''Hepimiz birer gönüllü bağışçı olmalıyız''

''Hepimiz birer gönüllü bağışçı olmalıyız''

MÜSİAD Konya Şubesi Cuma toplantılarının bu haftaki konuğu Türk Kızılayı Genel Müdürü Dr. Mehmet Güllüoğlu oldu. Güllüoğlu, katılımcılara Tük Kızılay’ının Türkiye’de ve uluslararası alanlarda yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Toplantıya Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mithat Büyükalim ve Kızılay Konya Şube Müdürü Osman Haklı’nın yanı sıra çok sayıda davetli katılım sağladı.               

Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Cuma Komisyonu Başkanı Lokman Koyuncuoğlu, “Toplum olarak 10 yıl öncesine kadar Kızılay denince aklımıza deprem ve afetler sonrası bölgeye çadır taşıyan ve oradaki insanlara sıcak yemek ulaştıran bir kurum aklımıza gelirdi. Ancak özellikle son 10 yıldır Kızılay’ın yeni bir yapılanma içine girdiğini ve ülkemizi uluslararası alanda da temsil etmeye başladığını görüyoruz. Bizler de bu hafta Kızılay’ın ülkemizde ve uluslararası alanda yürüttüğü çalışmaları ayrıntılı bir şekilde dinlemek istedik” dedi.                     

resim-2-005.jpg

Açılış konuşmasının ardından toplantıya geçildi. Kızılay’ın ülkemizin en eski kurumlarından biri olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Güllüoğlu, sunum eşliğinde yaptığı konuşmasında “Kızılay, Osmanlı Devleti zamanında yaralı ve hasta askerlere yardım amacıyla kurulmuş, hem ülkemizin en eski kurumu olma özelliğini hem de Osmanlı Mirası olma özelliğini taşıyan bir kurumdur. Kurumumuz Hilal-i Ahmer adıyla kurulmuş daha sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından Türk Kızılayı adını almıştır. Dernek statüsünde olmamıza rağmen tüzüğümüzde yer alan özel maddeler gereği faaliyetlerimizi Bakanlar Kurulu’nun gözetiminde yürütüyoruz. Kamuya yardımcı kuruluş olarak görev ve sorumluluk üstleniyoruz. İnsanlık, ayrım gözetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık, gönüllü hizmet, birlik ve evrensellik ilkeleri temel ilkelerimizdir. Çatımız altında afet merkezlerimiz, çadır üretim merkezlerimiz, bölge kan merkezlerimiz, kan alma merkezlerimiz, şubelerimiz, hastanelerimiz, tıp merkezlerimiz, aş evlerimiz yer almakta ve bu merkezlerimizde yaklaşık 5 bin kişi çalışmaktadır. Kan konusu bizim asli görevimizdir. Türkiye genelinde 16 Bölge Kan Merkezimiz ve 70’e yakın Kan Alma Merkezimizle kan tedarik edilmesi noktasında hizmet vermekteyiz. Kan konusu çok hassas bir konu o yüzden gönüllülük esasına dayanması en önemli tercihimiz. Eskiden askerlerin kan vermesi mecburiydi. Ancak şu anda zorunluluk kalktı. Bizim de kurum olarak kan verme konusunda en büyük isteğimiz bu işin tamamen gönüllülük çerçevesinde gerçekleşmesidir. İstatistiki verilerimize göre 2005 yılında 300 bin kişi kan bağışında bulunurken bu yıl ki hedefimiz 1 milyon 850 bin kişidir. Ancak bu rakam da ihtiyacımızın karşılanması için tam anlamıyla yeterli değildir. Afet konusu diğer bir sorumluluk alanımız. Deprem ve afetler sonrası bölgeye en hızlı şekilde ulaşarak ihtiyaç sahiplerine yardım etmek temel amacımız. Bu nedenle sürekli depreme ve afetlere hazır bulunmak için çalışıyoruz. Türkiye genelinde 9 afet depomuz mevcut. AFAD’ın kurulmasından sonra Kızılay olarak deprem ve afetlerden sonra beslenme ve barınma görevini üstlendik. Bunula ilgili olarak da her türlü yemeğin yapılabileceği mobil tırlarımızın sayılarının artırılması için çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.          

 

Kızılay’ın uluslararası alanda yaptığı çalışmalara da değinen Güllüoğlu, “Kızılay olarak şu anda Pakistan, Somali, Filistin, Irak ve Bangladeş olmak üzere dünya genelinde 5 ülkede hizmet noktamız mevcut. Kurum olarak Uluslararası alanda yürüttüğümüz çalışmalar henüz yeni başlamış durumda. Somali bu noktada üzerinde en fazla çalıştığımız ülke konumunda. Aynı şekilde Filistin’de hem Gazze hem de Kudüs bölgelerinde çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. İsrail saldırılarında zarar gören, evi yıkılan vatandaşlarımıza yardım etmek, yetim kalan çocuklarımıza sahip çıkmak için yoğun bir şekilde çalışma yürüttük ve yürütmeye devam ediyoruz. Bu bölgelere yönelik olarak su kuyularının açılması, gıda yardımı, aş evlerinin kurulması ve maddi yardım gibi konularda faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Bütün bu yardımların yapılması esnasında devletimiz her türlü desteği bizim için seferber etti. Yine Kızılay olarak 12 ülkede Kurban Bağışı Kampanyası düzenledik ve toplanan bağışların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için çalışmalar yürütüyoruz. Kızılay olarak gerek yurtiçi gerekse de yurtdışında yürüttüğümüz çalışmaların özünü vatandaşlarımızın yaptığı bağışlar oluşturmaktadır. Konya bu konuda çok hassas davranıyor. Türkiye genelinde iki hastanemiz var bunlardan birisi Konya’da yer alıyor. Yıllık olarak yapılan gerek maddi yardım ve gerekse de kan bağışı konusunda Konya hep en üst sırada yer alıyor. Kızılay olarak, özellikle kan bağışı konusunda tüm vatandaşlarımızın birer gönüllü kan bağışçısı olmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.

resim-4-001.jpg

Toplantının ardından MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Lokman Koyuncuoğlu ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mithat Büyükalim Dr. Mehmet Güllüoğlu’na günün anısına hediye takdim etti.