HES araştırmacılar tarafından ilgi görmeye devam ediyor

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) tarafından inşa edilen ADASU HES araştırmacılar tarafından ilgi görmeye devam ediyor.
HES araştırmacılar tarafından ilgi görmeye devam ediyor

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) tarafından inşa edilen ADASU HES araştırmacılar tarafından ilgi görmeye devam ediyor.

Sakarya Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen I. Uluslararası Yeşil Teknolojiler ve Enerji Verimliliği Konferansı için yurtiçi ve dışından birçok araştırmacı Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen ADASU HES'i ziyaret etti. Misafir heyet, tesisin özellikle yeşil teknolojiler arasında yer aldığını ve bu açıdan doğaya duyarlı bir tesis olduğunun altını çizdiler. Ayrıca heyet tesisin ülkenin ve şehrin enerji açısından dışa bağımlılığını azaltmasının önemine de dikkat çektiler. Tesis ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cenk Yavuz, "Düzenlediğimiz Yeşil Teknolojiler ve Enerji Verimliliği Konferansı bağlamında yurtdışından ve Türkiye'nin farklı bölgelerinden konuklarımızı şehrimizde ağırlıyoruz. Sakarya'da ilk defa yerel yönetimler tarafından inşa edilen bir hidroelektrik santrali mevcut. Hidroelektrik santralleri doğaya olabildiğince saygılı ve yeşil enerji olarak gördüğümüz santraller. Biz de hem yabancı konuklarımızı hem de Türk arkadaşlarımızı bu güzel yapıyı, bu mühendislik eserini görmek üzere buraya getirdik. Hem konferansımız için bir bilimsel zenginlik oldu hem de büyüklerimizin ülkemize ve şehrimize ne kadar faydalı işler yaptığını bir kere daha gördük. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeki Toçoğlu olmak üzere böyle bir tesisin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Sakarya'da yeşil enerji kullanımı konusunda önemli projelerin birçoğunun yerel yönetimler tarafından hayata geçirildiğini dile getiren Hindistan Vimal Jyothi Engineering Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Sreejith Mohan ise, "Hindistan'ın güney kesiminde bir şehirde yaşıyorum. Yaşadığım şehirle Sakarya'yı kıyasladığımda Sakarya'nın çok daha düzenli ve temiz bir şehir olduğunu gördüm. Hidroelektrik santrali gezimizde anladığım kadarıyla yeşil enerjiye, temiz enerjiye çok önem veren bir şehir Sakarya. ADASU HES mühendislik açısından çok güzel bir tesis. Sakarya'da yeşil enerji ile alakalı böyle bir tesisin yapıldığını görmek bizleri çok mutlu etti. Hem Sakarya ziyaretimiz hem de hidroelektrik santrali gezimiz gerçekten çok faydalı oldu. İnşallah gelecek senelerde Sakarya ile güzel projelere imza atarız" ifadelerini kullandı. Mühendislik Fakültesi öğrencisi Cyril Prosper Ndepete, "Sakarya Üniversitesi tarafından Yeşil Enerji ile alakalı oldukça güzel bir konferans düzenlendi. Şimdide bu konferansın teknik gezisi olan hidroelektrik santralini geziyoruz. Bizim için gerçekten verimli bir gezi oluyor. Mühendislik açısından ADASU HES çok başarılı bir tesis" ifadelerini kullanırken; yine mühendislik öğrencisi Fatih Nalbant, "Sakarya'da inşa edilen bu tesis özellikle çevreye verilen önem açısından çok güzel bir örnek. Doğaya karşı duyarlı olarak inşa edilen böyle bir tesisten yüksek verim alınması tesisin başarısını ortaya koyuyor. HES, hemşehrimizin hem de ülkemizin enerji ihtiyacındaki dışa bağımlılığın azaltılması noktasında oynadığı rol açısından çok gerekli ve önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

HES araştırmacılar tarafından ilgi görmeye devam ediyor

Kaynak: