'Hissedilen öfke ve üzüntüyü tüm Amerikalılar anlamalı'

ABD Başkanı Barack Obama, Louisiana ve Minnesota eyaletlerinde polisin öldürdüğü iki siyahi için birçok Amerikalının hissettiği öfke, hayal kırıklığı ve üzüntünün tüm Amerikalılar tarafından anlanması gerektiğini belirtti.
'Hissedilen öfke ve üzüntüyü tüm Amerikalılar anlamalı'

ABD Başkanı Barack Obama, Louisiana ve Minnesota eyaletlerinde polisin öldürdüğü iki siyahi için birçok Amerikalının hissettiği “öfke, hayal kırıklığı ve üzüntüyü paylaştığını” belirtti.

ABD'de önceki gün Louisiana'nın Baton Rouge kentindeki bir marketin dışında polisin açtığı ateş sonucu 37 yaşındaki siyahi Alton Sterling'in hayatını kaybetmesinin ardından Minnesota eyaletinde de beyaz polisin 32 yaşındaki siyahiyi vurma görüntülerinin ortaya çıkması, ülkede polis şiddetine yönelik tartışmaları yeniden alevlendirmişti.

Obama da Facebook hesabı üzerinden bir mesaj yayımlayarak, güvenlik birimlerinin olaylarla ilgili adil soruşturma yürütme kabiliyetine güvendiğini kaydetti.

Birçok Amerikalının barışçıl gösteri ve anmalarla ifade ettiği "öfke, hayal kırıklığı ve üzüntüyü" tüm Amerikalıların anlaması gerektiğini belirten Barack Obama, “Ben ve (eşi) Michelle de bu duyguları paylaşıyoruz.” ifadesini kullandı.

Obama, açıklamasında bu tür “trajedileri” daha önce gördüklerini belirterek, “Tüm Amerikalılar Alton Sterling’in Louisiana’nın Baton Rogue kentinde, Philando Castile’ın da Minnesota’nın Falcon Heights şehrindeki silahla vurulmalarından derin üzüntü duymalılar.” ifadesine yer verdi.

Polis şiddetinin “ciddi bir sorun” olduğuna işaret eden Obama, bunun ceza adaleti sistemindeki genel sorunların bir parçası olduğu gibi güvenlik güçlerinin, hizmet ettikleri toplumlarla aralarındaki güven eksikliğinin de göstergesi olduğuna vurgu yaptı.

Obama, ancak bu sorunları dile getirmenin, kendileri için hayatlarını tehlikeye atan polis memurlarına duydukları saygıyla ters düşmeyeceğini ifade etti.