Hırvatistan'da 'eğitim' protestosu

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de, Eğitim, Bilim ve Spor Bakanlığı tarafından reformların durdurulması protesto edildi.
Hırvatistan'da 'eğitim' protestosu

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de, Eğitim, Bilim ve Spor Bakanlığı tarafından reformların durdurulması protesto edildi.

Ban Jelacic Meydanı'nda toplanan binlerce kişi, eğitim reformlarının devam ettirilmesi çağrısında bulunarak, Eğitim, Bilim ve Spor Bakanı Predrag Sustar'ın istifasını istedi.

"Daha iyi Hırvatistan" hareketinin organizasyonunda çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve sendikanın desteğiyle düzenlenen protestoda, müfredat reformlarının uygulanması için oluşturulan çalışma grubunun başındaki Boris Jokic'in koordinasyonunda yürütülen reformlara ihtiyaç duyulduğu mesajı verildi.

Protestoya katılan öğrencilerden Karlo Horvat, burada yaptığı konuşmada, daha iyi yarınlar için inşa edilmeye çalışılan umudun yıkılmaması gerektiğini vurgulayarak, yetkililerin, uzun saatler ve yoğun çaba harcanan bu süreçten elini çekmesini istedi.

Öğretmen İda Loher de ülkenin geleceği için birlik olmayı hedefleyen çalışmalara dahil olduğunu söyleyerek, "Ülkelerini terk etmek istemeyen, iş sahibi ve kendine güvenen öğrenciler yetiştiren okullarımız olsun." ifadesini kullandı.

"Hırvatistan'ı bilgi kurtarır, siyaset değil"

Üzerinde "Hırvatistan'ı bilgi kurtarır, siyaset değil", "Sizin hatanız", "Reformlar gururumuz" ve "İstifa" yazılı dövizler açan protestocular, ilgili bakanlığa Jokic'in başlattığı reformları tamamlaması için baskısız bir ortam hazırlanması ve kararın mecliste oy çokluğuyla kabul edilmesi çağrısında bulundu.

Protestocular, söz konusu reformların Hırvatistan'ın eğitim ve siyaset anlayışını olumlu yönde etkilediği mesajını verdi.

Eğitim reformuna destek gösterileri ayrıca eş zamanlı olarak Porec, Pula, Rijeka, Dubrovnik, Split ve Osijek şehirlerinde de düzenlendi.

Polis kaynaklarına göre Zagreb'deki protestoya 15 bine yakın gösterici katılırken, ülke medyası sayının 30 binden fazla olduğunu ileri sürdü.