HIMSS'18 Eurasia Sağlık Bilişimi Fuarı

Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın:- "Türkiye özellikle sağlıktaki gerek yaygın entegre sağlık sistemi gerek hastaneler olarak hızlı değişimi sadece ülkesinde değil, son zamanlarda uluslararası ilişkilerle ciddi olarak hinterlandını g
HIMSS'18 Eurasia Sağlık Bilişimi Fuarı

İSTANBUL (AA) - Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın, Türkiye'nin sağlıktaki hızlı değişimini komşu ülkelere de yaymaya başladığını söyledi.

Aydın, Sağlık Bakanlığı, Medipol Üniversitesi ve HIMSS Avrupa iş birliğiyle düzenlenen HIMSS'18 Eurasia Sağlık Bilişimi Fuarı ve EMRAM Eğitim Konferansı'nın açılışında, son yıllarda Türkiye'de hastanelerin dijitalleşmesi ve HIMSS derecelerinde önemli yol katettiğini belirtti.

Özellikle Avrupa-Asya kapsamında gerçekleştirilen toplantının Türkiye'de yapılmasının hak edildiğini dile getiren Aydın, "Türkiye olarak bu konuda her ne kadar tevazu sahibi olmaya çalışsak da gururlanmak da hakkımız diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Aydın, bu konuda Sağlık Bakanlığı'nın hastanelerinde görev yapan personelin büyük gayretleri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Özel sektördeki hastanelerimiz henüz bu derece gözlemlediğim kadarıyla ilgi göstermedi ama çok yakın gelecekte de hızlı bir şekilde özel hastanelerimizin de bu zincirde yer alacaklarını umuyorum. Tabii ülkemizde özellikle hastanelerimizin dijitalizasyonu normalde sağlık sistemindeki değişimle paralel olarak gelişti. Doğal bir sonuçtu. Ama biz şu anda kendimizi, nerede olduğumuz görmek, ölçmek ve bir adım ileriye gitmek adına bir dış gözlemin olmasına ihtiyaç duyuyoruz. Bu da önemli bir husus. Türkiye özellikle sağlıktaki gerek yaygın entegre sağlık sistemi olarak, gerek hastaneler olarak hızlı değişimi sadece ülkesinde değil, son zamanlarda uluslararası ilişkilerle ciddi olarak hinterlandını geliştiren bir ülke olması sebebiyle komşu ülkelerde de yaymaya başladı. Aslında bu vesileyle HIMSS ile olan ilişkimiz ve bir anlamda HIMSS'in temsilciliği açısından düşünürseniz, sadece Türkiye sınırlarında değil, Türkiye dışına da Türkiye merkezli olarak bu faaliyeti yayma konusunda da önemli bir rol alacağımızı düşünüyorum. Bu toplantının Avrasya'da olması bir sembolik anlam ifade ediyor benim açımdan. Türkiye Avrupa ve Asya arasında her zaman köprü olmuş bir ülkedir. Medeniyetler, ticaret, politik ilişkiler açısından köprü olmuş ülkedir. Biz HIMSS'in Asya'ya yaygın bir şekilde açılması konusunda da çok rahat köprü olabiliriz. Türkiye bu anlamda da üzerine düşen görevi yapar diye düşünüyorum."

- "Bu tür toplantılar değişimin kilometre taşı"

Etkinliğin açılışında konuşan HIMSS Üst Yöneticisi Harold F. Wolf da bu tür toplantıların kendileri için değişimin birer kilometre taşı olduğunu belirterek, bu sayede sınırların ötesine geçilip herkese ulaşılabildiğini söyledi.

Wolf, "Türkiye'de sağlık hizmetleri noktasında büyük yatırımlar mevcut. Artık insanlara hak ettiği en iyi sağlık hizmeti verilebiliyor." ifadelerini kullandı.

Artık sağlık sektöründe bilgi ve teknolojinin hiç olmadığı kadar kullanıldığını dile getiren Wolf, şunları kaydetti:

"Bütün dünya ülkeleri ve uluslararası olarak yaşlanan nüfus, artan hastalık oranları, coğrafi imkansızlıklar gibi benzer problemlerle yüzleşmekteyiz. Bu bağlamda bilginin kullanımı bizi ileriye götürecektir. Türkiye'de 166 hastane HIMSS 2017 standartlarına ulaşmış durumda. Bunun sadece 4 yıl içinde gerçekleştirilmesi bizi heyecanlandırıyor. İlk 5 yıllık ilişkimizi tamamladığımız zaman çok daha fazlasına ulaşacağız." diye konuştu.

HIMSS'in bu noktada, güçlü yenilikler ve en iyi, yeni ve geniş kapsamlı vizyona ulaştığını ve en iyi sağlık hizmeti verme notasında hedeflerini genişlettiğini aktaran Wolf, "Bu kapsamda hedeflerimiz, yatırım fırsatları ve ileriye gitmek. Bugün umuyoruz ki gelecekte devam ettireceğimiz bir diyaloğun ilk adımlarını atarız. Geçtiğimiz birkaç gündür kendi kurulumuzda tartıştığımız noktaları burada geliştirmeyi umuyoruz. Bizim misyonumuz dünyadaki tüm sağlık sektörlerine, bilişimi ve bilgi teknolojilerini getirebilmek." diyerek sözlerini tamamladı.

Bu arada, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, etkinliğe katılan konuk bakanlar ile fuarı destekleyen kurumların temsilcilerine plaket takdim etti.

Bakan Yardımcısı Birinci ve beraberindeki heyet daha sonra fuaye alanını gezdi.

Kaynak: