Heniye'den bayram hutbesi

Heniye'den bayram hutbesi

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniye, Türkiye ve Suudi Arabistan'da gerçekleşen terör saldırılarını "Ümmetin mücadele pusulasını saptırmak" olarak nitelendirdi.

Heniye bayram namazının ardından verdiği hutbede, "Raslullah'ın şehri Medine'ye, İstanbul Atatürk Havalimanı’na kadar ulaşan ve ümmeti kalbinden vuran kanlı saldırılar, ümmetin siyonizme karşı verdiği mücadele pusulasını saptırmaktır. Savaşı, aşırı fikirleri ve kanlı saldırıları reddediyoruz. Kudüs dışında verilen her savaş, kaybedilmiştir." dedi.

Ramazan ayında Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'nı geçici olarak açmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Heniye, Türkiye'ye, Katar'a ve Gazze'ye yönelik ablukanın hafifletilmesi için çaba gösteren bütün ülkelere teşekkür etti.

- "Esir takası konusunda İsrail'le herhangi bir müzakere bulunmuyor"

Heniye, Gazze'de Hamas’ın silahlı kanadının elinde bulunan askerlerle, İsrail hapishanelerindeki tutuklu Filistinliler arasında esir takası yapılması yönünde İsrail'le herhangi bir müzakerede bulunmadıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Direniş, esir takası yapma gücüne sahiptir ancak düşman (İsrail) eski anlaşmalara saygı göstermeden ve esir takası anlaşmasında serbest bırakılmalarının ardından yeniden tutuklanan Filistinliler serbest bırakılmadan herhangi bir müzakereye başlamayacağız."

İsrail basınında son günlerde, Gazze'deki kayıp İsrail askerlerinin akıbeti konusunda aracılarla iletişime geçildiği haberleri yer almıştı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in 2014'te Gazze'ye düzenlediği Koruyucu Hat Operasyonu'nda Oron Şaul isimli bir İsrail askerini esir aldığını açıklamış, İsrail de Hamas'ı 1 Ağustos 2014'te Refah kentinin doğusunda bir çatışmada öldürülen Hadar Goldin isimli askerinin cesedini vermemekle suçlamıştı.

İsrail ordusu da Gazze'de 2 İsraillinin kayıp olduğunu açıklamıştı. Avraham Mengistu isimli bir İsrail vatandaşının kayıp olduğu belirtilen açıklamada, ismi açıklanmayan bir İsrail vatandaşının daha Gazze'de olduğu belirtilmişti. İsrail basınında çıkan haberlerde ise kayıp olduğu ifade edilen ikinci İsrail vatandaşının "Arap asıllı olduğu" öne sürülmüştü.

İsrail, Şaul ve Goldin'in çatışmalarda öldürüldüğünü iddia ederken Hamas söz konusu askerlerin durumu hakkında herhangi bir bilgi vermeyi reddediyor. Hamas söz konusu İsraillilerle ilgili bilgi vermek için 2010'daki esir takası anlaşmasında serbest bırakılmalarının ardından yeniden tutuklanan Filistinlilerin serbest bırakılması şartını öne sürüyor.