Hedefte Erdoğan vardı

Hedefte Erdoğan vardı

Darbeye teşebbüsten gözaltına alınan Yakup Saygılı ifadesinde soruşturmanın savcısı Akkaş'ı suçladı. Başbakan ve bakanların konuşmalarının savcılık talimatıyla tape yapıldığını iddia eden Saygılı, 'Binali Yıldırım'ın talimat alarak hareket ettiğini söylediğiniz daha üst düzey kişi kim' sorusuna da 'Kast edilen kişi dönemin Başbakanı Erdoğan'dır' diye yanıt verdi.

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 'emniyette paralel yapı' iddiaları üzerine başlattığı soruşturma kapsamında 1 Eylül'de gözaltına alınan eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı emniyette yaklaşık 40 sayfalık ifade verdi. Saygılı, sorguda 'Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yasama dokunulmazlığı bulunanlara ait dinlemeleri neden tape haline getirdiniz?' sorusuna verdiği cevapta savcı Muammer Akkaş'ı işaret etti. Saygılı, 'Bu irtibatlar anlık olarak soruşturma savcısına iletilmiştir. Hangi görüşmelerin tapesinin yapılıp yapılmayacağına soruşturma savcısı karar vermektedir' dedi.

KAST EDİLEN KİŞİ SORULDU

Yasama dokunulmazlığı olan kişilerin toplumun birer bireyi olduğunu belirterek Başbakan ile Bakanların dinlenilmesini haklı göstermeye çabalayan Saygılı, bu kişilerle ilgili tespitlerin TBMM'ye gönderilmesi görevinin ise Başsavcılığa ait olduğuna söyledi. Fezlekede eski Ulaştırma Bakanı 'Binali Yıldırım'ın daha üst düzey birinin talimatıyla hareket ettiği' cümlesinde yer alan 'üst düzey kişinin' kim olduğu da Saygılı'ya soruldu. Eski polis şefi bu soruya, 'Kast edilen kişi dönemin Başbakanı Erdoğan'dır' diye yanıt verdi.

CELL HARİTASI NEDEN YAPILDI?

Saygılı'ya sorgusunda Erdoğan'ın Kısıklı'daki evinin bölgesindeki GSM haritasının çıkarılması da soruldu. Saygılı şöyle cevap verdi: 'Bir kişinin Başbakan olmasının o kişiye suç işleme hakkı vermez. T.C. yasalarına göre Yasin El Kadı suç işlediği için izlenmek ve dinlenmekteydi. Tutanakta başbakanın dinlendiğine ve izlendiğine dair birşey yok.'

O ifadeyi savundu

Yürüttüğü soruşturmada 'o dönemin Başbakanı Erdoğan'ın nüfuzunu kullanması ile bu suçlara iştirak etmesi şüphesi doğduğunu' iddia eden Saygılı, bu nedenle soruşturmayı yürüten kolluk görevlilerinin cezalandırıldığını öne sürdü. Sorguda Saygılı'dan fezlekede geçen 'dönemin başbakanı, örgüt lideri' gibi ifadelerin yazıldığı ve buna açıklık getirmesi istendi. Saygılı, savcılığa gönderilen fezlekede bu tabirlerin kullanılmadığını savundu. 'Dönemin Başbakanı' tabirinin hukuken doğru olduğunu iddia eden Saygılı, 'Bugün bu tabirin doğruluğu teyit edilmiştir. Çünkü kendisi artık 'dönemin başbakanıdır' dedi.

Akkaş'ı da yaktı

Emniyette ifade veren Saygılı'ya soruşturma dosyasında yasama dokunulmazlığı bulunan 29 kişinin tapesinin yapıldığı, bu usulsüzlükten haberinin olup olmadığı soruldu. Saygılı bu soruya, 'Yasama dokunulmazlığı olan hiçbir şahıs dinlenmemiştir. Haklarında dinleme kararı alınmamıştır' dedi. Dokunulmazlığı olanların kayıtlarının tapeye döküldüğünün hatırlatılması üzerine Saygılı, dinlemelerin Savcı Muammer Akkaş'a iletildiğinin ve onun talimatı üzerine tape yapıldığını anlattı: Buna soruşturma savcısı karar verir. Kendisinin talimatı ile tape yapılmıştır. Bu soru kolluğa soruluyorsa savcı ve hakimlere de sorulmalıdır.'

SAVCI ÖZ'Ü NEDEN TAPE YAPMADINIZ?

Bolu Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün bir işadamı ile yaptığı görüşmenin teknik takibe takıldığı ancak bunun kolluk tarafından gizlendiği yönündeki iddialar da sorguda Saygılı'ya soruldu. Suç olan tüm işlemlerin savcılığa bildirildiğini ifade eden Saygılı, 'Bahsedilen iş adamı, hali hazırda Başsavcı ve vekili olan kişilerle arası çok iyi olan, zaman zaman hediyeleşen kişidir. Bahse konu olan ses kayıtları adliyeye gönderilen tüm sesler içinde mevcuttur. Konuşmanın tape yapılmaması için bir talimat vermedim. Vakit yetmediği için tape yapılmamıştır' diye yanıt verdi.

Çakallı serbest bırakıldı

Emniyette 'paralel yapı' iddialarına ilişkin İstanbul merkezli 16 ilde gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında önceki gün gözaltına alınan 33 emniyet personelinden 17'si adliyeye sevk edildi. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirilmelerinin ardından aralarında İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı ve eski İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yakub Saygılı'nın da bulunduğu 17 şüpheli Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne götürüldü. Mahir Çakallı, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Adliye çıkışında bir açıklama yapan Çakallı, 'Kimseye kumpas kurmadım. Kimsenin paraleli olmadım. 17 ve 25 Aralık operasyonları hakkında bilgi sahibi değilim' dedi.