Hindistan'ın 'Demir Kadını' 16 yıl sonra açlık grevine son verdi

Hindistan'ın "Demir Kadını" olarak bilinen aktivist Irom Sharmila, askerlere tanınan özel yetkileri (AFSPA) protesto etmek için başlattığı yaklaşık 16 yıllık açlık grevine son verdiği bildirildi.
Hindistan'ın 'Demir Kadını' 16 yıl sonra açlık grevine son verdi

Hindistan'daki yerel kaynaklar, Sharmila'nın mahkeme tarafından kefaletle serbest kaldıktan sonra, sembolik olarak "bal tadarak" açlık grevine son verdiğini belirtti.

Mahkemeden ayrıldıktan sonra yerel saatle 16:42'de, 16 yıllık açlık grevini son veren 44 yaşındaki aktivist, "Manipur'un demir kadını olarak siyasete katılarak bana verilen lakabın hakkını vermek istiyorum." diye konuştu.

Gelecek yıl yapılacak eyalet seçimlerine bağımsız aday olarak katılacağına işaret eden Sharmila, "Bir değişiklik yapmanın tek yolu, seçime katılmak. Malom bölgesinden bağımsız aday olacağım. Orduya tanınan özel yetkilerin kaldırılması için mücadele etmeye devam edeceğim." demişti.

Hindistan İnsan Hakları Derneğinin üst düzey yöneticilerinden Abhirr VP, Sharmila'nın 16 yıllık açlık grevinin, insan haklarına olan tutku ve özleminin en güzel delili olduğunu söyledi.

Sharmila, 4 Kasım 2000'de eyalet başkenti Imphal yakınlarındaki Malom'da kendilerine tanınan özel yetkileri kullanan askerlerin 10 sivili öldürmesinin ardından açlık grevine başlamıştı. İntihara teşebbüs etmekten 7 Kasım'da tutuklanan Sharmila'nın beslenmesi için mahkeme kararıyla burnuna tüp yerleştirilmişti. İntihara teşebbüs etmek, Hindistan'da suç sayılıyor.

Silahlı Kuvvetler Özel Yetki Yasası (AFSPA), kuzeydoğu eyaletleri ile Keşmir'in Hindistan kontrolü altındaki kısmında uygulanıyor ve askerlere, şüpheli gördükleri kişileri öldürme yetkisi tanıyor. Mahkeme emri olmadan arama yapma ve tutuklama yetkisine de sahip olan askerler, eylemleri için hiçbir şekilde yargılanmıyor.