"Her yıl yaklaşık 15 milyar ağaç yok ediliyor"

- Yale Üniversitesinde yapılan araştırmaya göre, ağaç sayısı ilk uygarlığın ortaya çıkışından bu yana yarı yarıya azaldı
"Her yıl yaklaşık 15 milyar ağaç yok ediliyor"

Bilim insanları, her yıl yaklaşık 15 milyar ağacın yok edildiğine işaret ederek ormanlardaki azalmanın, iklim ve insan sağlığı üzerinde ciddi etkileri olacağı uyarısında bulundu. 

ABD'deki Yale Üniversitesinden bilim insanları tarafından yapılan ve "Nature" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Dünya'da 3 trilyondan fazla ağaç bulunuyor. 

Her yıl yaklaşık 15 milyar ağacın, tarım arazisi açma, kötü orman yönetimi, yangınlar gibi nedenlerle yok edildiği vurgulanan araştırmada, ilk uygarlıkların 11 bin 700 yıl önce ortaya çıkmasından bu yana yeryüzündeki ağaç sayısının, yüzde 46 oranında azaldığına dikkat çekildi. 

Araştırmayı yöneten Thomas Crowther, "Ağaçlar, yeryüzündeki en önemli ve en kritik organizmalar arasında yer alıyor. İnsanoğlu, ağaçların taşıdığı önemi daha yeni kavramaya başladı. Büyük miktarda karbon depolayan ağaçlar, su, hava ve besin kalitesinde çok önemli bir rol oynuyor" ifadesini kullandı. 

Crowther, "Dünya'daki ağaç sayısını şimdiye kadar yarıya indirdik ve bunun hem iklim hem de insan sağlığı üzerindeki etkilerini görmeye başladık" dedi. 

Araştırmacılar, yeryüzündeki ağaçların sayısını bulmak için Antarktika dışında tüm kıtalardaki 400 bin ormanlık araziyle ilgili verileri topladı ve uydudan elde edilen görüntüleri inceledi. Oluşturulan küresel haritaya göre, Dünya'da 3,04 trilyon ağaç bulunuyor ve kişi başına 422 ağaç  düşüyor. 

Ağaç sayısının en fazla olduğu ormanlar, Rusya, İskandinavya ve Kuzey Amerika'da yer alıyor. En büyük ormanlık alanlar ise tropik bölgede bulunuyor ve mevcut ağaçların yüzde 43'ünü kapsıyor. 

Araştırma, Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın "Milyarlarca Ağaç Kampanyası"nı yürüten Plant for the Planet girişiminin talebi üzerine yapıldı. Daha önce Dünya'da 400 milyar ağacın olduğu sanılıyordu.