Hem taksici hem rehber

Konya’da 33 yıldır taksicilik yapan Abdullah Çağdaş, şehre gelen turistleri hem gezdiriyor, hem de yabancı dili sayesinde onlara rehberlik yapıyor.
Hem taksici hem rehber

Konya’da 33 yıldır taksicilik yapan Abdullah Çağdaş, şehre gelen turistleri hem gezdiriyor, hem de yabancı dili sayesinde onlara rehberlik yapıyor. Tüm taksicilerin yabancı dil bilmeleri gerektiğini kaydeden Çağdaş, “İnsanlarla iletişimde ve şehrimizin tanıtılmasında yabancı dil öğrenmenin büyük faydası var” ifadelerini kullandı.

taksici3.jpg

Doğma büyüme Konyalı olan ve hayatını Mevlana Müzesi civarında taksicilik yaparak sürdüren Abdullah Çağdaş, yabancı dili sayesinde yurtdışından gelen müşterilerine tarihi ve turistlik mekânların tanıtımını yapıyor. Turistlerle anlaşamadığı için yabancı dil öğrenme gereksinimi duyduğunu kaydeden Abdullah Çağdaş, “33 yıldır Mevlana civarında taksicilik yapmaktayım. Mesleğimiz gereği turist müşterilerimiz oluyor. Turistler yabancı dil biliyor musun diye soruyorlardı. Bilmediğimiz için de bu bizlerde utanma meydana getirdi. Dil kursu olan Mehmet Baykal isminde bir arkadaşım vardı. Defalarca derslere davet etmesine rağmen iş yoğunluğumuz sebebiyle gidememiştik. Daha sonra ısrarlar üzerine 4 ay boyunca kursa gittim. Hem eğitim alıp hem de Mevlana civarında çalıştığımız için pratik yapma şansımız oldu. Turistlerle devamlı iç içeydik. Sohbet ederek dilimizi geliştirdik. Çok iyi derecede değil fakat anlaşacak düzeyde İngilizcemiz oldu” ifadelerini kullandı.

mevlana-005.jpg

TURİSTLERE REHBERLİK HİZMETİ

Turist müşterilerine rehberlik yaptıklarını dile getiren Çağdaş, “Taksimize binen turistlere aynı zamanda rehberlik hizmeti de vermekteyiz. Yıllardır şehrimizin tarihi ve turistlik mekanlarını öğrendik. Yabancı dilde onlara tanıtım yapmaktayız. Lakin Konya’da yabancı dil bilen taksici sorunu olduğu için tek başıma yetişememekteyim. Taksici arkadaşlara buradan tavsiyem yabancı dil öğrensinler. Hem insanlarla iletişimde, hem şehrimizin tanıtılmasında büyük katkısı olur. Konya’mızı, Türkiye’mizi tanıtsınlar. Ülkemizde bu işten çok kişi kazanç sağlamaktadır. Ancak Konya’mızda maalesef bu yaygın değil. Yurt dışından gelecek misafirlerimiz artık önceden beni arayıp rezervasyon yapıyorlar. Boş olduğumuz tarih ve saati belirtiyoruz. Örneğin şuanda listemiz 3 ay kadar doludur. Turistler Konya’mıza genelde inanç turizm için geliyorlar. Şehrimizin tarihi dokusu hem Müslümanlık hem de Hristiyanlık alemi için zengin yapılara sahiptir” şeklinde konuştu.

manset-4.jpg

HEM KONYA’YI HEM DE TÜRKİYE’Yİ TANITIYOR

Müşterilerin talepleri doğrultusunda onlara hem Konya’yı hem de Türkiye’nin çeşitli yerlerini gezdirdiklerini belirten Abdullah Çağdaş, “Havaalanına gidip turistin transferini yapıyoruz. Şehrimizde veya Türkiye’de gezilebilecek yerlerin listesini onlara sunuyoruz. Tercihleri doğrultusunda onlara eşlik edip hem gezdiriyor hem de rehberlik hizmeti veriyoruz. Konya’ya hâkimiz. Şehir dışından da örneğin Kapadokya bölgesini iyi tanıyoruz. Araştırmalarımız neticesinde oralar hakkında da bilgi sahibi olduk. Konya’da turumuza Şemsi Tebrizi türbesinden başlıyoruz. Hz. Mevlana, Doktor Beyhekim Hazretleri, Şeyh Sadrettin Konevi, ve Ateşbaz-ı Veli Hazretlerinin türbelerine, Tavusbaba’ya ve buralar gibi birçok dini veya kültürel yerlere gidiyoruz. Ardından dilerlerse Karaman’a geçiyoruz. Orada Hz. Mevlana’nın annesi Mümine Hatun annemizin kabrine, Yunus Emre’nin türbesi gibi birkaç tane daha yere gidiyoruz. Eğer arkeolojiye ilgileri varsa Çatalhöyük’e ardından da Boncuklu Höyük’e geçiyoruz. Yolumuz Karapınar tarafına doğru olursa Meke gölüne uğruyoruz. Kapadokya’ya gidiyorsak İpekyolu üzerinden gidiyoruz. Kervansarayları görüyoruz. Turist bizden ne bekliyorsa tam olarak onu yapıyoruz” dedi.

 

taksici-001.jpg

‘ŞEHRİMİZİN TANITIMINI İYİ YAPMALIYIZ’

Turistlerin Konya’da kalıcılığını artırmak için şehrin tanıtımının iyi yapılması gerektiğini söyleyen Çağdaş, “Konya’mızın tarihi yerlerini tam olarak gezdirmeye kalksak 1 hafta bile yetmeyebilir. Bu sebeple belli yerleri gezdirmekteyiz. Turistler geldiklerinde fazla kalmıyorlar. Onları burada tutabilmek için şehrimizin tanıtımının iyi yapılması lazım. Hem belediyemizin hem de valiliğimizin bu konuya ayrı bir önem verip turistlerin burada uzun kalması için çalışmalar yürütmeleri gerekmektedir. Reklam olursa turist geliyor. Örneğin İzmir’in küçük bir ilçesi olan Şirince’ye gidiyorlar. Bizim ne Şirincelerimiz var ama tanıtılmıyor. Klistra’da taş evlerimiz var. Onların turizme açılması şehrimiz için büyük ekonomik kazanç demektir’ şeklinde konuştu.

 

‘TURİSTLERDE İYİ İZLENİM BIRAKIYORUZ’

Taksilerine binen turistlerle her zaman iyi anlaştıklarını kaydeden Abdullah Çağdaş, “Müşterilerimize karşı bugüne kadar hiçbir yanlışımız olmadı. Sürekli her şeyi paylaştık. Onlarda da iyi bir izlenim bıraktığımızı düşünüyoruz. Uzun seyahatlerde bile aracımıza fiyat sormadan binen birçok yolcumuz oluyor. Ama biz de o güven dolayısıyla gereken ücret sınırını geçmiyoruz. Bu sebeple de her zaman aslında kazanan biz oluyoruz. Taksici arkadaşlarımıza her zaman söylüyoruz. Kısa mesafede hiçbir zaman yüzünüzü asmayın. Çünkü o müşteri sizi orada bekletip ardından daha uzak yerlere de gidebilir. Yakın mesafe giden müşterilerin yüzde 70’i zaten paranın üstünü almıyor. Ama almak da hakkıdır. Taksici arkadaşlarımızın üzülmemesi gerekiyor. Böyle davranırlarsa her türlü kazanırlar. Taksicilerimiz doğal rehber olurlarsa da hem Konya’ya hem de kendilerine kazançları büyük olur” ifadelerini kullandı.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU/ YENİ HABER GAZETESİ