Her okuduğunuza inanmayın

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, "Türkiye-ABD ittifakının çatırdadığını" öne süren haberle ilgili, "Her okuduğunuza inanmayın" dedi.
Her okuduğunuza inanmayın

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Washington Post gazetesinin bugünkü nüshasında yer alan, "Türkiye-ABD ittifakının çatırdadığını" öne süren haberle ilgili olarak, "Her okuduğunuza inanmayın çünkü Türkiye sadece önemli bir NATO müttefiki olmakla kalmıyor, aynı zamanda IŞİD'i zayıflatma ve bertaraf etme çabalarında bir ortak. Türkiye ile bir dizi konuda birlikte çalışıyoruz" dedi.

Psaki, günlük basın brifinginde bir gazetecinin, "Washington Post gazetesinde Türkiye ve ABD ittifakının çatırdadığı, iki ülke arasında ciddi sorunlar bulunduğu yönünde bir haber var. Bu konudaki değerlendirmenizi alabilir miyiz?" şeklindeki sorusunu yanıtladı.

Sözcü Psaki, şunları kaydetti:

"Öncelikle şunu söyleyeyim: Her okuduğunuza inanmayın çünkü Türkiye sadece önemli bir NATO müttefiki olmakla kalmıyor, aynı zamanda IŞİD'i zayıflatma ve bertaraf etme çabalarında bir ortak. Peşmerge güçlerinin IŞİD'i geri püskürtmeye yardımcı olmak için Kobani'ye geçişiyle ilgili gelişmelerin farkındasınız ve eminim haberini yapıyorsunuz. Atabilecekleri ilave adımlar hakkında Türkiye ile aktif diyalog içerisinde olmaya devam ediyoruz.

Bildiğiniz gibi Türkiye ile bir dizi konuda birlikte çalışıyoruz. Dolayısıyla bunun (Washington Post'un haberinin) hiçbir şekilde bu binanın (ABD Dışişleri Bakanlığının) görüşü ya da deneyimi olduğunu düşünmüyorum."

Washington Post gazetesinin "ABD, Türkiye ile uzun süreli ittifakının çatırdadığını görüyor" başlıklı haberinde, "Suriye krizinin giderek kırılgan hale gelen diplomatik ilişkideki fay hatlarını gözler önüne serdiği, Türkiye ile ABD arasında Suriye konusunda giderek daha hasmane hale bürünen görüş ayrılıklarının 60 yıllık ittifakın dayanıklılığını sınadığı, bazılarının iki ülkenin hala müttefik olup olmadığını sorgulamaya başladığı" öne sürülüyor.

"Mescid-i Aksa’nın Müslümanlara yeniden açılması gerekiyor"

Psaki’ye günlük basın brifinginde, Kudüs’teki gerginlik ve Mescid-i Aksa’nın Müslümanlara kapatılması da soruldu. Kudüs’te Amerikan vatandaşı haham Yehuda Glick’in silahlı saldırıya uğramasını kınayan Psaki, olayla ilgili daha fazla bilgi için yetkililerle temas halinde olduklarını kaydetti.

"Kudüs boyunca ve özellikle Mescid-i Aksa, Haremi Şerif çevresinde tansiyonun yükselmesinden son derece kaygılıyız" diyen Psaki, tüm tarafların provakatif eylem ve retorikten uzak durması çağrısında bulundu. Psaki, "Mescid-i Aksa’nın Müslümanlara yeniden açılması gerekiyor. Kutsal bölgede, İsrailli, Filistinli ve Ürdünlüler tarafından sürdürülen tarihi mevcut durumu korumaya yönelik taahhütler son derece önemli. Herhangi bir karar veya eylem, provokatif ve tehlikeli olabilir" diye konuştu.

Aşırı sağcı Siyonist çizgisiyle tanınan Tapınak Dağı Mirasını Koruma Vakfı (HaLiba) Başkanı Glick'e dün akşam saatlerinde Batı Kudüs’te silahlı saldırı düzenlenmişti.

HaLiba adlı kuruluş, Mescid-i Aksa Külliyesi'nin Müslümanlar'ın mülkiyetinden alınıp Yahudiler'e verilmesini, Külliye içerisinde bulunan İslami döneme ait tüm yapıların yıkılıp yerine Hazreti Süleyman'ın Mabedi olduğuna inanılan yapının tekrar inşa edilmesini savunuyor. 

İsrail, "ikinci bir bildirime kadar Mescid-i Aksa’nın tüm Müslümanlara kapatıldığını" açıklamıştı. Buna göre turistler ve Yahudi yerleşimciler de dahil hiç kimsenin Aksa’ya girişine izin verilmiyor.