Hillary Clinton: Trump ekonomiyi resesyona sürükler

ABD'de yapılacak başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'nin muhtemel adayı Clinton, Cumhuriyetçi rakibi Trump’ın yarışı kazanması halinde ABD ekonomisini resesyona sürükleyeceğini söyledi.
Hillary Clinton: Trump ekonomiyi resesyona sürükler

Ohio eyaletinin Columbus kentinde destekçileriyle buluşan eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, konuşmasında Cumhuriyetçi partinin tek başkanlık adayı olan Donald Trump’ın ekonomi politikalarını sert şekilde eleştirdi. 

Clinton, emlak milyarderi Trump’ın ticari kariyerinin başkanlık için uygun olmadığını kanıtladığını belirterek, “Trump’ın hayatını bir iş adamı olarak geçirmesinden dolayı ekonomiyi iyi şekilde idare etmeye hazır olduğunu düşünebilirsiniz fakat görünen o ki kendisi ekonomi için tehlikeli. Donald Trump, servetinin önemli bir bölümünü iflas ilan ederek ve alacaklarına kazık atarak kazandı” diye konuştu.

ABD’nin ekonomi politikalarında Trump’ın ticari yöntemlerini uygulayamayacağının altını çizen Clinton, “Nasıl ki Trump’ın parmağı nükleer bir bombanın düğmesinden uzakta olmalı, elleri de ekonomimizden uzakta olmalı” dedi.

Ülke ekonomisini Trump’ın oyuncağı olamayacağını söyleyen Clinton, emlak milyarderinin taahhüt ettiği politikaların ekonomiyi yeniden resesyona sokacağını ve orta gelirli Amerikalılara büyük zarar vereceğini ileri sürdü. 

"Özgürlük Anıtını satsak yetmez"

Clinton, ayrıca Trump’ın kamu mallarının devlet borçları ödemek için satışa çıkarılması önerisine şiddetle karşı çıkarak, “Trump, tüm uçak gemilerimizi, hatta Özgürlük Anıtı'nı satsak ve bir milyarderin Yosemite Ulusal Parkı'nı özel golf klübüne dönüştürmesine izin versek de ödemeye yetmeyecek kadar borç yaratır” yorumunda bulundu.

"Trump çalışan 120 milyon Amerikalı yerine 120 bin aileye vergi indirimi öneriyor"

Clinton, bu noktada Trump’ın zenginleri ve şirketleri gözeten vergi indirimi taahhütlerine değinerek, şunları kaydetti:

“Donald Trump, milyarderlere 3 trilyon dolarlık ve şirketlere 2 trilyon dolarlık vergi indirimi vermek istiyor. Çalışan 120 milyon Amerikalı aile yerine en zengin 120 bin Amerikalı aileye vergi indirimi öneriyor. Bu, özellikle gelir dağılımı adaletsizliğinin bu kadar yükseldiği bir ortamda görülmemiş bir öneri. Biz biliyoruz ki en zengin Amerikalılar ve en büyük şirketler, trilyonlarca dolarlık vergi indirimine muhtaç değil. Onlar paylarına düşen adil vergiyi ödemeliler.”

"Trump’ın neden korktuğunu kendinize sormalısınız"

Trump’ın kendi önerdiği vergi indiriminden yararlanacak olmasının durumu daha da garipleştirdiğine işaret eden Clinton, Cumhuriyetçilerin muhtemel başkan adayının, vergi beyannamelerini kamuoyuyla paylaşmamasını da eleştirdi.

Clinton, 1970’lerden bu yana tüm başkan adaylarının vergi beyannamelerini açıkladığını anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Donald Trump daha önce başkanlık için yarışırsa, vergi beyannamelerini kamuyla paylaşacağına söz vermişti ancak şimdi bunu reddediyor. Kendinize Donald Trump’ın neden korktuğunu sormalısınız. Belki devasa serveti için gereken vergiyi ödemediğini öğreniriz ki zaten birkaç yıl boyunca hiç ya da sıfıra yakın vergi ödediğini biliyoruz. Belki de iddia ettiği kadar zengin olmadığını ya da derneklere övündüğü kadar bağış yapmadığını görürüz.”

Hillary Clinton, Amerikalı seçmenlerin sebep ne olursa olsun oy kullanmadan önce bunu öğrenme hakları olduğunu sözlerine ekledi.