Hızır gibi yetiştiler

Konya’da son yıllarda ciddi bir kurumsallaşma ve geniş yapıya kavuşması ile dikkat çeken 112 Acil Konya, hayat kurtarmaya devam ediyor.
Hızır gibi yetiştiler
Konya’da son yıllarda ciddi bir kurumsallaşma ve geniş yapıya kavuşması ile dikkat çeken 112 Acil Konya, hayat kurtarmaya devam ediyor. 1998 yılında 6 istasyon ve 6 ambulans sayısıyla kurulan Konya 112 Acil Servis Hizmetleri, günümüzde istasyon sayısını 72’ye ulaştırdı. Bu istasyonlara, yıllık yaklaşık 1 buçuk milyon acil durum araması geliyor. Yılda 170 binden fazla vakaya acil müdahalede bulunan kurum, 1 ayda ise 14 bin civarında vakayı çözüme kavuşturuyor.
 
Konya’da son yıllarda ciddi bir kurumsallaşma ve geniş yapıya kavuşması ile dikkat çeken 112 Acil Konya, hayat kurtarmaya devam ediyor. 1200 personelle hizmet veren Konya 112 Acil Sağlık Hizmetleri birimine yıllık yaklaşık 1 buçuk milyon acil durum araması geliyor. Yılda 170 binden fazla vakaya acil müdahalede bulunan kurum, 1 ayda ise 14 bin civarında vakayı çözüme kavuşturuyor.
 
1998 yılında 6 istasyon ve 6 ambulans sayısıyla kurulan Konya 112 Acil Servis Hizmetleri, günümüzde istasyon sayısını 72’ye ulaştırdı. Son 1 yıl içerisinde 4 yeni istasyonun açıldığı öğrenilirken, Konya merkezde 31, ilçelerde ise 41 istasyonun faal olarak çalıştığı bilgisine ulaşıldı.
hizir-gibi-2.jpg
 
AMBULANS FİLOSU 152 ARAÇTAN OLUŞUYOR
 
Konya İl Sağlık Müdürlüğü’nün ambulans filosu; 100 tanesi İl Ambulans Servisi Başhekimliğine, 27 tanesi Kamu Hastanelerine, 25 tanesi özel sektöre ait olmak üzere toplam 152 araçtan oluşuyor. Bu ambulans filosunda ise; 1 helikopter ambulans, 1 yenidoğan/küvöz ambulans, 1 yoğun bakım/obez ambulans, 2 motorize ambulans, 3 kar paletli ambulans, 2 dört sedyeli ambulans gibi özellikli araçlar bulunuyor.
 
DÜNYANIN ÇEVRESİNİ 150 KEZ DOLAŞTI
 
Sağlık Bakanlığı tarafından verilen destekle, bu filoya son 1 yıl içerisinde 7 yeni araç daha kazandırıldı. 2019 yılının sonuna kadar yaklaşık 20 yeni ambulansın daha Konya’da hizmet vermeye başlayacağı bilgisine ulaşıldı. Konya’da faaliyet gösteren ambulansların yıllık kilometresinin ise 6 milyon kilometreye ulaştığı öğrenildi. Yani dünyanın çevresi 150 defa dolaşıldı.
 
VAKAYA İLK 10 DAKİKADA ULAŞILIYOR
Genişleyen araç filosu ve hızlı erişim ile nice canların kurtarılmasını sağlayan servis, kentsel bazda vakaya ulaşım oranı ile yüzde 90’ın üzerinde seyrederek önemli bir noktada yer alıyor. Alınan bilgiye göre vakaların yüzde 90’ında olay yerine ilk 10 dakikanın altında ulaşılıyor. Kırsal bölgelerde ise vakalara yüzde 93 oranla ilk yarım saat içerisinde ulaşıldığı öğrenildi.
hizir-gibi-3.jpg
 
UÇAK AMBULANS 46 VAKAYA ULAŞTI
 
2018 yılında Konya İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet veren uçak ambulanslar 46 vakaya hizmet verdi. Bu vakaların arasında ise çeşitli kazalarda yaşanan uzuv kopmaları önemli bir yer tuttu. Konya’dan havalanan uçak ambulansların, hastaları çevre illere de taşıma görevi üstlendiği öğrenilirken, bu 46 vakanın 35’ine Konya’da tedavi uygulandı. Konya, replantasyon konusunda Türkiye’deki öncelikli iller arasında bulunuyor. Replantasyon, cerrahi olarak vücudun kopan bir parçasının işlevini yeniden kazandırmak amacıyla tüm yapılar ile beraber yeniden onarılması olarak tanımlanıyor. Bu kopan uzuvlar genellikle parmak, el, kol, bacak, saçlı deri, penis, kulak şeklinde biliniyor.
 
HELİKOPTER AMBULANS 170 VAKAYA ULAŞTI
 
Helikopter ambulans, genellikle çevre il ve ilçelerden Konya’ya nakledilen hastalara hizmet verdi. Karaman, Aksaray gibi illerden Konya’ya nakledilen vakalarda; kalp krizi, SVO (inme) ve trafik kazaları önemli yer tuttu. Helikopter ambulanslar ayrıca, trafik kazalarında karayoluna iniş, yayla gibi sarp arazilere ulaşım gibi hizmetler vererek, kara ambulansı ile ulaşmanın mümkün olmadığı yerlere ulaştı ve hastaları Konya’daki hastanelere getirdi.
 
53 İSTASYON YENİLENECEK
Hayırseverler tarafından da destek verilen acil servis istasyonlarından 4 tanesi Konyalı hayırseverlerin desteği ile yapıldı. Konya’da bulunan 53 istasyonun tamamında ise yenileme çalışmaları yapılıyor. Bu 53 istasyonun fiziki şartları, Konya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yatırım planı kapsamında iyileştirilecek.
 
YAŞAMA YOL VER KAMPANYASI İLE BİLİNÇ ARTIYOR
 
Sağlık Bakanlığı tarafından, acil hizmetlerin sunumunda, “112 acil çağrı hattının gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi” konularında toplumsal farkındalığın artırılması amacıyla ‘Yaşama yol ver’ sloganı ile başlatılan kampanya Konya’da da sürüyor. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl 35 bin öğrenciye eğitim verildi.
 
SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ