Helikopterler milli takip sistemine emanet

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, DHMİ Genel Müdürlüğünce geliştirilen Hava Aracı Takip Cihazı’nın üretimine başlandığını belirterek "Cihazların 2 tanesi helikopterlerimize takıldı ve hizmete başladı" dedi.
Helikopterler milli takip sistemine emanet

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu sistemin GSM ve uydu üzerinden pozisyon tespiti ve veri gönderimi yapabildiğini söyledi.

Saatte 250 kilometre sürat altında uçan ve sistemin takıldığı hava araçlarının monitör üzerinden takip edilebildiğini kaydeden Elvan, "Esenboğa Havalimanı Uçuş Bilgi Merkezi ünitesinde oluşturulan ‘Hava Aracı Takip Merkezi’ne, ağ üzerinden iletilen verilerle beslenen bir sistem kuruldu. Ülkemiz dijital haritası üzerinden helikopter gibi 250 kilometre sürat altında uçan hava araçlarının devamlı takibini yapabiliyoruz" diye konuştu.

Bakan Elvan, söz konusu sistemin acil ya da olağanüstü durumlarda da ikaz alma yeteneği bulunduğuna dikkati çekerek, bu sayede gerektiğinde zaman kaybetmeden arama kurtarma faaliyetlerinin yapılabileceğini vurguladı.

Türkiye içerisinde görerek uçuş yapan (VFR) TC tescilli helikoptere söz konusu sistemin teçhiz edilmesi yönünde çalışmaların sürdüğünü belirten Elvan, sivil ve askeri havacılık faaliyetlerinde kullanımının yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.