''Hipnoz Tıpın her alanında''

Selçuk Üniversitesi Selçuk Tıp Fakültesi Avicenna (İbn-i Sina) Bilim Topluluğu tarafından düzenlenen ‘Hipnoz’ konulu konferansa Tıbbi Hipnoz Derneği Başkanı Dr.Ali Özden Öztürk katıldı
''Hipnoz Tıpın her alanında''

HİPNOZ İÇİN İKİ ÖNEMLİ KRİTER GEREKLİ

Alaeddin Keykubat kampüsü Süleyman Demirel kültürel Merkezi Malazgirt salonunda verilen seminere çok sayıda öğrenci ve akademisyen katıldı. Hipnozun, bilincin bütün seviyelerinde kullanılan ve tedaviye yardımcı olan bir farkındalık halidir diyerek konuşmasına başlayan Ali Özden Öztürk, Hipnoz da amaç tek başına bir tedavi tekniği olmak değil, kişiye farkındalık katarak tıpta tedaviye yardımcı olmak olduğunu söyledi. Amacın düşüncelerde yapılabilecek olan yeni düşünce tarzlarını hastaya göstermektir diyen Özdentürk, ’’Hipnoz yapmak için iki kriter vardır, hastanın istemesi ikincisi doktor veya terapistin hipnozun yararlı olacağına inanması. Hipnozu yaparken teknikler vardır, yoga içerisinde kullanılan nefes teknikleri bazı imajinasyon teknikleri, odaklanma teknikleri ve belirli dikkat toplamaya yönelik, sayı sayma, geriye sayma teknikleri gibi çok çok fazla teknik var. Bilinçli bir hipnozun 3 temel adımı vardır . Maya, İndiksiyon ve Oto Hipnoz. Maya tekniğinde hastaya yapılacak tüm tedavi bütün ayrıntılarıyla verilecek telkinlere kadar detaylıca anlatılır ve ona fayda sağlanıp sağlanmayacağı konuşur. Maya esnasında vereceğin telkinler ile hastada neyin değiştirebileceğini, nasıl hipnoz uygulanacağı anlatılır, eğer hasta kabul ve faydaya inanırsa indiksiyon aşamasına geçilir ve hasta uygulamalı olan tekniklerle hipnotize edilir’’ şeklinde konuştu.

hipnotize1.jpg

TIBBIN HER BRANŞINDA HİPNOZ KULLANILABİLİR

Hipnoz sırasında hastanın her şeyi duyduğunu ve hissettiğini söyleyen Özdentürk, ’’Bir uyku değil farkındalık halindedir. Bu nedenle indiksiyon sırasında hasta verilen telkinlerle farkındalık haline gireceğinden tedavide etkili olunur. Bu uygulamadan sonra sağ elinin baş parmağı ile yapılan bir oto hipnoz, kontrol yöntemi hastaya öğretilir ve 3 aşama sona erer. Kişi Hipnozu kullanarak hiç ağrı duymadan ameliyat olabilir, ağrısı kalkabilir, sezeryan gibi ameliyatları olabilir, guatr ameliyatı, safra kesesi ameliyatı. Hipnoz başlı başına bir tedavi yöntemi değildir, tedaviye yardımcı bir alandır. Sınır koyabilmek çok kolay değil tıbbin her branşında hipnozu kullanabilirsin. Fakat teşhisini doğru koymak önemlidir, Örneğin migren rahatsızlığı, kafa içinde ağrının beden sinyali , damar lezyonu olmadığını bilmek hipnozun etkili olup olmayacağını anlamak konusunda önemlidir kısaca migren sırasında yaşanılan ağrının nedeninin beyinsel olmadığı teşhis edilmelidir’’ dedi.

HERKES HİPNOZ OLMAZ

Ufak ameliyatlarda, fobilerin kaldırılmasında, Obsesif insanların hipnoz olması kolay değildir, fakat basit tekniklerle uygulanabilir diyen Ali Özden Öztürk, ’’Uyku düzensizliğinde de kullanılabilir. Davranış değiştirmede, yemek yeme alışkanlığı, sigara ,alkol çok fazla var. Oto hipnoz önceden teşhisi konmuş ve tedavi protokolü içerisinde hipnozun bulunduğu bir hastanın uygulayabileceği bir yöntemdir. Bunun nedeni hipnoz esnasında kişinin farkındalığa ulaşmasıdır. Her gevşeme tekniği bir hipnotik olay değildir. Sertifika programları sadece bilgi aktarımı amacıyla yapılabilir. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmadığı takdirde sadece bir bilgi aktarımıdır. Katılım sertifikasından öte değildir, böyle bir sertifikaya sahip olmak hipnoz yetkisi vermez’’ dedi.

AVRUPA HİPNOZ BİRLİĞİNİN TEK TEMSİLCİYİZ

Verdikleri sertifikaların tümünün Üniversite destekli olduğunu altını çizen Özdentürk, Hipnoz yapma yetkisi veren kısım o kişinin Klinik Psikolog, Doktor, Diş Hekimi olması yani tedavi ehliyeti olan bir kişi olması gerektiğini söyledi. Özdentürk,’’ Tıbbi Hipnoz Derneğinin sertifikaları değerlidir. Çünkü Avrupa hipnoz birliğinin Türkiye’de ki tek temsilcisi Tıbbi Hipnoz Derneğidir. Hipnoz bir uyku değildir, dolayısıyla uyanamamak gibi bir ihtimal yoktur. Hipnoz uygulanırken temel olan üç unsur vardır . Hipnotizör, kişi ve tekniği. Üç unsur bir arada olmazsa üçgen kopar, açılır ve bir doğrultu olur. Dolayısıyla hipnoz olan kişinin hipnozdan çıkabilmesi için ya hipnozu uygulayan kişinin bitirmesi ya da hipnoz olan kişinin o duygu durumunda olması lazım. Hipnoz altındayken kendi hayatını örf adet geleneğini değiştiren bir şey var ise, hipnozunu kişi kendisi bitirebilir’’ diyerek sözlerini noktaladı. Seminer esnasında çeşit videolar izleten Ali Özden Öztürk seminerin sonunda katılımcılardan gelen soruları cevapladı. 

YUSUF KARAKAŞ / YENİ HABER