'Hizbullah ve Şebbihalar savaşta çocukları kullanıyor'

ABD'nin insan kaçakçılığı hakkında hazırladığı raporda, Suriye hükümetiyle çalışan Hizbullah ve rejime bağlı Şebbiha milislerinin zor kullanarak 6 yaşındaki çocukları bile kullandığı bildirildi.
'Hizbullah ve Şebbihalar savaşta çocukları kullanıyor'

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın insan kaçakçılığı hakkında hazırladığı raporda özellikle Suriye'deki çocukların durumuyla ilgili çarpıcı ifadeler yer alırken, bu ülkede 5 yıldır süren iç savaşta rejimin ve diğer silahlı grupların çok küçük yaştaki çocukları kullandığı bildirildi.

Bakanlık tarafından yayınlanan 2016 İnsan Kaçakçılığı Raporu'nda ülkelerin insan kaçakçılığı hakkındaki durumları ele alındı. Raporun Suriye'yle ilgili kısmında, 5 yılı aşkındır süren iç savaştan dolayı rejim, muhalifler, Hizbullah ve YPG dahil olmak üzere bütün tarafların çocukları savaşta kullandıkları belirtildi.

Raporda, "Suriye hükümetiyle çalışan Hizbullah ve Suriye rejimine bağlı Şebbiha milisleri, zor kullanarak 6 yaşındaki çocukları dahi kullanıyor" ifadesine yer verildi.

"İran mültecileri zorla Suriye'ye savaşa yolluyor"

Raporda, ayrıca, Suriye'deki iç savaşta rejimle birlikte savaşan İran güçlerinin de İran'daki bazı mültecileri Suriye'de savaşmaya zorladığına yer verildi.

İran'ın başta bu iş için Afgan mülteciler ve onların çocukları olmak üzere sınırlarındaki sığınmacıları Suriye'ye zorla savaşmaya yolladığına dikkat çekildi.

"DAEŞ'in Rakka'da 3 çocuk kampı var"

Raporda, Suriye ve Irak'ta yapılanması olan terör örgütü DAEŞ'in kadınları ve kız çocuklarını hedef alarak seks köleliğine zorladığı ve bazılarını zorla çalıştırdığı bildirildi.

DAEŞ'in 2014 yılında kadınların nasıl zorla tutulacağı ve nasıl seks köleliğine zorlanabileceğine dair halk için rehber yayınlandığı aktarılan raporda, örgüt hakkında şunlar kaydedildi:

"Çocuklar dahil olmak üzere Orta Asyalı ve Batılı kadınlar zorla DAEŞ'in de içinde olduğu bazı aşırıcı gruplara katılmaya zorlandı. DAEŞ'in Rakka'da yönettiği 3 tane çocuk kampı var. Burada çocukların beyni yıkanıyor ve onlara kendileri için savaşmaları durumunda maaş, cep telefonu, silah, cennette yer ve eş vadediyorlar."

"PKK, Yezidi çocukları kullanıyor"

Raporun Irak'la ilgili kısmında ise özellikle Yezidi çocuklarının hedef alındığına dikkat çekildi.

Raporda, "2015 yılında PKK, DAEŞ'e karşı savaşmak için bazıları 10 yaşının altında olduğu görülen çocukları kullandı" değerlendirmesinde bulunuldu.

PKK'nın yanı sıra Yezidi kadın ve çocuklarının Irak'ta diğer terör grubu DAEŞ tarafından da kullanıldığına yer verilen raporda, Yezidi kız çocuklarının seks kölesi olarak kullanıldığı bildirildi.

Raporda, Irak'ta yaşanan çatışmalardan dolayı ülkenin insan kaçakçılığında bir kaynak haline geldiği, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden bazı yetkililerin de insan kaçakçılığına karıştığı, bu ağın içerisinde yönetim ve güvenlik güçlerinden isimlerin yer aldığı vurgulandı.

"Türkiye çok çaba sarf ediyor"

Raporun Türkiye hakkındaki bölümünde ise ülkenin geçiş bölgesi olduğuna dikkat çekildi. Raporda, "Türk hükümeti şartların hepsini yerine getiremiyor ancak bu konuda çok ciddi bir çaba harcıyor. Hükümet, kaçakçılığın önüne geçmek için yeni yasalar çıkarttı" bilgisine yer verildi.

Türkiye'de milyonlarca mültecinin yaşadığı hatırlatılan raporda, bazı mültecilerin çabalara rağmen fuhuşta kullanıldığı ve zorla çalıştırıldığı belirtildi.

Ayrıca, raporda terör örgütü PKK'nın Türkiye'de de genç yaşta çocukları örgütlerine dahil ettiğine yer verildi.