Her olayda aynı karanlık adam

Sahip olduğu televizyon kanalında FETÖ elebaşısı Gülen’i konuşturan Muhammed Dahlan, Ortadoğu’nun en karanlık figürlerinden biri. Arafat suikastından Mısır darbesine, birçok olayda Dahlan’ın parmağı var.
Her olayda aynı karanlık adam

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) lideri Fetullah Gülen'in geçtiğimiz hafta Türkiye aleyhine açıklamalarda bulunduğu El Gad televizyon kanalının sahibi Muhammed Dahlan, bir kez daha mercek altında. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Röportaj verdiği televizyonun arkasında yine bir terörist var" diyerek ismini işaret ettiği Dahlan, Ortadoğu'da son dönemde yaşanan birçok önemli gelişmenin perde arkasındaki aktörü. Dahlan ve ailesi, 2013'te Sırbistan vatandaşlığına geçti. İşte, Dahlan'ın müdâhil olduğu bazı olaylar:

1 Yaser Arafat'ın ölümü
Fransa'daki bir askeri hastanede 11 Kasım 2004'te hayata gözlerini yuman Filistin'in efsanevi lideri Yaser Arafat'ın ölümünün üzerindeki sır perdesi hâlâ aydınlatılamadı. Filistinliler, Arafat'ı İsrail'in öldürttüğüne dair bazı iddialar dile getirse de, Ortadoğu kulislerindeki yaygın kanaat, Muhammed Dahlan'ın Arafat'ı zehirlettiği şeklinde. Yapılan son tıbbî testlerde Arafat'ın vücudunda zehir kalıntılarına rastlanması da, olayda Dahlan'ın parmağının bulunduğunu düşünenlerin tezini güçlendiriyor. Yaser Arafat sağken Mahmud Abbas ve ekibiyle güç mücadelesine giren Muhammed Dahlan, liderlik koltuğunu Abbas'a kaptırınca, yeni Filistin yönetiminin karşısında yer aldı. Sıklıkla İsrail'le işbirliği yaparak Abbas'ı devirmeye çalıştığı ithamlarına muhatap olan Dahlan'ın, Ramallah başta olmak üzere Batı Şeria kentlerinde faaliyet gösteren geniş bir ajan ağını yurtdışından bizzat yönettiği düşünülüyor.

2 Hamas-El Fetih çatışması
Gazze'de Han Yunus mülteci kampında 1961'de dünyaya gelen Muhammed Dahlan, 2007'de sürgün edilinceye kadar Gazze'de yaşadı. 2006'da İsmail Haniye'ye düzenlenen başarısız bir suikast girişiminin arkasındaki isim olduğu iddia edilen Dahlan, Gazze'de gerilimin artmasından sonra emrindeki 20 bin kişilik istihbarat ordusuyla birlikte bölgeyi terk etti. Dahlan'ın adı, Gazze'de 'istihbarat başkanı' olarak kaldığı dönem boyunca, sık sık yolsuzluk söylentileriyle birlikte anıldı. Mahmud Abbas'la giriştiği güç mücadelesini de kaybetmesinin ardından Birleşik Arap Emirlikleri'ne yerleşen Dahlan, Hamas ile el Fetih arasındaki kavgayı kızıştıran isim olarak görülüyor. Medya imkanlarını Filistin'deki iç çatışmayı körüklemekte kullanan Dahlan, 2010'da öldürülen Hamas yöneticisi Mahmud Mabhuh suikastını İsrail adına organize etmekle suçlanıyor.

3 Mısır'da askeri darbe
Mısır'ın demokratik biçimde seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı 3 Temmuz 2013'te düzenlenen askeri darbeyi ekonomik ve siyasi yönden destekleyen isimlerden biri Muhammed Dahlan'dı. Birleşik Arap Emirlikleri'nin bölgedeki temsilcisi gibi davranan Dahlan, Mısır medyası üzerindeki etkisini kullanarak, kamuoyunun Müslüman Kardeşler aleyhine döndürülmesi noktasında kritik görev üstlendi. Sahibi olduğu El Gad televizyonu, bu süreçte Mursi'yle ilgili sayısız yalan haber yayınladı. Mursi'nin Katar ve Türkiye'ye devlet sırlarını sattığı ithamları da, yine Dahlan'ın yönlendirmesiyle ortaya atılan iddialar. Darbenin ardından, Abdulfettah Sisi ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında bağlantı vazifesini sürdüren Dahlan, Mısır hükümetiyle Körfez ülkelerinin Libya'daki askeri harekatlara ilham veren isim oldu. Dahlan'ın adamlarının, Libya'da General Halife Hafter'i iktidara getirmek için sahada mücadeleye katıldığı iddia ediliyor.

4 FETÖ darbe girişimi
FETÖ'nün 15 Temmuz'da kalkıştığı alçak darbe girişiminde, Muhammed Dahlan'ın ismi bir kez daha gündeme geldi. Middle East Eye sitesi, Dahlan'ın milyonlarca dolarlık bir fonu, darbecilerin emrine verdiğini iddia eden bir haber yayımladı. Birleşik Arap Emirlikleri'nin, Dahlan vasıtasıyla tıpkı Mısır'da olduğu gibi Türkiye'de de meşru iktidarı devirmeye destek sunduğu belirtilirken, haberin üzerinden günler geçmesine rağmen, taraflardan henüz resmi bir yalanlama gelmedi. Darbe girişiminden birkaç gün sonra FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen, Dahlan'a ait, Mısır'dan yayın yapan El Gad televizyonuna Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İslam dünyasının liderliğine oynadığını belirtmiş ve Türk hükümetiyle ilgili çok sayıda ithamı dile getirmişti. Gülen, Türkiye'nin Hamas'a ve Müslüman Kardeşler'e destek verdiğini söyleyerek, Mısır'ı Ankara'ya karşı kışkırtmaya çalışmıştı.