HDP’ye Ermeni lobisinden şaşırtıcı(!) destek

Seçim günü yaklaştıkça Türkiye aleyhine çalışan iç ve dış güçler, HDP'ye açık destek vermeye başladı.
HDP’ye Ermeni lobisinden şaşırtıcı(!) destek

Kayahan Uygur'un analizi

Avrupa'daki Ermeni diasporasının çatı örgütü HDP'ye oy istedi. Çünkü ikisi de aynı değerleri savunuyormuş! Peki HDP gerçekten Kürtleri temsil etse diaspora onu destekler miydi?

Adalet ve Demokrasi için Avrupa Ermenileri Federasyonu bir açıklama yaparak 7 Haziran seçimlerinde HDP’ye oy istedi. Böylece Osmanlı hükümetiyle birlikte Kürtleri de soykırım yapmakla suçlayan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan toprak isteyen bir diaspora örgütü, tarihte ilk kez  Kürtlerin temsilciliği iddiasındaki bir partiyi desteklemiş oldu. Kaspar Karampetyan Başkanlığı'ndaki örgüt daha önce Kürtlerin 1915-17 yıllarında Ermenilerle birlikte, Süryanileri, Aramileri ve Kildanileri de katletmekle suçlamıştı.   

Adalet ve Demokrasi için Avrupa Ermenileri Federasyonu’nun tavrı bir bakıma kayda değer. Türkiye’deki 7 Haziran genel seçimlerinde HDP’yi desteklediklerini açıklarken Türkiye’nin varlığını ve demokrasisini, serbest seçimleri ve özgürlükleri kabul etmiş oluyor. Yavaş yavaş ezberleri unutuyor ve gelip Türkiye’de, Türkiye kurallarına göre demokratik yarış içinde yer almayı kabul ediyorlar.

MUTLAKA BARAJI GEÇMELİ

Türkiye dönmek ve tekrar vatandaşlığa geçmek için başvurmalılar, böylece Doğu’da sevdikleri parti olan HDP’ye oy verebilirler. Türkiye’de 3 ayrı parti Ermeni adaylar gösteriyor. Adı geçen Ermeni Federasyonu neden sadece HDP’yi destekliyor? Kendi ifadelerine göre bu Ermeni diasporası örgütü HDP’nin kuruluşundan beri onunla aynı değerleri paylaşmaktaymış ve onun mutlaka barajı geçmesini istemekteymiş. HDP’nin Ermeni diasporasıyla aynı değerleri savunuyor olması mümkünse de HDP seçmenleri içinde ancak çok az sayıdaki kişinin bunun farkında olduğunun da bilinmesi gerekir. Ayrıca Ahmet Türk. Leyla Zana, Pervin Buldan gibi HDP liderlerinin bu konuda diaspora destekli Demirtaş’la aynı görüşleri paylaşması da çeşitli nedenlerden çok az ihtimaldir.      

AK Parti’nin son 12 yılda Ermenilere ve diğer azınlık topluluklara yönelik reformları saymakla bitmez. Ermeni örgütünün baraj konusundaki ısrarı, Türkiye’de istikrara yeterli önemi vermediğini ve adeta Türkiye’nin 1990’ların karanlık dönemine dönülmesini istediğini ortaya koyuyor.

TERÖRDEN BESLENİYOR

Demek ki Aktamar Kilisesi’nin yeniden açılması ve azınlık vakıflarının mallarının iadesi gibi düzenlemeler diaspora için bir önem taşımıyormuş. Varsa yoksa kargaşa ve terörden beslenen bir hareketle baş başa veya karşı karşıya  yeni çatışma projeleri tezgahlama. HDP’ye oy vermeyi düşünenler bunu hesaba katmalıdır. (Akşam)