HDP'den YSK'ya başvuru

HDP, Milletvekili Genel Seçimi'nin düzen içinde ve dürüstlük ilkelerine uygun olarak yapılmasının sağlanması amacıyla, YSK'ya başvurdu.
HDP'den YSK'ya başvuru

HDP'den yapılan açıklamada, parti yetkililerinin, YSK'ya "Sayın Cumhurbaşkanının seçim yasalarını açıkça ihlali" konulu başvuru yaptığı kaydedildi.

Başvuruda, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Yasa'nın 49 ve devamı maddelerinde seçim propagandasının düzenlendiği belirtilerek, 298 sayılı yasa hükümlerine aykırı olarak yürütülen propaganda faaliyetlerinin serbestlik kapsamında olmadığı ifadesine yer verildi. 

25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde, propaganda döneminin başlangıç tarihinden, bitimine kadar uyulması gereken usul ve esasların YSK'nın 2015/236 sayılı kararıyla kabul edilerek, Resmi Gazete'de yayımlandığına işaret edilen başvuruda şunlar kaydedildi:

"7 Haziran 2015 tarihinde gerçekleştirilecek 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'ne katılabileceği duyurulan partiler arasında hükümeti oluşturan Adalet ve Kalkınma Partisi ile partimiz Halkların Demokratik Partisi de vardır, ancak Sayın Cumhurbaşkanı, uzunca bir süredir anayasal tarafsızlığına ve tarafsızlık yeminine aykırı olarak iktidar partisi yöneticisi gibi davranmakta, devletin ve dolayısıyla halklarımızın olanaklarını kullanarak açılışlara katılmakta, mitingler düzenlemekte, partimiz ve Eş Genel Başkanımız Sayın Selahattin Demirtaş ile diğer muhalefet ve ana muhalefet partileri ve genel başkanlarının aleyhine açıklamalarda bulunmakta, kutsal dini duyguları istismar edecek biçimde dini semboller kullanmaktadır."

Erdoğan'ın bazı etkinliklerinin süreleri ve kaç kanalda canlı yayınlandığı bilgisine de yer verilen başvuruda, "Yüksek Seçim Kurulu'nun, seçimin düzen içinde ve dürüstlük ilkelerine uygun olarak yapılmasının sağlanması amacıyla, Cumhurbaşkanlığı Makamının uyarılması ve yayın ilkelerine uygun davranılmasının da sağlanması, gerekli önlemleri almasını ve sonucu hakkında partimizin bilgilendirilmesini umuyoruz" ifadesine yer verildi.