Hırvatistan'ın ilk "psikiyatri" müzesi

Hırvatistan'ın ilk "psikiyatri" müzesi

Hırvatistan'ın en büyük ve en ünlü psikiyatri hastanesi Vrapçe'nin kuruluşunun 135. yıl dönümü dolayısıyla hastane bünyesinde açılan "psikiyatri" müzesi, hastane tarihine dair birçok bilinmeyen detayı ziyaretçilerle buluşturuyor.

Ülkedeki ilk psikiyatri müzesi olma özelliğini taşıyan müzede deli gömleğinden elektro şok cihazına, duvarları tamamen süngerle kaplı tecrit odasından üzeri ağ ile kaplı özel yataklara kadar hastane tarihinde önemli yer tutan birçok eşya sergileniyor.

Müze fikrinin sahibi olan Vrapçe Psikiyatri Hastanesi Müdürü Vlado Yukiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzeyi kurmalarındaki amacın öncelikle halk arasında psikiyatriye dair bilinmeyenleri gün yüzüne çıkarmak olduğunu anlatarak, psikiyatrinin "öcü" olmadığının herkes tarafından bilinmesini istediklerini söyledi.

Bir asırdan daha uzun süredir faaliyet gösteren hastanenin zengin bir geçmişe sahip olduğunu belirten Yukiç, 135 yıllık tarihe sahip hastanenin farklı dönemlerinde kullanılan deli gömleği, elektro şok cihazı, tecrit odası ve üzeri ağ ile kaplı yatakların da müzede sergilendiğini aktardı.

Yukiç, müzede aynı zamanda, farklı dönemlerde çalışan hastane personelinin kıyafetleri, ilaçlar, taburcu belgeleri ve hiçbir doktorun üstlenmek istemediği bazı psikiyatri vakalarına ait dosyaların da bulunduğunu vurguladı.

Vrapçe Psikiyatri Hastanesi'ndeki müzenin, hastaneye kabul edilen hastaların hastaneye gelişlerini, tedavi süreçlerini ve taburcu edilişlerini ziyaretçilere aktardığına dikkati çeken Yukiç, müzenin aynı zamanda ziyaretçileri eğiten bir yönü olduğunu kaydetti.

Vrapçe Psikiyatri Hastanesi bünyesindeki müze, hafta içi her gün 14.00-16.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.