Hem profesyonel hem de gönüllüler

İnsani yardım faaliyetleriyle adından sıkça söz ettiren İHH İnsani Yardım Vakfı, 2016’da kurduğu AKEM’le de afet veya yangın gibi zor durumlarda, kamu kuruluşlarının çalışmalarına profesyonel arama kurtarma ekibiyle destek veriyor.
Hem profesyonel hem de gönüllüler

Türkiye ve dünya genelinde yaptığı insani yardım faaliyetleriyle adından sıkça söz ettiren İHH İnsani Yardım Vakfı, 2016’da kurduğu AKEM’le de afet veya yangın gibi zor durumlarda, kamu kuruluşlarının çalışmalarına profesyonel arama kurtarma ekibiyle destek veriyor

akem-44.jpg

Genç gönüllülere eğitim vererek onları profesyonel kurtarıcı haline getirdiklerini belirten Konya İHH Arama Kurtarma Eğitim Merkezi (AKEM) Başkanı Yılmaz Nikbay, “İHH deyince akıllara İnsani Yardım Vakfı gelir. Türkiye’nin 81 ilinde dünyanın birçok noktasına yardım ediyoruz. Ama bizim farklı bir yönümüz daha var. Arama kurtarma faaliyetleri yürütüyoruz. 2016 yılında Türkiye genelinde 81 ilde teşkilatlandık ve tüm şehirlerimizde İHH bünyesinde arama kurtarma ekibimizi kurduk. Bu anlamda ismimiz Konya İHH AKEM oldu. Açılımı ise Arama Kurtarma Eğitim Merkezi’dir. Burayı açarken Türkiye’de bütün STK’ların, belediye teşkilatlarının bile ihtiyaçlarını görebilecek 20 bin metrekare arazide Çarıklar mevkiinde bir eğitim üssü kurulup burada eğitim vererek genç kardeşlerimizi yetiştirme gayretindeyiz. Bünyemizde dağcılık, kentsel arama kurtarma, su altı arama kurtarma faaliyetlerimiz var. Ayrıca K9 köpeğiyle iz takip yapabilecek yeterliğe sahip ekibimiz bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

akem1.jpg

GENÇLER SPORDA DA BAŞARILI

Kurtarma eğitimi dışında ayrıca ekiplerinde bulunan gençleri sporla da buluşturduklarını kaydeden Yılmaz Nikbay, “Arama kurtarma eğitim merkezi kurulurken gençlerimizle daha farklı neler yapabiliriz diye düşündük. Daha sonra spor faaliyetlerinde bulunmaya karar verdik. Tekvando, güreş, judo, dağcılık, oryantiring gibi branşlarda Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’yle yaptığımız protokol neticesinde genç kardeşlerimizi spora yönlendirdik. Elhamdülillah bu sene ilk kez işitme engelliler güreş şampiyonasında Türkiye Şampiyonu sporcumuzu çıkardık. Onun da mutluluğunu yaşıyoruz. Seneye Konya İHH AKEM Spor Kulübünün isminin daha çok duyulacağına inanıyoruz. Hocalarımız ve sporcularımız gerekli gayreti gösteriyorlar. Derneğimizde 67 tane eğitim almış tamamen gönüllülük esasına dayalı belgeli kardeşimiz var. Su altı, kentsel arama kurtarma, yangın, deprem üzerine eğitim almış arkadaşlarımız bulunmaktadır. Bu tür etkinliklere katılmaktan çekinen ama İHH AKEM gönüllüsü olmak isteyen de 200’ün üzerinde gönüllümüz bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

akem-999.jpg

TEMEL PRENSİP GÖNÜLLÜ OLMAK

AKEM bünyesine katılmak isteyen gençlerin kendileriyle irtibata geçebileceğini dile getiren Nikbay, “Tüm gençlerime kapımız açıktır. 18 yaşının altında bulunan gençlerimiz, ailesinden alacakları bir izin belgesiyle derneğimizi ziyaret edip başvuruda bulunabilirler. Yine sosyal medya hesaplarımızdan bizimle iletişime geçebilirler. Temel prensibimiz gönüllü olmasıdır. Çünkü biz burada sporcu yetiştirmiyoruz. Gençlerimize de örnek olmak istiyoruz. Engelli kardeşlerimizi de ekibimizde bulunduruyoruz. Yeri geldiğinde broşür dağıtabiliyorlar. Yine yeri geldiğinde emniyet şeridi çekebiliyor ya da depoda görev yapıp nöbet bekleyebiliyorlar.  Yapabilecekleri göreve göre çeşitli alanlarda değerlendiriyoruz. Kişi bize gelir önce tanışırız. Daha sonra temel afet eğitimini veririz. Bundan sonra da onu değerlendiriyoruz. Su altını merak ediyorsa, burada görev yapmak istiyorsa o alandaki hocamıza yönlendirip onun ekibine dahil ederiz.  Büyükşehir, Selçuklu, Meram ve Karatay Belediyelerimiz, Konya Valiliğimiz, İl Afet Müdürlüğümüz faaliyetlerimize destek veriyorlar” dedi.

akem-sonnn.jpg

“KURULUŞ AMACIMIZ DESTEK SAĞLAMAKTIR”

AKEM’in kamu kuruluşlarına profesyonel olarak destek sağladığını söyleyen Yılmaz Nikbay, “Şehrimizde, Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı gibi büyük bir birim var. Yaklaşık bin personeli, 110 itfaiye istasyonu olan, başında değerli başkanı bulunan bir teşkilat yapısı var. Ekip olarak yangın anında telsizden ihbarı duyduğumuz anda olay yerine varıyoruz. Kişi sayısı ve yeterliliğimiz hakkında ekip amirine bilgi veriyor ve ihtiyaç doğrultusunda destek sağlıyoruz. Hiçbir zaman onların rolünü çalmıyoruz. Yalnızca müsaade istiyoruz. Ekibimiz eğitimli oldukları için orada hazır kıta bekliyor oluyorlar. Bu derneğin kuruluş amacı, kamu kurumlarına profesyonel olarak destek sağlamaktır. Asıl hedefimiz budur. Şehrimizde bulunan teşkilatlar zaten işlerini yapıyorlar. Görevlerini de çok iyi yerine getiriyorlar. Ama bazen yetersiz kalabiliyor. Biz de o nokta destek sağlıyoruz” diye konuştu.

akem-ekibi.jpg

AKEM KURTARICI OLDU

Bugüne kadar birçok noktada afet ve yangın gibi durumlarda AKEM gençlerinin müdahalede bulunduğunu kaydeden Nikbay, “İran’da deprem oldu. Elhamdülillah ilk giden ekip İHH oldu.  Niğde’de kışın bir vaka oldu. Çığ düşmüştü ve Konyalı bir öğretmen kalmıştı. Oraya müdahaleye gittik. Konya’da Marsan Sanayi Sitesinde oluşan yangınında biz de müdahalede bulunduk. Meram Dere’de heyelan oldu. Bir vatandaşımızın evi yıkılma tehlikesi riski vardı. Oraya da desteğe gittik. Allah ekibimizden razı olsun. Bunun için dert yanıyorlar. Müsaade edilsin biz de girelim diye çok istiyorlar. Bunların tamamı da gönüllülük esaslı yapılıyor. Ekibimizin, çalışanların hepsi dernekten 5 kuruş para almaksızın yapıyorlar. Hepsinin kendi işleri var. Ekibimizde esnaf kardeşlerimiz de var. Hepsi işini gücünü bırakıp vakanın olduğu bölgeye gidip yardımda bulunuyorlar. Bu da çok büyük bir kazançtır. Ayrıca okullarda temel afet bilinciyle ilgili eğitimler de veriyoruz. Bizzat deprem nedir, öncesi, anı ve sonrası konusunda temel eğitimler vermekteyiz. Broşürler dağıtıyoruz.  Son 1,5 yılda da 20’nin üzerinde okulda bu tür eğitimler verdik” ifadelerini kullandı.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU/ YENİ HABER GAZETESİ