Hedef İstanbul'u dünyanın ilk 5 alışveriş şehri arasına yerleştirmek

İSF İcra Kurulu Başkanı Çağlar, "İstanbul, bu anlamda müthiş bir potansiyele sahip. Bizim hedefimiz 2023'e kadar İstanbul'u dünyanın ilk 5 alışveriş şehri arasına yerleştirmek." ifadelerini kullandı.
Hedef İstanbul'u dünyanın ilk 5 alışveriş şehri arasına yerleştirmek

İstanbul Shopping Fest (İSF) İcra Kurulu Başkanı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, perakende sektöründe artık sınır ötesi alışverişin büyük değer taşıdığını belirterek, "İstanbul, bu anlamda müthiş bir potansiyele sahip. Bizim hedefimiz 2023'e kadar İstanbul'u dünyanın ilk 5 alışveriş şehri arasına yerleştirmek." ifadelerini kullandı.

İSF'den yapılan açıklamaya göre Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Valiliği desteğiyle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İTO iş birliğinde bu yıl altıncı kez düzenlen İstanbul Shopping Fest, 1 Temmuz'da başladı.

Temmuz sonuna kadar sürecek olan festival, Türkiye'nin en büyük turizm, alışveriş ve kentsel markalaştırma projesi olma özelliğini taşıyor.

Söz konusu festivalin kent kültürüne, ekonomiye ve turizme katkıları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Çağlar, Türkiye'nin gücüne ve İstanbul'un potansiyeline güvenen herkesin son dönemde turizmde yaşanan bazı sıkıntıların geçici olduğunu bildiğini kaydetti.

Dış etkenleri bertaraf edebilmek için el ele vererek İstanbul markasının gücüne güç katacaklarını anlatan Çağlar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Perakende sektöründe artık sınır ötesi alışveriş büyük değer taşıyor. İstanbul, bu anlamda müthiş bir potansiyele sahip. Bizim hedefimiz 2023'e kadar İstanbul'u dünyanın ilk 5 alışveriş şehri arasına yerleştirmek. Bunun için İSF, kullanabileceğimiz en iyi enstrüman. Dünyanın en köklü alışveriş kültürüne sahip şehirlerinden birinde olmanın avantajına sahibiz. İSF de, yüzyıllar boyunca ticaretin, alışverişin başkenti unvanını hak eden İstanbul'da, tarihi çok eskilere dayanan, şehrin ruhuna işlemiş bir geleneğin canlandırılmasına hizmet ediyor. Tarihi, kültürü ve gastronomisiyle bir dünya markası olan İstanbul'u, tam manasıyla bölgenin alışveriş merkezi haline getirmek istiyoruz."

"Festival için İstanbul'a gelecek turistler rezervasyonlarını iptal etmiyor"

İbrahim Çağlar, İSF'nin beş yıldır sadece ekonomik değil, kültürel anlamda da İstanbul'u tanıtan ve yurt dışından çok sayıda yabancı ziyaretçi ağırlayan bir festival olduğunu bildirdi.

2016 Turizm Eylem Planı doğrultusunda İSF'nin bu yıl ayrı bir önem taşıdığına dikkati çeken Çağlar, İstanbul'u ve festivali dünyaya tanıtmak için yoğun çaba sarf edildiğini vurguladı.

Çağlar, ayrıca bölgenin en büyük turizm fuarı olan ATM Dubai Fuarı'nın tanıtım faaliyetleri bakımından büyük önem taşıdığını belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Biz de bu fuara bir İSF standıyla katıldık. Ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği noktalardan biri, Orta Doğu turizm pazarı açısından cazibe merkezi olan İstanbul standımız oldu. Aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığımız festivalimizin tüm yurt dışı tanıtımını üstlenerek önemli bir destek veriyor. Örneğin dünya çapında milyonlarca kişinin büyük bir ilgiyle izlediği Euroleague Final Four karşılaşmalarında İSF'nin tanıtımı anlamında büyük katkı sağlandı.

Turizmde benimsediğimiz proaktif yaklaşım ile festivalimizi İstanbul'un ve Türkiye'nin tanıtımı için değerli bir fırsata dönüştürüyoruz. İSF'nin sahip olduğu marka değeri ve ziyaretçi potansiyeli turizm ve turizmci için yeni bir fırsat penceresidir. Bugün görüyoruz ki, festival için İstanbul'a gelecek turistler rezervasyonlarını iptal etmiyor. Hatta şunu ifade etmek isterim ki Rusya ve İsrail ile ilişkilerde başlayan bahar rüzgarını ilk olarak İSF'de hissedeceğiz."

"Yerli müşterinin İSF tarihlerinde alışveriş yapma oranı 2015'te ise yüzde 84,6'ya ulaştı"

Çağlar, İSF'nin etkisini ölçmek için algı araştırması yaptıklarını bildirdi.

Tax free alışverişte 2015'in haziran ayında, bir önceki yıla göre yüzde 48 büyüme sağlandığını aktaran Çağlar, bu büyümede İSF'nin önemli bir rolü olduğunu dile getirdi.

Çağlar, geçen yıl yapılan algı araştırmasında 18-64 yaş arası bin 500 yerli ve bin yabancı turistin cevaplarına baktıklarında İSF'nin turist çekme potansiyeli yüksek bir etkinlik olduğunun net olarak görülebildiğini ifade etti.

Turistler arasında İSF'yi "İstanbul'a gelmeden önce" duyma oranının 2014'te yüzde 9,4 olduğunu aktaran Çağlar, "2015 yılında ise bu oran yüzde 15,4'e ulaşmış durumda. Üstelik şehre gelmeden önce festivali duyanların yarısından fazlası, yani yüzde 57,4'ü, İstanbul'a esas gelme nedenlerinin İSF olduğunu söylüyor. Bu oranlar bizim için gurur verici." değerlendirmesinde bulundu.

Çağlar, İSF esnasında yerli tüketicinin de alışveriş davranışında önemli değişiklikler gözlemlendiğinin altını çizdi.

Yerli müşterinin İSF tarihlerinde alışveriş yapma oranının 2013'te yüzde 66,3, 2014'te yüzde 76 olduğunu, bu rakamın 2015'te ise yüzde 84,6'ya ulaştığını gördüklerini aktaran Çağlar, "2013'te ortalama 3,1 değişik ürün ve/veya hizmet satın alan yerli müşteriler 2014'te 2,7 parça, 2015'te ise 3,7 parça alışveriş yaptı. Son 3 yıldır yabancı müşterilerin alışveriş sepeti zenginleşti. Yapılan algı araştırmasına göre 2012'de ortalama 2,8 değişik ürün ve/veya hizmet satın alan yabancı müşteriler, 2013'te 3.5, 2014 ve 2015'te ise 4.2 parça alışveriş yaptığını belirtti." ifadelerini kullandı.