"Helalinden gayrimenkulü satmaya başladık"

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Karadağ, "Helalinden gayrimenkulü satmaya başladık. Helalinden ürünleri yakın gelecekte bayağı bayağı artıracağız." dedi.
"Helalinden gayrimenkulü satmaya başladık"

İstanbul Üniversitesi İslam İktisadı ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen "Katılım Finansı ve Paylaşım Ekonomisi Açısından Sermaye Piyasalarının Önemi ve Potansiyeli" paneli Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) eski Başkanı Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Vedat Akgiray'ın katımıyla gerçekleştirildi.

İslami finansın Türkiye'de gelişmesi için yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgi veren Karadağ, bunun yanı sıra konuya siyasi anlamda destek bulunduğunu, toplumsal dışlama gibi ortamların artık mevcut olmadığını söyledi.

Karadağ konuşmasında yurt dışında yapılan katılım finans çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'deki finansal kesimin büyüklüğünün yüzde 70'in altında seyretmemesi gerektiğini belirten Karadağ, toplumun çoğunluğuna uygun modellerin üzerinde durulması gerektiğine dikkati çekti.

"Doğru ürün doğru modelleme çok önemli"

Konuya ilişkin farkındalığın her geçen gün arttığından ve artırılması için yapılması gereken çalışmalardan bahseden Karadağ, şunları kaydetti:

"Eğer gerçekten bir katılım bankası, İslami finans oluşturacaksak borsa ve sermaye piyasaları bu işin merkezinde. Finansal tüketiciye İslami uyumluluğun anlatılması önemli. Her kesimden insanın ticaretin bir yerinde olması gerek. Ayrıca insanların kafasında 'Faiz olmazsa ticaret olmaz' gibi bir algı var ama öyle birşey yok.

Fıkıh, fetva, İslami uyumluluk tüm yaşantımız için çok önemli. Üniversitelerimizde bu konuların gündem buluyor olması sevindirici. İslami finansın artırılması için birçok alanda çalışma yapmak gerekiyor. Doğru ürün doğru modelleme çok önemli. Bir kaç İslami uyumluluğu olan ürün, dizidir, köprüdür yapabilirsek, popüler anlamda da olursa bu ürünler, çok kapsamlı ve farklı bir kitleyi bu tarafa çekmiş olacağız."

"Helalinden gayrimenkulü satmaya başladık"

Borsa olarak bu anlamda yaptıkları çalışmaları anlatan Karadağ, geçtiğimiz dönemde sunulan Gayrimenkul Sertifikası ürününe ilişkin katılımcılara bilgi verdi ve bu yönde farkındalık yaratma çalışmalarının devam edeceğini bildirdi.

Karadağ, "Helalinden gayrimenkulü satmaya başladık. Helalinden ürünleri yakın gelecekte bayağı bayağı artıracağız." şeklinde konuştu.