm çalışmaları da göz önünde bulundurulunca bir hayli eskimiş ve verimi düşmüş gözüküyor. Bu bölgede alt ve üst geçitlerin yenilenmesini içeren bir çalışmayı düşünür müsünüz? Şehir içi ışıklandırma sisteminin yeniden ele alınmasına dönük bir çalışma olacak mı?” soruya karşın Akyürek, “Konya’daki araç sayısı gün geçtikçe artıyor. Günümüzde 800 bini geçkin durumda şahsi araç bulunuyor. Toplu taşıma anlamında kaydettiğimiz ilerlemeye rağmen vatandaş maalesef toplu taşımaya katılım eğilimi az durumda. Bu unsurlar dikkate alınarak ulaşım planlamaları yenilendi. Şu andaki metro projesi de en son yapılan ulaşım planı çerçevesinde yer alıyor. Aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi’nin Cadde tramvayları planlamaları devam ediyor. Birçok bölgeye yeni tramvay hattı çalışmaları üzerine planlar yapılıyor. Hiçbir çözüm yüzde yüz çözüm olmuyor. Demiryolu köprüsü altındaki yolu Büsan Kavşağı’na ulaştırılmasını bir ay içerisinde sağlayacağız. İki sene önce ‘akıllı kavşak sistemi’ ne geçmiştik Türkiye’de ilk kez Konya’da uygulandı. Şu an 50 noktada akıllı kavşak sistemi bulunuyor. Fakat yeşil dalgayı engelliyor.  Bu sene sinyalizasyon çalışmaları ile ilgili de tekrardan bir denetim başlatıyoruz. Ulatışım Koordinasyon Merkezi ile bir aydır bir çalışma yürütüyoruz. Belli saatlerde kamyon trafiğinin ve minibüs sisteminin kontrol altına alınmasını sağlayacağız” ifadelerini kullandı. Büyükşehir Belediyesi ve Devlet Demiryolları’nın önceki yıllarda 19 kilometrelik bir banliyö sözleşmesi söz konusu üzerine gelen soruyu da cevaplandıran Akyürek, “Banliyö konusu Bakanlıktaki toplantı da değerlendirilmişti. Bu konuyla ilgili bir tedirginlik var. Hızlı treninin hızını düşürebileceği düşünülüyor. Fakat konu ile ilgili yönetimlerin onayı ile Devlet Demiryolları ile protokolümüz bulunuyor. Somut bir adım henüz atılmasa da, çalışmaların yapılacağını belirtmek isterim” diye konuştu.

yatirim-002.jpg

ESKİ TERMİNAL HAVA KARGO OLARAK HİZMETE AÇILACAK

Milletvekili Ziya Altunyaldız’a yöneltilen, “Hava gümrüğüne dönük Konya’daki çalışmalarınız  hangi aşamada ? Kuzey-Batı kısmı özellikle Antalya bağlantısının hangi aralıkta planlandığını belirtir misiniz? Kayacık Lojistik Merkezi, sanayi üretim merkezlerinin gerisinde kalıyor, yeni ve daha etkin bir merkez düşünülüyor mu ”, sorusuna yanıt veren Altunyaldız, “Konya Lojistik Köy dâhilinde mecliste Ulaştırma Bakanımıza sunmak üzere teknik detaylar aldık. Projeyle ilgili harita üzerinde yaptığımız çalışmada hem Organize Sanayi Bölgesi’nin, hem de hızlı tren hatlarının tamamıyla entegre edilmesine yönelik bir çalışma ortaya çıktı. Demiryolları yetkilileri bu çalışmaya mutabık kaldılar. Mekanın konumuyla ilgili ulaşımın etkinliği artırılacak. 1 milyon metre karelik bir alan. Yapım ihalesinin Temmuz ayı içerisinde olmasını ve projenin 2018 itibariyle tamamlanacağını düşünüyoruz. Hava gümrüğü ile ilgili olarak, intermodal dediğimiz, deniz, hava ve kara yollarının entegre edildiği bir çalışma yürütüyoruz.  Hava yolu buna eklendiğinde Ulaştırma Bakanlığımız ile yapılan temaslarımızda yapılabilirliği ortaya çıktı. Net bir gündem maddesi olarak karar alındı. Özellikle hava kargo depoloma ve sevk Eski Terminal Binası’nın tahkim edilmesi ile devredilmesi ve bunun hizmetini sunacak yerel bir organizasyonun temini ve diğer yoldan Turkish Cargo Konya’da ön incelemelerini gerçekleştirdi” diyerek Konya çevre yoluyla ilgili de Akdeniz’i Konya’ya bağlayacak çevre yolunun otoban standardında 4 aks üzerinde proje çalışmalarının sürdüğünün altını çizdi. 
HAYRETTİN ATAK / YENİ HABER GAZETESİ