Helal ürünler Türkiye’den sorulacak

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Helal gıdaya olan ilgi ve alakanın her geçen yıl daha da arttığını ifade etti
Helal ürünler Türkiye’den sorulacak

Helal gıdaya olan ilgi ve alakanın her geçen yıl daha da arttığını ifade eden Ziya Altunyaldız, dünyada yaşayan yaklaşık 1,8 milyar Müslüman nüfusun yanı sıra ürünlerin üretiminden tüketiciye ulaşana kadar her aşamada sağlıklı, hijyenik ve kaliteli olma özelliklerini sebebiyle Müslümanların yanı sıra gayrimüslimlerin de helal ürünlere talebinin arttığını söyledi.

Türkiye helal ürün pazarında küresel bir aktör olabilmek için kolları sıvadı. Bu kapsamda TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız başkanlığında, Helal Akreditasyon Kurumu’nun (HAK) kuruluşu için çalışmalar başlatıldı. Ülkelerin standardizasyon, belgelendirme ve deney pratikleri arasındaki farklılıkların, ticaretin önünde engeller oluşturduğunu ifade eden Ziya Altunyaldız, “Bu anlamda, uluslararası veya bölgesel bir kuruluşun çatısı altında yürütülen standartları ve uygunluk değerlendirme prosedürlerini uyumlaştırma çalışmaları büyük önem taşır.Bu çalışmalar sonucunda bir yandan ilgili devletlerde ticareti olumsuz etkilemesi muhtemel faktörler bertaraf edilirken, diğer yandan gelişen tüketici hakları bağlamında yeni norm ve standartların benimsendiği görülmektedir.Bu genel konsept içinde Dünyada yaşayan yaklaşık 1,8 milyar Müslüman nüfusun başta gıda olmak üzere tekstil, eczacılık ürünleri, kozmetik ve hizmetler gibi sektörel olarak çok geniş bir alanda helal ürün ve belgelendirmesine ilişkin ilgi ve talebinin giderek arttığı bir vakıadır.” dedi.

ziya-altunyaldiz-006.jpg

GAYRİ MÜSLÜMLER DE HELAL GIDA İSTİYOR

Helal ürünlere müslümanlar kadar gayri müslimlerin de ilgi gösterdiğini dile getiren Altunyaldız, “Ürünlerin üretiminden tüketiciye ulaşana kadar her aşamada “sağlıklı, hijyenik ve kaliteli” olma özelliklerini de içermesi nedeniyle Müslümanların yanı sıra gayrimüslimlerin de helal ürünlere talebinin de artış gösterdiği gözlenmektedir.Hâlihazırda, dünyadaki helal ürün ticaretinin %80’i Müslüman olmayan ülkeler tarafından gerçekleştirilmektedir. Batıda en büyük helal ürün tedarikçileri arasında ABD, Kanada, Brezilya, Yeni Zelanda ve Avustralya yer almaktadır. Doğuda ise Tayland, Malezya, Endonezya ve Hindistan öne çıkan ülkelerdir.Bu alanda önemli bir sorun, helal belgelendirmesi alanında Müslüman ülkeler arasında ortak bir dil oluşturulamaması, özellikle farklı helal standartlarının ve belgelendirme sistemlerinin uluslararası ticaret üzerinde yarattığı engellerin giderek belirginleşmesidir.” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE HELAL GIDADA ÖNCÜ OLUYOR

Helal Akreditasyon Kurumu’nun bir zorunluluktan ortaya çıktığına değinen Altunyaldız,“İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) çatısı altında merkezi İstanbul’da olmak üzere kurulan ve üye sayısı 36’ya ulaşan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC), bu alandaki en önemli inisiyatiflerden biridir.SMIIC bünyesinde Dünya genelinde yaygın helal ürün standartlarının ve bu alanda devletlerarası akreditasyona dayanan güvenilir bir belgelendirme sisteminin tesisine yönelik çalışmalar gerçekleştirilmektedir.  Bu çerçevede SMIIC bünyesinde ortak bir helal akreditasyon ve belgelendirme sisteminin kurulmasına yönelik çalışmalarda mesafe alınmasına karşın SMIIC akreditasyon sistemi henüz işlevsel hale getirilememiştir. Dolayısıyla ülkemizde helal akreditasyon konusunda faaliyette bulunmak, gerek SMIIC gerekse diğer uluslararası platformlarda helal akreditasyon konusunda ülkemizi temsil etmek ve yürütülen çalışmaların öncülüğünü üstlenmek üzere, ülkemizde müstakil bir helal akreditasyon kurumunun kurulmasına ihtiyaç duyulmaktadır.” diye konuştu. 

1,9 TRİLYON DOLARLIK PAZAR

Dünyada helal ürün pazarı sadece gıda değil, kozmetik, tekstil, finans, tedarik zinciri ve sigorta gibi pek çok alanı kapsıyor. Rakamlara göre günümüz itibarıyla sadece Müslümanların helal gıda ürünlerine olan harcamaları 1,17 trilyon dolara tekabül etmektedir. Helal belgesi almış olup da tüketilen ürünlerin toplam tutarı da 415 milyar dolardır. Gıda, tekstil, eczacılık ürünleri, kozmetik gibi ürünler ile turizm ve seyahat gibi hizmetleri de buna eklendiğinde 1,9 trilyon dolarlık bir pazara ulaşılıyor. Buna rağmen dünyada helal sertifikalı ürünlerin yüzde 58’ini gayrimüslimler üretiyor. Bu kapsamda helal ürün ticaretinin yanı sıra helal belgelendirme pazarı da oluşmaya başladı. Helal belgelendirmenin yıllık pazar büyüklüğü 6 milyar dolar civarında bulunuyor. Buna rağmen helal belgelendirme gibi dini temelleri olan bir konuda ürünlerin helal olup olmadığına gayrimüslim belgelendirme kuruluşları karar veriyor. 

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ