HDP Parti Sözcüsü Bilgen: AİHM'i iç hukuk yollarını tüketmeksizin kullanacağız

HDP Parti Sözcüsü Bilgen,dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğiyle ilgili, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesini, iç hukuk yollarını tüketmeksizin kullanacağız." dedi.
HDP Parti Sözcüsü Bilgen: AİHM'i iç hukuk yollarını tüketmeksizin kullanacağız

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, hakkında dosya bulunan milletvekillerinindokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğinin 110 milletvekilinin imzasıyla Anayasa Mahkemesine taşınabileceğine değinerek, "CHP içerisindeki gelişmelerin, anayasal hakkın kullanımıyla ilgili fırsatın kaçırılmaması yönünde seyretmesini umut ediyoruz." dedi.

Bilgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesine 110 milletvekili ile iptal başvurusu yapmak için sayılarının yeterli olmadığına dikkati çekerek, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesini, iç hukuk yollarını tüketmeksizin kullanacağız." bilgisini verdi.

"CHP içerisindeki gelişmelerin, anayasal hakkın kullanımıyla ilgili fırsatın kaçırılmaması yönünde seyretmesini umut ediyoruz." ifadesini kullanan Bilgen, "Her milletvekili darbe sürecinin olağanüstülüğü karşısında anayasal bir hakkın kullanımı konusunda duyarlı davranmalıdır." dedi.

Dokunulmazlıklara ilişkin gelişmeleri izleyip buna göre tavırlarını geliştireceklerine işaret eden Bilgen, şu değerlendirmede bulundu:

"Parlamento çalışmalarına katılıp katılmamanın ne kadar anlamlı olduğu da tartışılacaktır. Ama demokratik duyarlılığın, seçmen iradesinin tezahürü açısından ve halkın kendi verdiği oya sahip çıkması açısından da son derece belirleyici olacağını düşünüyoruz.

Bu konuda kararı sadece partimiz değil demokrasi hassasiyeti olan bütün çevrelerle birlikte ve seçmenlerimizle yürüttüğümüz tartışmalar neticesinde şekillendireceğiz. Ramazan ayı boyunca hem iftarlar vesilesiyle hem de başka buluşmalarla bu tartışma sürecini yoğun biçimde sürdüreceğiz."