Gökhan Darılmaz

Gökhan Darılmaz

Her Öksürük Tüberküloz mu?

Her Öksürük Tüberküloz mu?

 

Çok fazla bilinmese de, insan ölümlerinde bulaşıcı hastalıkların rolü, savaşlardan daha fazladır. Örneğin İspanyol gribinde ölenlerin sayısının 50- 100 milyon arasında olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca veba başta olmak üzere, birçok bulaşıcı hastalık aynı şekilde milyonlarca kişiyi etkilemiştir.
Bugünde sigaranın neden olduğu kronik rahatsızlıklar, obezite, kimi kanser türleri ve AIDS  milyarlarca insanın hayatını etkilemektedir.
Toplumların yaşamını bu denli etkileyen, bulaşıcı ve ölümcül hastalıklarla ilgili, daha çok insanın bilinçlenmesi amacıyla programlar düzenlenmiş, özel günler kutlanmıştır.
Hazırlanan programlar kapsamında, Ocak ayının ilk haftası Veremle Savaş Eğitimi Haftası olarak kutlanmaktadır. İçinde bulunduğumuz bu önemli hafta münasebetiyle, yazımın bir bölümünü vereme ayırdım.
 
Konuya dairse, Beyhekim Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı , Doktor Ayşegül Çallı’nın bilgilerini paylaşmak istiyorum sizlerle. Göğüs hastalıkları tedavisi ve sigarayla etkin mücadelede Konya’nın sayılı isimlerinden birisi olan doktorumuzun vereceği bilgilerle umut ediyorum ki, birçok insan, geçmişin ince hastalığı olarak ta anılan veremi tanısın ve  önlemlerini alsın.‘‘Tüberküloz özünde her insanın bir şekilde adını duyduğu, kimi için bir şey ifade etmezken pek çoklarının korktuğu bir kelime.
Hastalığı diğer rahatsızlıklardan ayıran en önemli yanı da, yalnızca kişiyi değil tüm toplumu etkilemesi. Örneğin bir astımlı, kanserli ya da hipertansiyonlu hasta tedavi olmak istemeyebilir ve bu onun kişisel seçimidir, kimse tedavi için o kişiyi zorlayamaz ve zorlamamalıdır. 
Tüberküloz olan bir hastanınsa mutlaka tedavi edilmesi gerekir, çünkü tedavi edilmeyen kişilerin rahatsızlığını yayma ihtimali vardır.
Geçmiş dönemlerde, çok can alsa da, günümüzde tüberküloz başarı ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Önemli olan tanının erken konması ve uygun ilaçların, yeterli doz ve sürede verilmesidir. 
 
Verem tanısı konduğu zaman o kişinin birlikte yaşadığı ve yakın ilişkisi olan insanlar, mutlaka taramadan geçirilmelidir. Uygulamanın birkaç ay sonra tekrarı çok önemlidir, çünkü tüberküloz mikrobu alınır alınmaz hemen hastalık yapmaz. Hasatlığı yenmenin en önemli anahtarı ise tanının en kısa sürede konması ve hastaların da çok iyi tedavi edilmesidir. Çünkü, ancak bu sayede hastalar bulaştırıcı olma özelliklerini kaybedecekler ve enfeksiyon zinciri kırılabilecektir. Kesin tanı ise tüberküloz mikrobunun görülmesi ve kültürde üretilmesiyle konabilir. Röntgendeki bulgular ne kadar tipik olursa olsun mikrobiyolojik incelemeler mutlaka yapılmalıdır.
Verem tedavisi en az dört ilaçla yapılır. Bunun nedeni tüberküloz mikroplarının daha işin başında birden fazla ilaca dirençli olma ihtimallerinin yüksek olmasıdır. 
Hastanın hiçbir şikayeti kalmamış olsa bile tedavi süresi en az 9 aydır. Birçok hasta şikâyetleri 1-2 ay sonra tamamen geçtiği için tedaviyi yarım bırakmakta, bu durum da mikropların bir süre sonra tekrar üremelerine ve kullanılan ilaçlara direnç kazanmalarına yol açmaktadır. Tüberküloz tedavine başlanmadan direnç testleri yapılarak mikropların hangi ilaçlara duyarlı, hangilerine dirençli oldukları belirlenmelidir. Ülkemizde tüberküloz mikroplarının bir ya da daha fazla ilaca dirençli olma ihtimalleri yüksektir.
 
 Tüberküloz ilaçları eczanelerde satıldığı gibi, verem savaş dispanseri tarafından ücretsiz olarak da verilmektedir. Tedavinin tam olabilmesi için bu çok önemlidir. Küçük çocukların, diyabet, böbrek hastalarının, kemoterapi ve kortizon kullananların tüberküloza yakalanma risklerinin daha fazla olduğu unutulmamalıdır.
Kendi sağlığı ve toplum sağlığını düşünen herkes, öksürük başta olmak üzere,  sağlığa yönelik şikâyetlere önem vermeliyiz.  Herhangi bir sıkıntı olmasa bile sağlıkla ilgili kontroller ihmal edilmemelidir. Unutulmamalıdır ki erken teşhis hayat kurtarır’’
Doktorumuza  paylaştığı değerli bilgiler için teşekkür ediyorum. Tekrar bu vesile ile 2013 yılının ülkemize,  sağlık, mutluluk, huzur ve başarı getirmesini diliyor, sağlık hizmetleri başta olmak üzere her alanda daha da büyüyeceğimiz daha da gelişeceğimiz bir yıl geçirmemizi temenni ediyorum.
Hayırlı işlerinizde başarılar diliyorum.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Gökhan Darılmaz Arşivi
SON YAZILAR