Hıfsı Soydemir: Fırsatları zamanında değerlendirmek gerekir

Motus Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hıfsı Soydemir, "Önümüzde üç yılda projeksiyonlarımızı arttırmak için tam bir fırsattır. Ama eğer biz şuanda kriz var diye kapılarımızı kapatırsak ele geçen fırsatlar geçer gider" dedi.
Hıfsı Soydemir: Fırsatları zamanında değerlendirmek gerekir

Türk sanayicilerinin olarak ele geçen fırsatları zamanında değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan Motus Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hıfsı Soydemir, "Önümüzde üç yılda projeksiyonlarımızı arttırmak için tam bir fırsattır. Ama eğer biz şuanda kriz var diye kapılarımızı kapatırsak ele geçen fırsatlar geçer gider" dedi.

Motus’un ASELSAN ile birlikte yatırım kararı aldığını açıklayan Yönetim Kurulu Başkanı Hıfsı Soydemir, bu yatırımın yüzde 51’inin ASELSAN’a ait olduğunu yüzde 49’unun da Konya' konsorsiyumuna ait olduğunu ve bu konsorsiyumda MOTUS'un da ortak olduğunu belirtti.

“KATMA DEĞERİ YÜKSEK OLAN SİLAH SİSTEMLERİ ÜRETECEĞİZ”

Konya’da bundan sonra katma değeri yüksek olan silah sistemleri ve silah namluları üretileceğinin bilgisini veren Başkan Hıfsı Soydemir, Motus’un 2018 yılını savunma sanayi yılı olarak ilan ettiğini öne sürerek, “Bununla birlikte sadece Motus değil Konya'daki sanayiciler ASELSAN'a daha entegre hale gelecekler. Yani artık katma değeri daha yüksek ürünler üretmeye başlayacaklar. Savunma sanayinin istediği sertifikaları ister istemez oluşturacaklar. Bu da kaliteyi ve katma değeri yükseltici kalitelere sahip olacak.” dedi.

1dd76165-8f6a-451b-980f-c25caf28cfca.jpeg


“KONYA’NIN DİNAMİĞİNİ ARTIRMAMIZ LAZIM”

Konya’nın dinamikliğini artırmak için ticareti, kartviziti ve değişik pazar araştırmalarının geliştirilmesi gerektiğine değinen Soydemir, bütün bunlar için güvenilir bir liman olması gerektiğinin ve bu limanın da MÜSİAD şubeleri olduğunun altını çizdi. Avrupa’da bir çok  MÜSİAD üyesinin  Konya’daki çoğu avantajdan haberinin olmadığını kaydeden Soydemir, “Benim çok dikkatimi çeken bir olay var. Konya'da otomotiv, tekstil, ana döküm, makine, tarım sektöründe çok iyiyken, üzülerek söylüyorum Avrupa’daki MÜSİAD üyelerinin bunlardan haberi yok. Aynı zamanda Hollanda'nın çok büyük bir ticaret merkezi olduğunu Almanya'da çok iyi ana sanayi merkezi olduğunu, oradaki imkânları da Konya'daki üyelerimiz bilemiyor. İşte bizim bu yurtdışı gezilerimizin amacı buydu” şeklinde konuştu. Soydemir, yaptıkları Afrika gezilerinde hem Konya hem de Türkiye ekonomisine katkı sağlamalarını umut ettiklerini aktardı.

“YILLIK BÜTÇELİ OLARAK ÇALIŞIYORUZ”

Motus’un yıllık bütçeli olarak çalıştığını ileri süren Soydemir, miktarsal boyutta maliyetlerinin yükseldiğini, bunu da zorunlu olarak fiyatlara yansıttıklarını dile getirdi. Bütün alt yapı çalışmalarını yaptıkları dış ticaret olayının olduğunu söyleyen Soydemir, “Dışarıya dönük çalışmayı daha çok tercih ettik. Eforumuzu belki bu dışa yönelik projelerde harcayarak sonuç alması daha uzun sürdü ama önceden bu çalışmaları yaptığımız için Nisan, Mayıs ayında bizler tedbirlerimizi almıştık. Bu aylarda seçimlerin sonuçlarına göre pozisyon almayı kararlaştırmıştık.  Seçimler ülkemiz açısından iyi ve güzel geçti. Biraz umutlanmıştık ama hemen akabinde ekonomik dalgalanmalar olunca gaza basmadan seyredince ekonomide yapılması gereken her türlü önlemi almaya çalıştık.” şeklinde konuştu.

“ÇOK AVANTAJLI OLDUĞUMUZ NOKTALAR VAR”

Önümüzdeki yıllarda Türk sanayicilerinin çok avantajlı olacakları noktaların olduğunu vurgu yapan Soydemir “Özellikle Avrupa’daki 2018 yılında yaşanan küçük de olsa bir büyüme bizim ülkemizde çok daha hissedilir hale geldi. Kurların bu seviyelerde olması Avrupa’da bizi daha da rekabetçi hale getirdi. Bu önemli bir olaydır. O zaman tam şuanda yapmamız gereken olan bütün Avrupa’daki hatta dünyadaki pazarı tanımaktır.” ifadelerini kullandı.

“KRİZ VAR DİYE KAPILARI KAPATAMAYIZ”

Önceden fiyat konusunda uyuşamadıkları pazarların şuanda çok uygun olduğuna değinen Soydemir, ”Eğer Avrupalılarla alakalı bir çalışmaya başladıysanız kolay kolay o sizi bırakmaz, siz de onu bırakmazsınız. Önümüzde üç yılda projeksiyonlarımızı arttırmak için tam bir fırsattır. Ama eğer biz şuanda kriz var diye pencerelerimizin panjurlarını kapatırsak, kapılarımızı kapatırsak içeriden çıkmazsak, bu vakit ele geçen fırsatlar geçer gider. Ama siz tam şuanda masraf olur, para gider düşüncesine kapılırsanız fırsatlardan istifade edemeyiz. Şuan ki durum konjonktür açısından çok uygun. Pazarların belki de önümüzdeki 3 ay Motus firmasının en fazla yurtdışı gezilerine para vereceği döneme gireceğiz.” diye konuştu.

“ NE KADAR ERKEN HAREKET O KADAR YOL”

Soydemir, hala çok ciddi bir lokomotif üretiminin olduğunu belirterek şöyle devam etti, “Hakikaten bizi geliştirici unsurlar var. Avrupa başta olmak üzere potansiyel  Pazar olarak gördüğümüz Afrika’yı çok önemsiyoruz. Şuanda Türkiye açısından trendi yükselen Güney Amerika’yı da pazar olarak seçmeliyiz. Şuanda çok daha ilginç bir fırsat daha var. Mesela bizim bulunduğumuz sektörde otomotiv sektörüyle alakalı Çin ve Hindistan muhteşem bir pazardır. Oysa biz bunları tehdit olarak görmekle beraber kendi iç ve dış politikalarını analiz edersek Çin ile Hindistan’ın bizim için çok güzel potansiyelde bir Pazar olduğunu görebiliriz. Ne kadar erken hareket ederseniz o kadar uzun yol alırsınız. Çin ve Hindistan’da neredeyse dünyanın yarısı yaşıyor. Çok ciddi bir tüketim var. İnsan nüfusunun yoğun olduğu yerlerde ciddi pazar vardır. Bu iki ülke de eğer fabrika bir ürün ürettiği zaman ihracat yaparsa bunu sürbasyon alıyor” ifadelerini kullandı.

“SORUNLAR ÇÖZÜLÜRSE AFRİKA PAZARINDA ÇOK CİDDİ YER ALIRIZ”

Afrika’nın Türk mallarını Avrupa kalitesinde gördüklerini ve bu malları ekonomik anlamda uygun bulmalarının Türkiye için bir fırsat olduğunu kaydeden Soydemir, Afrikalıların Çin’den ve Uzakdoğu’dan tedarik ettikleri mallardan ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ve bunun da Türkiye için bir avantaj olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “Bu ülkelerin finans noktasında yeterli bir seviyede bilgiye sahip olmadıklarından finansa ihtiyacı var. İkincisi ürettiğimiz ürünlerin orada bulunabilirliğini sağlayacak lojistik imkânlara ihtiyaçları var. Yani bu imkân çözülürse Afrika pazarında Türkiye çok ciddi yer alır” şeklinde konuştu.

“AFRİKA’NIN GELECEĞİ TARIMDADIR”

Büyükelçileri  Türkiye ile Afrika arasındaki köprü olarak tanımlayan Soydemir, ”Üzülerek söylüyorum ki biz bu konferansları yapana kadar birçok büyükelçimiz hem Konya'ya hiç gelmemişti hem de Konya'nın o aktif lokomotif sanayisi hakkında hiçbir bilgiye sahip değildi. Kaldı ki Afrika'nın geleceğinin tarımda olduğunu hepimiz biliyoruz. Tarımın şehri de Konya. Ama bunlar elle tutmadan gözle görmeden olaya vakıf olamıyorlar. Bizim bu konferanslar sayesinde bu büyükelçilerin nerdeyse tamamı Konya'mıza geldi. Konya’mızdaki birçok büyük fabrikaları gezdi ve o büyükelçiler de kendi ülkelerinden çok büyük yardımlar yapacağını transferlerle bağlantı kuracaklarını bizim sanayicimize ilettiler. Bunlar birer fırsattır. Bizim etrafımızda fırsatlar vardır. Biz kullanabildiğimiz kadarını faydaya çevirebiliriz.” diyerek sözlerine son verdi.

_18a0469.jpg

0-foto.jpg

as6t0844.jpg

002a7997.jpg

002a8036.jpg

KAYNAK: YENİ HABER BUSİNNES KONYA DERGİSİ

yeni-haber-business-(22).jpgyeni-haber-business-(23).jpg