HDP Grup Başkanvekili Baluken: Manidar buluyoruz

HDP Grup Başkanvekili Baluken, Anayasa Mahkemesinin dokunulmazlıklarla ilgili başvuruyu reddetmesine ilişkin, "Anayasa Mahkemesinin alelacele karar vermesini son derece manidar buluyoruz" dedi.
HDP Grup Başkanvekili Baluken: Manidar buluyoruz

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Anayasa Mahkemesinin dokunulmazlıklarla ilgili başvuruyu reddetmesine ilişkin, "Anayasa Mahkemesinin bu kadar hızlı karar vermesini, gerekli inceleme süreçlerini tüketmeden alelacele karar vermesini son derece manidar buluyoruz" dedi.

Baluken, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter'den 8 gündür haber alınamadığını, yetkililerle görüşmelerinden de bir sonuç çıkmadığını söyledi. Baluken, "8 gündür bir partinin il yöneticisinden haber alamıyoruz. Zorla kaybettirildiği endişesini taşıyor ve hükümete iletiyoruz ama Başbakan veya hükümetten bir açıklama yapılmış değil." diye konuştu.

Gazetecilerin Anayasa Mahkemesinin CHP ve HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklara ilişkin başvurusunu reddetmesini sorması üzerine Baluken, "Anayasa Mahkemesinin bu kadar hızlı karar vermesini, gerekli inceleme süreçlerini tüketmeden alelacele karar vermesini doğrusu son derece manidar buluyoruz." dedi.

Baluken, asgari hukuk kriterlerinin işletilmiş olması durumunda ret kararının verilmemiş olması gerektiğini ileri sürdü.

Almanya Federal Meclisinin kararı

Almanya Federal Meclisinde Ermeni iddialarının kabul edilmesine ilişkin tasarıya karşı Mecliste ortak açıklamaya imza atmamalarının sorulması üzerine Baluken, şöyle konuştu:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1915 olayları başta olmak üzere bu topraklarda yaşanan bütün acılarla, felaketlerle, katliam süreçleriyle ilgili bir yüzleşme sürecini mutlaka işletmelidir. Bunu işletmediği sürece, dünya parlamentolarından gelen karar tasarılarının ortak deklarasyon metinleriyle kınama asla bir çözüm yöntemi olamaz."